Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Galvin (Paul Newman) je právníkem potácejícím se v hluboké osobní i profesní krizi. Jeho specializací by údajně měly být žaloby o odškodné vůči nemocnicím a doktorům, kteří svým jednáním způsobili těžké zdravotní následky či dokonce smrt. Zatím však své zákazníky marně shání v pohřebních síních a své neúspěchy léčí alkoholem. Starý přítel a vzor Mickey Morrissey (Jack Warden) se ho snaží přimět k rozumnějšímu životnímu přístupu a sežene mu též po delší době první významnější případ. Frank má rázem pro co žít a odhodlaně se pouští do takřka beznadějného boje proti uznávané nemocnici, respektovaným doktorům a jejich týmu právníků v čele s velezkušeným Edwardem J. Concannonem (James Mason)... V hlavní roli se měl původně objevit Robert Redford, avšak nebyl spokojen s tím, že by si měl zahrát alkoholika. (Pohrobek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sice poctivě natočený a stejně kvalitně odehrané klasické soudní drama, které je ale tak nějak předvídatelné a konvenční. Ten "překvapivý" zvrat ve skutečnosti vůbec překvapivý není a divák s ním kalkuluje od začátku. Nehledě na to, že v americkém právním prostředí je naopak ve výhodě žalující strana, která se snaží často úspěšně vytřískat finanční satisfakci za ty nejbizarnější újmy a dokonce tam existuje hitparáda těch nejobskurnějších soudních procesů. Paul Newman patřil v době natáčení k největším hvězdám americké kinematografie a tomu odpovídá i jeho herecký výkon. Dokázal svému alkoholem nasáklému a neambicióznímu právníkovi žijícímu z podstaty vtisknout důvěryhodnost, ale scénář ho stahuje někam k patetickým gestům a nepravděpodobnému jednání. Určitě slušně strávený čas, ale do extáze mě tenhle film v žádném případě nedostal. Celkový dojem: 65 %. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Sidney Lumet a soudní prostředí, tak se člověku okamžitě vybaví to nejlepší co lze v daném žánru shlédnout. Paul Newman tentokrát jako zkrachovalý právník, i přes nesouhlas svých klientů, jde jako jediný po spravedlnosti místo po penězích, i když mu všichni okolo hází klacky pod nohy. Další jeho nezapomenutelná herecká kreace, kterou jsem si vychutnával každým okamžikem. Pokud máte rádi soudní dramata, tak jako já, určitě by jste si neměli nechat ujít, protože se jedná o špičkový film a jeho závěrečné scény jsou něco nezapomenutelného. Jeden z nejlepších filmů Sidneyho Lumeta....... ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Režisér slavných kousků (Dvanáct rozhněvaných kusů, Psí odpoledne, Serpico) tentokrát představuje zkrachovalého právníka, který víc než v knížkách leží se sklenkou něčeho ostřejšího. A má proti sobě zatraceně velkou přesilu. Dnes by se při četném pochybení nemocnic Newmanův právník sakra otáčel, protože právě na žaloby proti nim se specializuje. A na tomhle případu mu sakra záleží. Hodně pomalé tempo vyprávění, hlad po spravedlnosti, zaujatý soudce, nefér hrající obhajoba. A čestný Newman, který si oscarovou nominaci rozhodně zasloužil. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak zaujimavy a dobry namet o pravnikovi, ktory sa zriekne akehokolvek uplatku a postavi sa na dobru stranu, teda na tu, ktora je dopredu prehrana. Akokolvek sa snazil cely film zohnat svedkov, aby porozpravali hlavne negativa renomovanej nemocnice a jej doktorov, ktori by mali niest zodpovednost za zbytocnu stratu zivota cloveka, nepomahalo a nenasvedcovalo to ani tomu, ze by sa spravodlivost mohla otocit na jeho stranu. Zaujimavy pribeh, avsak reziser Sidney Lumet ho vypraval takym svojskym sposobom, z mojho pohladu trosku nudnym sposobom, ze mu nemozem dat viac, ako 3 hviezdicky a to aj preto, lebo som sa tesil na proces, ktoreho tam bolo zalostne malo a viac sa sustredil na pracu Paula Newmana, hladani svedkov a stracania sebadovery. Dramy ako CAS ZABIJET (1996) od Joela Schumachera alebo aj VYVOLAVAC DESTE (1997) od Francisa Forda Coppolu, obe zo sudneho prostredia ma bavili omnoho viac. Rozsudek bol nominovany za najlepsi film roka 1982, avsak favoritom toho oscaroveho vecera bola drama GANDHI (1982), ktora si Oscara v tej kategorii prebrala. Aj v kategoriach rezia Sidney Lumet a herec v hlavnej ulohe Paul Newman prevalcovali za GANDHIHO reziser Richard Attenborough a herec Ben Kingsley, ktori sa mohli tesit z Oscara. Ani herec vo vedlajsej ulohe James Mason nemal stastie a sosku si prebral Louis Gossett Jr. za dramu DUSTOJNIK A DZENTLMEN (1982)... 04.07.2010 _______ Paul Newman - (Frank Galvin) +++ Charlotte Rampling - (Laura Fischer) +++ Jack Warden - (Mickey Morrissey) +++ James Mason - (Ed Concannon) +++ Milo O´Shea - (Sudca Hoyle) +++ Lindsay Crouse - (Kaitlin Costello) +++ Edward Binns - (Biskup Brophy) +++ Julie Bovasso - (Maureen Rooney) +++ Produkcia: Richard D. Zanuck +++ Hudba: Johnny Mandel +++ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že mě tak upoutá komorní soudní drama. Jako celek naprosto kompaktní a tip top. Nade vše exceluje Newman jako zchátralý právník, jemuž morální kompas nepovolí jen tak shrábnout peníze a rozhodne se vyzvat establishment. V průběhu případu tak sám roste na duchu, dává do kupy svůj vlastní život a dosahuje vykoupení. Ta proměna je naprosto přesvědčivá, hned 3x jsem si přehrál závěrečnou řeč na téma spravedlnost. "This speech is terse and pungent: the powerful have the power to convert all the rest of us into victims and that condition probably cannot be changed, but must it always prevail?" ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Paul Newman si nechal kvůli roli trochu přerůst vlasy, aby jeho postava vypadala jako člověk, který je duchem nepřítomný a nedbá na to, jak vypadá. Kostýmér však zjistil, že Newmana nelze obléct tak, aby vypadal zanedbaně. Šaty mu vždy skvěle seděly. (Rocky62)
  • Časopis Empire zařadil snímek v žebříčku 500 nejlepších filmů všech dob na 254. pozici. (Terva)
  • Jedno z prvních filmových vystoupení Tobina Bella, který se objevuje jako komparzista v závěru snímku během čtení rozsudku. (kiddo)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Reklama

Reklama