Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z fotbalové „pralesní" ligy Zelená je tráva, fotbal to je hra... A to jak ten „velký" ligový, kde se točí obrovské peníze, tak i fotbal, který žije jen z nadšení vesnických fandů, fotrů, klubových funkcionářů a dalších lidí, kteří jsou pro něj schopni obětovat i svůj osobní život. SK Vrátno je klub, který nedrží nad vodou sponzorské dary, ale srdce a obětavost členů, přátel a fanoušků. Nikdo nechce spadnout do pralesní ligy, ale někdo tam musí. Proto se zápasy neodehrávají jen na hřišti, ale i v hospodě, kde je dohodnutá výhra stejně důležitá jako ta vydřená na hřišti. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (177)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká komedie z prostředí vesnického fotbalového týmu SK Vrátno, jenž hraje o udržení v druhé nejnižší soutěži. Kolem fotbalového mužstva je soustředěno mnoho komických individuí a fotbalových nadšenců. Hlavní postavy fotbalistů představují O. Vetchý v roli trenéra Josefa Bíny a D. Novotný jako hráč Zdeněk Zobal, a oba tito herci se objevili v pozdějším oblíbeném seriálu Okresní přebor, jenž byl tímto Kachyňovým snímkem nepochybně inspirován. Docela mě překvapilo, že se takový režisér, oceňovaný spíše pro svá úspěšná psychologická dramata, pustil na sklonku kariéry a života do tématu nepoměrně jednoduššího, avšak zábavnost pro mě blízkého prostředí a pohodová nenáročnost snímku, jež zobrazuje běžné situace na venkovských fotbalových hřištích, na mě zanechala pozitivní dojem. Velmi mile mě překvapil J. Hrušínský, vedoucí mužstva Jaroslav Vazač, svým komediálním talentem a snahou učinit pro svůj klub v každé situaci to nejlepší. Dále se v tomto netradičně pojatém a vtipném filmu mezi vrátenskými fanoušky objevili J. Hraběta jako fanoušek-intelektuál zvaný Docent, dočista fanatická J. Jirásková, skeptický J. Skopeček a M. Šimáček či naopak optimista L. Tokoš. Snímek se částečně zabývá i ne vždy jednoduchým rodinným soužitím těchto milovníků kopané s jejich manželkami (S. Stašová, P. Mourková, A. Mihulová), kdy zejména u Vazačů vznikají vtipné situace. V poměrně velké roli dalšího vrátenského fotbalového funkcionáře se představil naprosto neznámý Z. Palusga. Nakonec jsem se rozhodl tuto povedenou komedii o sestupovém dramatu hodnotit nadprůměrně, i když pochopitelně v porovnání s některými staršími autorovými filmovými skvosty umělecky neobstojí. ()

montel 

všechny recenze uživatele

SK Vrátno jde od porážky k porážce a od pádu do úplného pralesa už jim schází jen málo. Trenér a vedoucí mužstva si své problémy, které nedokáží vyřešit v hospodě, berou domů a tím zatěžují své manželky i děti. Nadcházející zápas rozhodne o bytí a nebytí mužstva a tak je potřeba zajistit, aby tři body zůstali na domácím pažitu...Televizní film rozebírající o trochu více mezilidské vztahy na vesnici a o trošku méně fotbal, ale i tak je to slušná podívaná, která snad předpovídala budoucí úspěch seriálu Okresní přebor. 55% ()

Reklama

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Předskokan ( rozhodně ne ve zlém) Okresního přeboru. Laskavější, nostalgický a ne tak jízlivý, ale dost a dost příjemný. Veledílo to není, bohužel ačkoliv Kachyňa ve svém věku nikdy neztratil svoji celoživotní kvalitu i styl, dostával ke konci své kariery a života příležitost už jenom ve televizi. Škoda, když to člověk porovná se s...ami, které v e stejné době vypouštějí tvůrci českého filmu do multiplexů. A to nemluvím o Troškovi - mám na mysli ty velké české filmové umělce a tvůrce..... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tady někde se zrodil Okresní přebor. Kožené slunce ještě není tak vybroušené v dialozích a místy je na komedii spíše smutné, přesto snímek dokázal vyšlapat cestu (stejně jak ten dědek pro pivo přes hřiště :-)) ke svému duchovnímu pokračování - seriálu Okresní přebor a za to mu patří velké poděkování. Kožené slunce je výborný televizní film, ve srovnání s tvorbou pro kina ovšem trochu pokulhává, nicméně tři hvězdy si s přehledem uhájí. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

„Dáme bůra, dáme bůra!“ aneb cnosti a neřesti „pralesní“ kopané osm let před legendárním Okresním přeborem. Jako postavička již dlouhé roky se motající kolem vesnického fotbalu bych Kachyňovu tragikomickou ódu na magický kus kůže častoval přídomkem téměř dokumentární……ano, vy co nejste s problematikou seznámeni, takhle to opravdu na placcích v „Horní Dolní“ vypadá. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kdy na konci filmu docent (Jan Hraběta) vykopne míč do vzduchu, je míč celý bílý. Když však dopadá, je černobílý. (M.B)
  • Na konci jedou všichni hlavní protagonisté filmu na zápas na kole, až na dvě vyjímky, kdy farář (Jaromír Dulava) veze Zobalku (Jiřina Jirásková) na skútru. Toto řešení bylo zvoleno proto, že ve skutečném životě neuměla Jiřina Jirásková jezdit na kole. (cundak)

Reklama

Reklama