Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood na útěku z nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího vězení na světě. Doživotně odsouzenému bankovnímu lupiči Franku Morrisovi (Clint Eastwood) se v minulosti podařilo uniknout z několika nápravných zařízení, a proto je přemístěn do nejobávanějšího amerického vězení, na Alcatraz. Ocitá se v nedobytné skalnaté pevnosti obklopené mořem a zjišťuje, že tentokrát to s útěkem nebude tak jednoduché. Ve věznici panuje tvrdý režim, pravidelné sčítání vězňů a nikomu se odsud zatím nepodařilo uniknout. Frank se postupně seznamuje s dalšími spoluvězni a začíná spřádat plán na útěk z vězení. K jeho plánu se připojí další tři vězni a po důkladné přípravě se vydávají na cestu za svobodou. Příběh snímku vychází ze skutečné události, ke které došlo v červnu roku 1962, kdy se třem trestancům skutečně podařilo opustit zdi obávaného Alcatrazu. Napínavý kriminální snímek bývá řazen mezi nejlepší snímky odehrávající se ve vězeňském prostředí a završuje dlouholetou spolupráci amerického režiséra Dona Siegela s hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (443)

heyda 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu se evidentně inspiroval Frank Darabont (myška - Zelená Míle), (vozík s knihami a blízký vztah s ředitelem - Vykoupení z věznice Shawshank) a možná by se toho našlo i víc. Ale to není podstatené. Podstatné je, že film se mi líbil, Clint Eastwood byl velkým plusem a útěk se jim taky docela podařil. :-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když nedodržuješ zákony společnosti, pošlou tě do vězení. Když nedodržuješ vězeňské předpisy, pošlou tě k nám." A jelikož si Frank Morris, vězeň číslo AZ 1441, kromě práva mluvit a pracovat, udělil ještě právo na vycházku, tak je o zábavu postaráno. Pro mne to byl tedy náročný film. Já jsem do toho totiž šel s Frankem, takže jsem mu pomáhal vymýšlet plán útěku, kontroloval jsem pohyb strážných, škrábal jsem lžící železobeton a přitom jsem se pokoušel neohnout ve sprše pro mýdlo. Jak říkám, bylo to náročné, ale pak jsem si uvědomil, že někde je chyba. Nebo opravdu v Alcatrazu seděli převážně sympatičtí smolaři a hlídali je výhradně sadističtí psychopati? ()

Reklama

Okara 

všechny recenze uživatele

Vězeňské drama aneb předchůdce Shawshanku v něm nezanechalo pouze mnoho podobností jako úlisného ředitele, sympatického hrdinu a pečlivě střežené vězení, ale velmi silně mu svou kvalitou i konkuruje. Výborná volba Eastwooda do hlavní role opět zapříčinila paradox, neboť jsem vězňům fandil při jejich útěku. Díky povedeně zvolenému typu chronologického posunu děje v podobě oddělení jednotlivých scén západem či východem slunce a poslední půlhodince, kde se atmosféra díky drobným chybám a všudypřítomných dozorců dala krájet tedy nemohu jinak, než s příjemným pocitem z dobrého snímku udělit pět hvězd. 90% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jedno z mála vězení, do kterého se vracím rád. Když před pár dny Mel Gibson v mexickém lochu řekl Clint Eastwood, cvaklo to a bylo jasné, po jaké placce se mi tu zanedlouho rozběhne laser. Po Shawshanku možná jeden z nejlepších filmů na téma vězení a jak z něj ven. Promyšlený plán, při kterém se pokazí co může, gradující napětí a nejednoznačný závěr vytváří dokonalou sestavu. Spíš než jako thriller bych ji označil za strhující drama, kterému dodává šmak fakt, že je natočené podle skutečné událostí, a ve kterém napětí postupně houstne tak, že by se poslední pulhodinku dalo krájet. Nejlépe nerezavějícím ledově klidným drsňákem Clintem Eastwoodem, tak jak to k mému potěšení učinil klasik Don Siegel. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem pět hvězdiček dal i Shawshanku, který se tímto dílem na každém druhém kroku přinejmenším inspiruje, tak je nemůžu nedat tomuhle filmu, který narozdíl od Shawshanku není pohádkou pro dospělé, ale vcelku realisticky pojatým příběhem, u kterého budete občas zatajovat dech a kde si člověk potvrdí že Clint Eastwood není jen geniální režisér, ale taky skvělý herec.... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (38)

  • Jedna z najčastejších otázok, ktoré sprievodcovia väznice Alcatraz dostali od návštevníkov: „Ktorá bola cela Clinta Eastwooda? (westerns)
  • Ve filmu bratři John (Fred Ward) a Clarence (Jack Thibeau) Anglinovi nastoupili trest v Alcatrazu společně, ve skutečnosti tomu však bylo jinak. John dorazil do této věznice 21. října 1960, zatímco Clarence až 10. ledna 1961. (Posheidon)
  • Herci a štáb poznamenali, že produkcia tohto filmu bola obzvlášť drsná a nepríjemná kvôli fyzickému prostrediu a obmedzeniam natáčania. Počasie bolo často daždivé, veterné a drsné a herci a štáb museli znášať krutú zimu bez akéhokoľvek zdroja tepla. (westerns)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (více)

Reklama

Reklama