Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julia Robertsová získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v tomto vzrušujícím, zábavném a nekonvenčním dramatu natočeném podle skutečných událostí. Erin Brockovichová (Robertsová) se ocitne ve svízelné situaci poté, co po automobilové nehodě, kterou nezavinila, prohraje spor o odškodné. Erin, která je bez peněz, bez práce i bez jakýchkoli vyhlídek, přiměje svého advokáta Eda Masryho (Albert Finney), jenž pro ni u soudu nedokázal vymoci slíbenou náhradu, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam náhodou narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Svou neústupností a osobním zaujetím si Erin nakonec získá důvěru místních a pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (389)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tzv. životopisný film o boji jednoduchej, ale umanutej americkej ženy v boji proti veterným mlynom nadnárodných spoločností. Téma, ktorá sa točí skôr v televízii ako pre kiná je v podaní šikovného Soderbergha podaná extrémne pútavo. Práve preto sa prikláňam k vyššiemu hodnoteniu, Soderberghovým majstrovstvom upútať diváka aj tuctovým námetom. Film vo mne vyvolal pocit, že sa nachádzam tam, kde práve stojí kamera. Prečo tento dojem nevyvolávajú 3D filmy? ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto je film zo života a keby pred to nenapísali, že je to podľa skutočného príbehu, aj tak by som ho za taký považoval, lebo podobných mužov a žien ako je Erin je na svete dosť. Keď už to nechcete pozerať kvôli etickému hľadisku, tak si to pozrite kvôli jednému z najúspešnejších právnických prípadov vôbec, to že sa jedná o dobrú vec berte ako bonus. Erin je príkladom zásadovej ženy, ktorá nemala prázdnu hlavu, nehanbila sa za to aká je, bola schopná pre druhých obetovať seba a snažila sa, aby jej blízky a rodina to pochopili. Keďže nie všetci boli pri tom, čo zažívala, často to nedokázali pochopiť a nastávali problémy, bola to ťažká cesta, no nakoniec so šťastným koncom. Táto žena to nerobila kvôli nejakým posraným majetkom, väčšiemu autu, ale kvôli spravodlivosti a kvôli druhým. Aj keď je tento film plný tvrdých slov, tak si buďte istý, že sú to jediné sračky, ktoré však boli len v povahe hlavnej postavy a táto uvedomelá žena dokázala svoje mínusy pretaviť na plusy a dokázala tým skvelé veci. Inšpiratívny a poučný film s Juliou Roberts, ktorá tu už je vyzretá ako víno. ()

Reklama

numi 

všechny recenze uživatele

I Julia Roberts umí. A nejen ona. Dialogy mezi ní a Albertem Finneym jsou dokonalé. Nekýčovitá zábava, odehrávající se na pozadí děsivě šokujícího pravdivého příběhu, okořeněná a zabalená do lákavého obalu, prostě nemůže nudit. Dokázali byste si v roli Erin představit někoho jiného než Julii? Já vážně ne... ;o) [prosinec 2005] ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Julia Roberts byla výborná, ale ruku na srdce, tahle role byla oscarově napsaná a to už by musela být hodně jalová herečka, která by z ní nevytěžila. Pokud jde o Erin, to, co se jí podařilo, je jistě chvályhodné, ale jestli někdo zasloužil metál, tak její motorkář za svou trpělivost a loajalitu. A druhý Aaron Eckhart za opravdu "povedenou" image. ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Moje původní myšlenka o tomto filmu nebyla vůbec dobrá. Myslela jsem si, že je to jen normální drama a Julie Roberts plýtvá úsměvem nadarmo. Ovšem to jsem velice zmýlila. Nejenže jí ten úsměv pomáhá k naprosto nepochopitelným činům, ale ani nevhodné oblečení nijak nevadí k vykonání velkých věcí. A taková velká věc se tu opravdu děje. Nesmíme opomíjet Alberta Finneyho, ten si také zaslouží můj obdiv, role si zřejmě vybírá podle toho, aby mohl předvést svoji milou a velmi sympatickou povahu. A kdo by si nepřál mít tak prořízlou pusu jako Erin Brokovich v tomto filmu? K přesvědčení lidí totiž nepomůže vůbec právní znalost, ale je potřeba odvaha a nebát se skákat do všeho po hlavě. Pokud toto umíte, potom se v životě jistě neztratíte! ()

Galerie (73)

Zajímavosti (20)

  • Severoamerické tržby byly 125,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 256,3 mil. (NIRO)
  • Skutečný Ed Masry se ve filmu objevuje v čase 10:20 v roli zákazníka v restauraci, který sedí za Erin (Julia Roberts) ve chvíli, kdy si objednává u servírky, kterou hraje skutečná Erin Brockovich. (Hawaj)

Reklama

Reklama