Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Douglas 

všechny recenze uživatele

V případě KDO CHCE ZABÍT JESSII? je tře mít na vědomí, že nejde o žádné pokus o splynutí filmu a komiksu - a vlastně ani nejde o komiksový film, protože pronikání komiksové estetiky je spíše uměleckým nástrojem než cílem. Komiks je Macourka a Vorlíka (podobně jako ve srovnatelné době pro Jiřího Brdečku nebo Oldřicha Lipského) jen další z výzev k blbnutí s možnostmi filmového vyprávění i stylu. Výzvou, která je mnohem promyšlenější a chytřejší, než by se dalo z praštěného námětu vyvozovat - a celá tahle "alternativní vlna" strukturně modernistických filmů bez modernistických ambicí si do budoucna zaslouží detailní prozkoumání. Tak či onak, pokud by vás zajímala analýza filmu KDO CHCE ZABÍT JESSII, můžete ji najít třeba tady (nebo v uhlazenější podobě od strany 129 v ROZBORU FILMU). Dodnes zatraceně působivý film... a to i proto, že Miloš Macourek byl prostě génius, ať už jeho scénáře režíroval Lipský nebo Vorlíček. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vhození do děje a přípravné manévry pro rozbalení celé zápletky sice i vzhledem k vysokým ambicím originálního příběhu značně pokulhávají, avšak jako celek je Jessie až neskutečně povedenou smrští dnes již ikonických scén a bláznivých zvratů, jejichž silný protikomunistický podtext lépe vůbec neřešit a užívat si pouze tu haldu kreativně natočené a nadpozemsky zahrané zábavy. Právě herci jsou dalším klenotem, který kromě nápadité režie a scénáře celý film zdobí. Ačkoli se totiž v roli Jessie promenádovala před kamerou nádherná a rozumně oblečená Olga Schoberová, hlavní pozornost na sebe strhává především zlatá dvojice Sovák-Menšík, v jejichž podání vyznívají i ty průměrnější vtipy naprosto nezapomenutelně, nemluvě pak o těch samo o sobě nadprůměrných, kterých je opravdu spousta. Jeden ze zlatých hřebů ztřeštěné české komedie, jehož úrovně už v jiné době a hlavně s jiným štábem nelze dosáhnout. 85% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne husta zalezitost a v porovnani s ostatnima starejma ceskejma filmama asi nejoriginalnejsi film. A nejspis i jedinej "komiksovej". Od zacatku tu je velkej prival vtipku a misty film prejde skoro az do neme grotesky, hlavne kdyz jsou na scene "sny". A diky sve stopazi si film udrzi tempo az do konce a kdyz tu zrovna neni nejakej vtip, zachranujou to vyborni herci. Skvela zabava. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

80%? Tahle vagínovina? Komiksová sexbomba prchá komunistickým Československem před imperialistickými komiksovými padouchy (třeba před Supermanem, typickým symbolem zla:-)). Připouštím, viděla jsem to poprvé a naposledy kdysi v době kamenné, ale strašně jsem v tom postrádala humor. A možná tam byl, jen jsem ho ve svém věku nepostřehla. Pochválit určitě lze vizuální stránku (holt Saudek) a na domácí poměry značnou neotřelost. Každopádně se nezařadím do zástupu slintalů nad vnadnou hrdinkou, na to nejsem dost chlap:-). Možná bych někdy měla "Jessii" dát druhou šanci, ale kdovíjak mě to neláká... ()

buldock 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené comicsové dobrodružství tenotkráte v českém provedení a nutno říci , že se jedná o velmi originální snímek , který pobaví široké spektrum diváků. Nesmím opomenout zmínit nadpozemsky krásnou Olgu Schoberovou a musím konstatovat , že její krása si nezadá se světovou konkurencí ostatních hereček nejen let šedesátých. 91% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Juraj Višný dostal za svoju rolu Supermana honorár 10 000 Kčs. (Raccoon.city)
  • Jana Kasanová podepsala smlouvu na roli Jessi, protože Olga Schoberová nebyla k dispozici, neboť točila film Zlatokopové z Arkansasu (1964) a byla mimo republiku. Když se však po dvou natáčecích dnech Schoberová zjevila, nezbylo režisérovi nic jiného, než Janu z filmu odvolat. Pro herečku i režiséra to byla velmi bolavá záležitost, a tak režisér Václav Vorlíček alespoň u produkce vymohl plný honorář za hlavní roli jako bolestné. (sator)
  • V scéne, kde Superman skáče zo strechy do kanála, skákal v skutočnosti z desaťmetrovej veže na jednom z pražských kúpalísk. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama