Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 1

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 266)

Gluminator 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl jsem viděl jako dítě a jednou, vůbec jsem si ho nepamatoval a nikdy mě to tolik netáhlo to star wars šílenství, až dnes pár měsíců před VII. séríí jsem si pustil tenhle, a musím říct, že jsem mile překvapen. Je to fakt paráda co se tehdy točilo za filmy, triky nejsou vůbec špatný a celkově ten film bere dech, příběh je boží. Nevím co víc dodat, jdu na další díly. 90% ()

Domitri 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě klasika! Když jsem byl malej smrad byl jsem z toho strašně unešenej a po shlédnutí teď jsem na tom dost podobně! na tu dobu geniální! 90% ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Sci-fi rozprávka, ktorá má všetko. Konzistentný príbeh, zmysluplnú akciu, i napätie. Najsilnejšou stránkou však je pestré univerzum fantastických rás, prístrojov a konceptov - od Jawaov, Wookieeov cez R2D2, svetelný meč, X-Wing až po silu a Death Star. Snáď žiaden film nepriniesol toľko originálnych a nadčasových výtvorov ako práve tento. ()

dankri300 

všechny recenze uživatele

I když jsem se stal příznivcem star wars teprve nedávno, ty efekty mi přijdou nenapodobitelné. Srovnejme efekty ze Skryté hrozby a z nové naděje. Rozdíl 20 let a pořád je lepší tenhle film. BIG UP pro Lucase, protože tohle se již jednou a navždy zapsalo do dějin kinematografie. ()

tribican 

všechny recenze uživatele

Ano, jsou to moje první Hvězdné války... a hned mě dostaly. Těším se na další díly, snad bude R2-D2 pořád tak úžasný a Han Solo tak neústupný. ()

Tumbik 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že toto sci-fi už nikdo nikdy nepřekoná - absolutně skvělé a nadčasové dílo plné akce, které mě neskutečně bavilo. Stále se ale nepřestávám udivovat nad (rok 1977) neuvěřitelně skvělými vizuálními triky. Skvělí herci a co víc, hraje zde i můj oblíbený herec Harrison Ford. :-) Ne náhodou SW IV získaly šest oscarů. Také jsem absolutně propadl kouzlu hudby Johna Williamse, miluji úvodní scénku kteréhokoli Star Wars filmu Jednoduše P.E.R.F.E.K.T.N.Í. film :-). ()

RoxaNie 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ po zhliadnutí prvých troch dielov, a vzhľadom na rok výroby, super, ale dynamicky mi to prišlo najslabšie, zatiaľ. Boj Obiwana s DV ... hrozné, už keď mal zomrieť, tak neviem... za iných okolností a boja... ()

krytoon16 

všechny recenze uživatele

První Star Wars, které jsem viděl a musím říct, že to byl skvělý zážitek. Celý film má svižné tempo ani chvilku jsem se nenudil, výborně natočenou akci, zajímavý příběh a sympatické postavy. Na dobu kdy Nová naděje vznikla má skvělé efekty, závěrečná vesmírná bitva u hvězdy smrti je úchvatná. Masky různých tvorů z galaxie jsou mistrovské dílo. A nesmím zapomenout na krásnou hudbu Johna Williamse bez které, by Star Wars nebylo Star Wars. ()

Luminary 

všechny recenze uživatele

Stará i nová trilogie jsou úžasně zpracovaný sci-fi svět a musím uznat, že pan Lucas je mistr ve svém řemesle. ()

darthhomer2 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější díl výborný na tehdejší dobu super i když souboje s mečemi nejsou tak propracované jako v novější trilogii. "at vás síla provází." ()

zeromen 

všechny recenze uživatele

Kultovní klasika, která zatím nebyla překonaná a zároveň změnila světovou kinematografii od základů. Ale poslední vydání na DVD mě částečně zklamalo, sice výtečný obraz, kam se na to hrabe blu.ray ale co ten dabing!!!! nechutné a amatérské, tak zmrvit klasiku, kreténi. Není na starý poctivý dabing ze staré školy. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Skoro 40 let jsem se tomuto, pro mě nelákavému kultu, vyhýbal. Až teď jsem se přinutil v rámci doplnění základního vzdělání. Nedá se nic dělat, ale je to opravdu legenda, která na vás číhá všude a už mi bylo trapné nevědět, kdo je Luke a kdo Darth Vader (super, už vím, i jak se to píše). Řeknu to takhle, vydržel jsem to do konce a chvílemi se i bavil. Uznávám, že v roce 1977 musely Star Wars působit jako zjevení a i po letech něco vypadá docela zajímavě. Každopádně můj šálek čaje to nikdy nebude. Přesto se už chystám na Epizodu V:) ()

SaMaeL98 

všechny recenze uživatele

Klasika, klasika, klasa. Tenhle film se nedá mít nerád. Luke, Leia, Han, Čubaka, R2D2, C3PO... Můžu se na tento film dívat pořád dokola a neomrzí. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Koho tohle nechytne za srdce, tak ať jde do háje a na další Star Wars se nedívá. Ve své době, a ještě dlouhá desetiletí potom, to musel být nejlepší fantasy/sci-fi film v galaxii (když nepočítám kvalitativně lepší pokračování samozřejmě). Celá sága je božská, na ságu se nešahá a nekritizuje se. Kdo to nechápe, ať radši čumí na 2001: Vesmírná odysea a podobné nabubřelé hovadiny bez duše. Star Wars je legenda všech legend a kdo má radši primitivní televizní Star Trek, tak je asi z jiné galaxie. ()

D1705 

všechny recenze uživatele

Týmto filmom započalo Sci-Fi, tak ako ho má každý rád. Kinematografia dosiahla novej dimenzie a novej dimenzie dosiahlo 20th Century Fox, ktoré sa tak silne postavili proti kráľovskému Paramountu. Nádherný film s nádhernými vizuálnymi efektmi a kostýmami. M.Hamill ako mladý L.Skywallker, nebohá C.Fisher ako princezná Leia, H.Ford ako chamtivý Hans Solo, skvelý A.Guiness ako Obi-Wan a iní. Film o vojnách vo vesmíre, hovorí o budúcnosti, ktorá sa blíži rýchlym tempom. No kedy sa vyplní? Počkajme niekoľko generácií dopredu a uvidíme................................ ()

Mr.Nobody 

všechny recenze uživatele

Pro fanouška SW je toto snad povinný film, což ostatně platí pro celou původní trilogii. To, jak si lidé v určité době vysvětlují pojem akční film je do značné míry závislé na dobovém vkusu a dostupných filmových technologiích. Nicméně tento film do značné míry tvoří výjimku. Luke Výborně navázal na postavu Anakina Skywalkera ze Skryté hrozby. Představitelka princezny Leii byla vybrána stejně jako většina herců naprosto výborně. Což však neplatí pro Hana Sola hraného Harrisonem Fordem. Ten je sice výborným představitelem akčního hrdiny, ale v tomto filmu to působí v kontextu ostatních poněkud nepatřičným dojmem. Každopádně je Nová naděje zcela nadčasovým filmem. ()

Vodomilec 

všechny recenze uživatele

Mám raději čisté sci-fi, avšak u této trilogie by to bylo spíše na škodu. Pozdější pokračování nebo spíš předcházení postrádá duši. ()

ondra.p 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná klasika a start nejlepší hvězdné ságy. Kdo by to tenkrát řekl? Zvlášť zážitek je pustit si původní verzi, bez dodělávek a modifikací. Vždycky se rád na Ep. IV kouknu. Nenapadá mě nic, co bych chtěl filmu nějakým zásadním způsobem vyčíst, vzhledem k datu vzniku. Impérium tu dostane prvně pořádně na prdel, což předznamená věci příští, ovšem nevzdá se jen tak lehce. Ale to už je jiný příběh... Skvělých 100% pro první Star Wars. ()

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama