Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julia Robertsová získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v tomto vzrušujícím, zábavném a nekonvenčním dramatu natočeném podle skutečných událostí. Erin Brockovichová (Robertsová) se ocitne ve svízelné situaci poté, co po automobilové nehodě, kterou nezavinila, prohraje spor o odškodné. Erin, která je bez peněz, bez práce i bez jakýchkoli vyhlídek, přiměje svého advokáta Eda Masryho (Albert Finney), jenž pro ni u soudu nedokázal vymoci slíbenou náhradu, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam náhodou narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Svou neústupností a osobním zaujetím si Erin nakonec získá důvěru místních a pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (389)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Mám velmi ráda Julii Roberts, i když ne všechny filmy, ve kterých hrála, byly dobré. Tento ale patří mezi ty skvělé. Myslím, že zde podává nejlepší výkon své kariéry vůbec - naprosto zasloužený Oscar. I ostatní herci jsou velmi dobří, především Albert Finney (nedávno jsme ho mohli vidět ve Velké rybě Tima Burtona - i zde byl vynikající). ()

anais 

všechny recenze uživatele

Pro mne ohromné zklamání. Naprosto nechápu jak mohla Julia Robertsová dostat Oscara. Jí ztvárněná role" inteligentní matky několika dětí, která měla v životě smůlu" je z kategorie těch nejvděčnějších, až trpaně předvídatelných. Jako by taková role už při psaní scénáře vznikala jako vhodný kandidát na ocenění Akademie. A přitom se nejdená o výkon nijak výrazný, tedy, v kariéře Robertsové ano, ve srovnání s konkurencí však nikoliv. Nechci, aby se zdálo, že ji nemám rád. Jen mě popuzuje, že se Oscary dávají za tak průměrné herecké projevy a, trapně podbízivé filmy (při vší úctě ke skutečnosti, které "je" tento film obrazem) Erinina cesta za sebeuplatněním vede skanzenem těch nejohranějších filmových klišé. Tedy, milé dámy, pokud si chcete zdvihnout sebevědomí, film na odpoledne strávené u žehličky jako stvořený... ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pojmy sociální drama a občanská společnost jsou - nebo mohou být - zdánlivě neslučitelné. Praxe, o které se v našich médiích příliš nepíše, skutečný život společnosti v jeho neopakovatelné a nedeformované pestrosti však prokazují - setrvale, protože nebulvárně a nevirtuálně - opak. Silný příběh a dobrý scénář se solidním režisérem a kvalitní herečkou skládají dohromady celek, v němž se ztratí i lecjaká hollywoodská banalita. Název filmu se posléze zapomíná, s ním ve vzpomínce ustupuje často i příběh ze života, ale ono zpochybňované a vysmívané mravolično přetrvává vzdor happy endu. I s vědomím právě popsaných limitů je však možné dodat, že v tomto případě nebylo Oscary mrháno, i když na druhou stranu lze diskutovat o tom, za co ho Robertsová vlastně dostala: zda za svůj nesporně kvalitní výkon na hranicích mimořádnosti, nebo za život a občanskou statečnost představitelky, jejíž úděl ztvárnila. Názory a kritiky mohou být v tomto případě rozličné, ale ve své většině se určitě shodnou v tom, že dílo není ani brakem, ani limonádou, ani nudou. Je - jistě nejen pro mne - neoddiskutovatelnou uměleckou kvalitou daleko za a nad hranicemi reálsocialistických "zeitstücků". ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový ten film, co ani neurazí, ani nenadchne. Místo nějakého frišného psycho dramatu zde máme figurky na šachovnici, zlí a hodná jsou jasně definovaní a pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí a děti budou nakrmeny, a jiné pomstěny. Chybí mi cokoliv navíc, ačkoliv Julia jako přihroublá matka je zajímavý počin, ale tak nějak jí to stejně nevěřím, ač se snaží, co to jde. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Erin Brockovich není klasický film, je na životopisné drama krásně zábavný, s nechybějícím konfliktem v pozadí, kde love story je zajímavější než samotné řešení konfliktu. Režisér se opravdu ukázal v tom lepším světle, stejně jako Julia Roberts, i když Oskar.. no nevím. Je zde až příliš mnoho klišé, než aby to byl ucházející zážitek z něčeho nového. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (20)

Reklama

Reklama