Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze (256)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá původní série Star treku, která více než na zápletku, boje, efekty a vše okolo sázela na filozofickou rovinu příběhu a snažila se vyjadřovat poselství. Osobně mam nejraději Next generation s Datem, Picardem, borgama apod. ale tuto puvodni serii stejně musím obdivoat. Lidé v době kdy toto vznikalo museli být z efektů a toho co viděli naprosto mimo a dneska.... dnes se tomu mnozí zasmějí. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tož taková sci-fi klasika nééé? Když se vykašleme na rozebírání roku výroby, pozdější cestu na stříbrná plátna a více či méně vydařené XYté navazující série, tak co ten Star Trek vlastně je? Tyhle prapůvodní díly mi přijdou jako exkurze do travesti show, kde občas nějakej ten mezigalaktickej hipík posádce legendární lodi Enterprise řádně zatápí. Stačí sledovat pár epizod a zjistíte, že děj se neustále opakuje. Buď chtějí zrádné, do křiklavých kostýmů navlečené a paruky neuvěřitelných velikostí nosící civilizace zničit loď, nebo zabít posádku. Pak je kapitán Kirk (William Shatner) uzemní trefnou moralistickou hláškou a zadky jim připálí takzvaným „fejzrem“ což při dnešní kadenci speciálních efektů působí dosti legračně. Stejně legračně působí i ta papundeklová maketa lodi, co je zavěšená v ateliéru, akční souboje, které v ranných obdobích vesmírného kung-fu spíše připomínají nácvik dezorientovaných kaskadérů a to už nepočítám vzhled údajně vzdálených planet, které pokaždé vypadají podobně. Navíc máte pocit, že vesmír je plný úchyláků a moci chtivých prevítů, kteří místo toho aby budovali ekonomicky silnou galaxii, zatím koukají jak by zlikvidovali nebohé návštěvníky vyslané Federací. Z hlavních postav vybočuje tak pouze legendární Spock Leonarda Nimoye, která dostal alespoň ty hybridní ušiska. Celkově je to velká legrace, sem tam nějaké to poučení, abychom si svou galaxii chránili a ať už více či méně legendární počin na televizních obrazovkách. Já dávám za 3, neb pokaždé vykouzlí na mé tváři úsměv a i když je dej sebeprimitivnější, má něco do sebe. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nepřekonatelná klasika s jejíž oblíbeností, především v anglicky mluvícím světě, se nemůže rovnat téměř nic. ST TOS má pohnutý osud. Pilot testovací publikum zavrhlo jako příliš nadčasový, feministický a intelektuální. Následný seriál se Paramount znelíbil a byl efektivně udušen neustálými přesuny do neatraktivních vysílacích časů a pomocí škrtů v rozpočtu. I tak vznikla modla několika generací, jíž se podařilo rehabilitovat žánr a v souhrnu udělala pro popularizaci sci-fi snad ještě více práce, než Star Wars. Už obsazení posádky dává tušit Roddenberryho odvahu a vysoké ambice. Kapitán musel být nevyhnutelně Američan, avšak hodný mimozešťan velící lidem, to bylo doopravdy unikum. A s tím to nekončilo. Japonec za kormidlem, dvacet let po hořké válce s císařským loďstvem byla odvážná volba, Rus jako navigátor v době vrcholící Studené války už byl doslova hazard. Žena ve funkci komunikačního důstojníka a navíc černá Afričanka už jenom podtrhla idealistickou vizi Spojené Federace planet, v níž neměla rozhodovat rasa a ideologie, ale schopnosti a charakter. Svou "angažovanost" si Star Trek zachovával i v zápletkách jednotlivých dílů. Ty často nesly morální poselství, zhusta o demokracii, svobodě, lidské volbě, odpovědnosti, nebo o respektu ke vzdělání a hledání pravdy. Seriálu pomohla doba v níž společností cloumaly levicové tendence a publikum myšlenky seriálu přijalo prakticky bez výhrad. Následující sequely této idee zůstaly věrné a dovedly jí ještě dál. Pro mě je Federace jediná funkční komunistická utopie z těch všech o kterých jsem kdy četl, nebo je viděl na televizní obrazovce. ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tomhle seriálu jsem vyrůstal, dospěl atd. Nedovedu si po 30 letech představit, jaký jiný SF seriál by ho mohl nahradit. (Možná Babylon 5). stilgar1, triumfuje! A to, že tomu někdo vytýká epizodičnost a masky, mi příjde tak trochu...mimo. To je právě ta síla ST od 1964-2005. Chujoviny typu DSC aj. ukázaly, jak se to může pěkně obrátiti proti vám. Uvědomte si, jaký to mělo rozpočet a ve které době to vzniklo. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako starožitnost okouzlující, musím přiznat, že to sleduju za účelem sběru estetických podivností, kterými je ten seriál prolezlý. Asi je moje hodnocení nespravedlivě nízké (rozumějte: současné :o)), ale většina příběhů je postavena stejným způsobem a humor, který v budoucnosti zdobí zejména McCoye, Scottyho i (nelogicky) Spocka se v prvních sériích ještě nevyklubal z embrionálního stádia. Přesto bezesporu klasika, která to všechno započala a seriál, který bude cenným materiálem pro estetiku analyzující 60. léta 20. století. Fascinující! ()

Galerie (483)

Zajímavosti (346)

  • DeForest Kelly coby doktor McCoy v seriálu řekne svou slavnou frázi "He's dead, Jim" a její další podobné varianty celkem 24krát. Větu "I am a doctor, not a..." zase 11krát. (mirliflore)
  • Celia Lovsky (T'Pau) nedokázala ukázať vulkánsky pozdrav prirodzene. Preto si musela druhou rukou oddeliť prsty mimo záberu, a v správnom momente len zodvihnúť ruku. (koba)
  • Představitelka Yeoman Smith - Andrea Dromm - byla v té době populární modelkou. Říkalo se, že k roli jí dopomohlo Roddenberryho sukničkářství, což ona popřela. Na každý pád se rozhodla dále v seriálu neúčinkovat, protože si myslela, že nebude mít seriál budoucnost a nijak se v něm neproslaví. Paradoxně si sice rok poté zahrála v komedii Come Spy with Me (1967), ale šlo o její poslední filmovou i televizní roli. (honajz)

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama