Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 2

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 266)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

If you strike me down, I shall become more powerful than you can possibly imagine. První setkání s touto space operou, s Lukem Skywalkerem, jeho zprvu nedobrovolnou cestou po stopách dávných rytířů, s Benem Kenobim, který očividně ví víc, než vyjevuje a skrývá temné tajemství, s krásnou Leiou, která je Lukovi blízká, ale ze zcela jiných důvodů, než by se odvážil hádat, s loajálním, divokým, ale i jemným a humorným chlupáčem Chewiem a jeho darebáckým, věčným dobrodruhem, vyvrhelem a bukanýrem.. nebo tedy nudněji řečeno pašerákem Hanem Solem, který vytvořil v této roli věčný archetyp milovaného navenek "zlého" vesmírného kovboje s dobrým srdcem a samozřejmě se samotným ztělesněním Impéria a tedy toho velkého zla ságy, Darthem Vaderem, který svou ocelovou rukou drtí veškerý odpor a bojuje za tajemnou figuru v pozadí. První výstřely blasterů, blyštění světelných mečů, objasnění situace v galaxii a kultovní velká bitva na konci, (která možná trošku zestárla, ale nikdy se nestane zastaralou, ne v mých očích) při které Luke prokáže svoje zvláštní schopnosti a Rebelové své odhodlání se postavit against all odd. Remember! The Force will be with you... Always!  ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Zásadní dílo, jeden z milníků kinematografie - bla bla - hlavně je to výpravná fantasy s prvky sci-fi a neopakovatelnou atmosférou, připomínající svou takřka pohádkovostí a triky Nekonečný příběh, a i když ne všechno je tu OK (scénář nikdy nebyl silnou Star Wars stránkou), tak stejně podívaná, která nutí i toho nejzarputilejšího skeptika a realistu snít, jak úžasné by to bylo, kdyby mohl být tam, mít vlastní světelný meč a filozofovat s mistrem Yodou. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, když jsem Lukea Skywalkera, Hana Sola, Darth Vadera a další postavy Hvězdných válek potkala poprvé: bylo mi asi 10, film běžel na polském programu s jejich kouzelným rychlodabingem a já byla celkem u vytržení. Tý vado, střílelo se tam, šermovalo světelnými meči, čarovalo, byli tam roboti (jeden strašně roztomilý!), vesmírné lodě, stíhačky, silní hrdinové a princezny, všemožné obludky a děsivý, sípající padouch! Jiskřička mé příchylnosti ke sci-fi (fantasy) se rozhořela zase o něco více (na úplné vzplanutí musela počkat ještě pár let do Plyšáku). Když se na to dívám v současné době, musím se zprdla hrdla smát té pohádkové jednoduchosti, s jakou je pojata zápletka a vlastně celý SW svět, logika dostala hodně na prdel. Kromě toho je princezna Leia nejhnusnější aristokratka filmového plátna a C3PO nejotravnější postavou, jakou jsem kdy měla tu smůlu vidět a slyšet... hned po Jar-Jar Binksovi. Nedivím se nikomu, kdo "Nové naději" připrdne podprůměr, ale za sebe musím vyjádřit uznání Lucasově umu (ani dnes se po trikové stránce nemusí za svá 35 let stará díla stydět), jeho trpělivosti počkat s prequely desítky let na lepší technologie, jedna astra jde na vrub nostalgie, jednu můžu směle připlácnout za okouzlující úsměv i sarkasmus Hana Sola. 70% A hlavně by bez této inspirace nevznikl nejlepší film všech dob, Turecké Hvězdné války!: http://www.youtube.com/watch?v=tx7PYAAOwxE ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

V ROCE 1977 byl Han Solo poprvé spatřen, jak v jednom všivém baru, na kterési Bohem zapomenuté planetě sedí u stolu s mafiánským emzákem, a během rozhovoru si nenápadně připravuje svůj laserový kolťák, aby v příhodné chvíli jediným stisknutím spouště dopravil svého nepříjemného společníka přímo do emzáckého nebe. Když to udělal, hodil číšníkovi minci, a pronesl něco jako: "Ukliďte ten sajrajt." Rázem si tím získal mimořádné postavení jediného nečernobílého charakteru v jinak přehledné galerii kladných a záporných postav tohoto snímku. Od té doby zaperlil ještě mnohokrát, ale nikdy už nepředvedl něco tak příjemně nepředvídatelného. Nějakých dvacet let tímhle kouskem získával sympatie dospělého diváka, který by jinak možná váhal Star Wars pro jeho infantilnost přijmout, a pomáhal tak z této vesmírné opery vytvářet skutečný kult. Díky němu se mohl kýč doopravdy změnit v kouzelně podmanivou ságu i v očích jinak kritického diváka... ČAS BĚŽEL. Přišla 90. léta, a George Lucas v rámci upoutání pozornosti k připravovaným prequelům SW vtrhl do kin s novou digitální úpravou původní trilogie. A už je to tady. Jsme opět v baru, mafiánský emzák vytáhne pistoli, aby zastřelil Hana Sola, ten však hbitě reaguje... Počkat! Takhle to přece nebylo! Ano, Lucas v rámci politické korektnosti neváhal zasáhnout do historie, kterou kdysi stvořil. Možná si myslel, že na to má právo. Ale mýlil se. Tahle historie už dávno nepatřila jenom jemu. On sám to (po kritickém přijetí této úpravy fanoušky a pamětníky) částečně uznal alespoň tím, že pro další vydání na DVD nechal oba protivníky tasit ve stejnou chvíli. Je ovšem nabíledni, že ani tenhle kompromis stále není tím pravým ořechovým. Lucasovi to ale může být jedno. Kdo z mladších fanoušků SW tohle všechno ví? Koho to zajímá? Celá sága i s přidruženým merchandisingem a souvisejícími projekty vydělala jejímu tvůrci takové peníze, že ten si svým faux pas hlavu moc lámat nemusí... ALE NYNÍ, po uplynutí dalších let se zdá, že v celé věci se bude opět něco dít. Možná se v Lucasovi ozvalo svědomí, ale spíš bych to tipoval na jeho tolikrát prokázaný obchodnický talent. A tak už se chystá premiérové DVD vydání původní kinoverze, kde si fanoušci můžou první Star Wars movie konečně vychutnat tak, jak má opravdu vypadat: Bez přidaných digitálních oblud a (hlavně) s opět nekorektním Hanem Solem! Pěkná speciální edice k 3Otiletému výročí by byla určitě moc fajn. Jen mě trochu zneklidňuje, že první zprávy hovoří o silně limitovaném nákladu, za cenu pohybující se zcela mimo běžné limity. Vypadá to, že ani tentokrát nebude Lucas chtít prodělat jedinou penny. [Film v původní verzi = pět hvězdiček.] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jak to všechno začalo, aneb jak to navazuje na to co začalo, tak mám v mysli tento film , který jsem viděl 2x jako první díl a jako 4.díl . Musím říci že po shlednutí všech epizod na jeden zátach se tato epizoda jevila přiliš vlekle a Nebýt Harissona /Hana/ tak nevím , nevím.Kdybych měl hodnit film v roce 1977 tak ano jistě za 5*, protože takový triky a taková ukázka roztodivných postav v celé galaxii to se cení, bohužel v dnešní době je tomu jinak a tempto filmu udává především tempo.Jinak ,ale kdybych měl hodnit hudbu Wiliamse dám 5*.ta skutečně překonová staletí. ()

Galerie (279)

Zajímavosti (587)

  • Pri prestrelke s vojakmi Impéria, má Luke (Mark Hamill) na sebe ich uniformu. V jednom zábere nemá chránič ramena, avšak ten v ďalšom zábere pribudne. (Kub_ees)
  • V 28. minúte filmu má omráčený Luke (Mark Hamill) na ruke vyhrnutý rukáv. V ďalšom zábere má už zakrytú celú ruku. (Kub_ees)
  • Ve filmu se zdá, že bylo proti útoku povstalců na Hvězdu smrti nasazeno jen velmi málo stíhaček TIE, navíc podle doprovodných materiálů a pozdějších děl měla k dispozici ještě několik eskortních lodí (kromě tisíců vlastních stíhaček, dělových člunů a dalších menších lodí). Tato zdánlivá nelogičnost bývá vysvětlována tak, že Moff Tarkin (Peter Cushing) ve své aroganci odmítl stíhačky nebo doprovodné lodě poslat do boje, protože si myslel, že útok nemá šanci na úspěch, a ti piloti, kteří nakonec proti povstalcům šli, patřili do jednotky Dartha Vadera (David Prowse), který útok nepodceňoval. (vojtaruzek)

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama