Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze uživatele DocBrown k tomuto seriálu (75)

Star Trek (1966) 

Serial vznikal v sedesatych letech, podle toho se museji posuzovat efekty. Dnes jsou pochopitelne smesne, ale na tehdejsi dobu byly vyborne. Ale Star Trek by mozna upadl v zapomneni, kdyby nebylo Spocka. To byla rozhodne nejvyraznejsi postava (navic skvely dabing Jiri Placheho). Pri nekterych jeho debatach s McCoyem jsem se chlamal smichy. Petihvezdickove epizody - The Corbomite Maneuver, The Naked Time, Balance of Terror, Shore Leave, The Squire of Gothos, The Devil In The Dark, The City On The Edge Of Forever, Mirror, Mirror, I, Mudd, The Trouble with Tribbles, A Piece of the Action, Is There In Truth No Beauty. 1. sezona 1. půlka 75%, 2. půlka 90%, 2. sezona 90%, 3. sezona 61% ()

Série 1 (1966) (S01) 

Zpočátku se Star Trek ještě trochu hledá, od druhé třetiny je to ale stejně skvělá jízda jako (skoro) celá druhá série. Zejména tři z posledních čtyřech epizod jsou geniální ()

Kam se dosud člověk nevydal (1966) (S01E01) 

Pilotní epizoda TOS ve skutečnosti vysílaná až jako třetí, která porazila The Cage a Kirk a spol. tak získali křeslo na Enterprise. Z hlediska celého seriálu slabý průměr, dějově horší než The Cage, ale posádka prostě lepší než Pikeova. Spock je jediná postava v obou pilotech, ale ještě nemá finální vzhled a chování. To platí i o uniformách. Velmi mladý Scotty se jen mihne a McCoy ještě chybí. ()

Manévr s korbomitem (1966) (S01E02) 

Vtipná pointa. Kirk si zahraje vesmírný poker. Tuším u nás vysílané jako druhá epizoda (podle pořadí natáčení, nikoli původní vysílání) a já věděl, že jenhle seriál JO. ()

Muddovy ženy (1966) (S01E03) 

První setkání s Muddem, vesmírným pašerákem a podvodníkem. Ačkoli epizoda není žádný zázrak (scény s jeho ženami a horníky jsou dost nudné), Mudd je geniální a musel dostat ještě jednou prostor. ()

Nepřítel v nás (1966) (S01E04) 

Výborné, jak jde epizoda dál než za pouhé "hodný" a "zlý" Kirk ()

Past na muže (1966) (S01E05) 

Sůl nad zlato i za tři sta let ()

Čas obnažení (1966) (S01E06) 

Už jsem chtěl dát plný počet, ale ta cesta časem byla poněkud zbytečná You can't afford a safety factor ()

Tajemný Charlie (1966) (S01E07) 

Nejlepší na epizodě je zpěv Uhury za Spockova hraní na loutnu. A Spock se ještě potutelně usmívá! ()

Rovnováha hrůzy (1966) (S01E08) 

Představení Romulanů, zde ještě nejsou tak proradní jak budou vykresleni později. Souboj je ve stylu ponorkových bitev, ostatně můstek Enterprise byl postaven ve stylu ponorky./ ledzepfan: Dobrý postřeh, mně se prvně zdal jen nějak povědomej, dočetl jsem se to zpětně :-) ()

Dýka v mysli (1966) (S01E10) 

Škoda té zbytečné dějové linie s doktorkou, ale hodnocení kvůli tomu nesnížím ()

Miri (1966) (S01E11) 

Ačkoli námět není špatný a scény Miri s posádkou ujdou, ty děti byly hrozné, otřesné, zejména to téměř třicetileté "děcko". Ble ble ble. ()

Jeho Veličenstvo vrah (1966) (S01E12) 

Začíná fascinace Star Treku Shakespearem. Ta dcera mě tam ale hrozně iritovala. Ačkoli byla k závěrečné pointě nutná, na scéně byla až moc často. Snad dokonce častěji než sám Kodos, který byl skvělý. Simpsoni podle něj pojmenovali jednoho ufona, druhý je po Kangovi. ()

Sedm z Galilea (1967) (S01E13) 

Dokonalý koncert Spockovy chladné logiky. A ten závěr ... Bohužel, tohle je nejvíce zničená epizoda novodobou "modernizací" ()

Vojenský soud (1967) (S01E14) 

Další ukázka geniality Star Treku v předvídání budoucnosti, falšování počítačových záznamů a tvorba fake záznamů. Prokurátorka asi nejlepší Trek-girl první série. Nebýt toho poněkud naivního odhalení, dal bych plný počet. ()

Zvěřinec - 1. část (1966) (S01E15) 

Tvůrci nechtěli vyhodit první pilot "The Cage" s Pikem, tak ho nastříhali do tohohle dvojdílu. První díl má ještě poměrně dost nového materiálu, tak se mi líbíl daleko víc. Spockovo lhaní je fascinující, stejně jako zatčení sama sebe. ()

Zvěřinec - 2. část (1966) (S01E16) 

Pro ty, co v 60. letech neviděli The Cage to muselo být zajímavější. U nás ale ČT uvedla nejdřív Cage a pak tohle. ()

Dovolená (1966) (S01E17) 

Obří mluvící králík, Mitsubishi Zero a rytíř na koni, holt fantazie Star Treku byla neomezená. Ano, škoda těch zbytečně dlouhých scén s Kirkem. ()

Zeman z Gothosu (1967) (S01E18) 

Greetings and felicitations! Šaškování Trelana miluju, nakonec se stal předlohou pro Q. První půlka je geniální a za slabší druhou už srážet hodnocení nebudu, navíc po vtipné pointě. William Campbell si později zahrál Klingona v další skvělé epizodě s tribbly (a pokračoval v DS9) ()

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama