Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neo je, poté co se mu podařilo zastavit několik chobotniček pouze silou vůle, v hlubokém bezvědomí a odpočívá na lodi vedle dalšího záhadného pacienta, který jako jediný přežil nepovedený protiútok zionských lodí. Kapitán lodi muže podezírá ze zrady a nemůže se dočkat, až se probudí, aby ho mohl vyslechnout. Morpheus a Trinity si dělají starost o Nea. Jeho stav totiž mnohem více než bezvědomí připomíná stav člověka připojeného k Matrixu, přestože zjevně připojený není. Nedbají pochybovačných názorů kapitána a vydávají se do Matrixu, aby si nechali poradit od Vědmy, co se Neovi stalo. Ta jim prozradí, že chobotničky nevyřadil z boje náhodou. Jako vyvolený má obrovské schopnosti, které zatím dokáže plně ovládat, navíc není nijak omezen hranicemi mezi jednotlivými světy. Díky střetu s chobotničkami se nedopatřením dostal do pasti mezi skutečností a Matrixem. Posádka lodi mezitím objeví Niobe a její nepojízdnou loď, kterou uvede znovu do chodu. Velitel zionských obranných sil Lock o tom nemá žádné zprávy a považuje všechny tři lodě, které zůstali mimo Zion za ztracené... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (961)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl trilogie Matrix už nelze brát jako samostatně fungující film, ale jako přímé pokračování useknutého Reloaded. Wachowští se nezdržují zbytečným vysvětlováním, ale hází diváka do příběhu po hlavě a nechávají jej, ať se v hektické situaci na plátně i mezi postavami zorientuje sám. Ty mu to neulehčují, mluví v obvyklých hádankách a dvojsmyslech, zkáza se blíží a hlavní postava se ocitá někde mimo oba dosud známé světy... Obával jsem se, že tvůrci zabřednou do tenat zbytečného vysvětlování a prohlubování naznačených odboček a možností, ale naštěstí hned ze začátku eliminovali všechny komplikace a nechali závěrečnou část své trilogie řítit se kupředu jako rozjetý vlak v kolejích anime a videoher, kde lidé v bojových robotech bojují proti statisícům sentinelů a souboj hrdinů probíhá na nebi, mezi zdmi mrakodrapů i v obrovských přívalech vody, aniž by je nějak zdržovaly fyzikální zákony. Wachowští obracejí naruby mýtus superhrdiny, stejně jako se neobtěžují tím, aby diváka oblažovali nějakým ultrašťastným koncem... Snažím se příliš neupadávat do euforických stavů, ale Matrix Revolutions mi splnil sen fanouška science fiction a dosud se z toho zážitku vzpamatovávám. Trilogie Matrix pro mě bude jednou z nejgeniálnějších filmových ság, co jsem kdy viděl, možná geniálnější než Hvězdné války. Jen se bojím, že pro běžného diváka bude Revolutions velmi těžko stravitelný film... ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Všechny výtky, které jsem měl vůči Reloaded, zde přetrvávají. Mám na mysli zejména první půlku, kde se spíše jen mluví. Bez ohledu na to, jestli ty rozpravy mají nějaký smysl či ne, tempu a gradaci příběhu to rozhodně neprospívá. Druhá půlka mnohé zachraňuje, a jako celek je Revolutions o něco lepší než dvojka. Triky už naštěstí nejsou tak křiklavě digitální. Dále oceňuji, že na soundtracku už nejsou žádní ňuňu-metalisté. Děj je sice obtížně pochopitelný, ale rozhodně je mi tento styl sympatičtější než primitivní bayovky a vůbec filmy typu "Jde bouchač a všechny odbouchá". Matrix povýšil inteligentní sci-fi mezi mainstream, a doufám, že byl jen první vlaštovkou a čeká nás více podobných filmů. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Spektakulární pokračování skvělého prvního dílu, část druhá. Neo nyní tráví své bezesné noci v meziprostoru, jako kdyby ho skřípnuly dveře podzemky - nemůže rubat agenty v Matrixu, ani podpořit Zion v přípravě na válku s nesčetnými hejny chobotniček. Mimochodem scéna, kdy zionští bojovníci tasí prostřednictvím svých robotických mechanoidů masivní kulomety, zahajuje jednu z nejpamátnějších bitev filmového plátna. Další pak svede rozpolcený Neo s plně nezávislým apokalyptickým programem Smithem a kapacita Matrixu je pro jejich střet téměř nedostačující. Zkrátka akce a efekty jsou znovu onou objemnou adrenalinovou injekcí, po které kroutíte hlavou, až vám vržou meziobratlové destičky. Vytknout toho lze pouze minimálně (snad jen některé dialogy nebo nelogicky realizované zásobníky s municí), děj se zjednodušil, film je až nečekaně drsný, temný a pesimistický. Soundtrack znovu hyperstylově nabušený, bullet-time v Matrixu dokonalý a Wachowští přetínají cílovou pásku ve skvělé formě. Monumentální trilogie, první díl zkultovněl příběhem, druhé dva zase ohromující akcí. 90% 150 miliónů dolarů(rozpočet)/425 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/62,5 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prostříhat Reloaded a slepit to s tím nejlepším z Revolutions a ejhle, to by byl film! Přesto po nevyrovnaném a rozteklém mezičlánku je Revolutions svižnou podívanou, která těží z užvaněnosti Reloaded (už není třeba cokoli hlubokomyslně rozebírat) a z vizuálního mistrovství, kterým Matrix proslul. Hezky se na to dívá a závěr je vážně strhujcí, stejně jako vyznění celého příběhu. Plus skvělý soundtrack. Tahle trilogie se mi nesmírně líbí tím, že není pouze "jedničkou", "dvojkou" atd., ale je skutečně koncepčním dílem, které jako celek vytváří obrovský potenciální vesmír, který lze dále zalidňovat. Navíc umožňuje zapojit mozek a vytvářet si vlastní intertextuální "matrix" s klasiky světové filozofie a literatury. Možná to svádí k přehnaným konstruktům, ale zaplaťpánbůh za to, že "masový" příběh vůbec klade tak vysoké nároky na diváka... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Andy Wachowski, Larry Wachowski | Hudba: Don Davis | Produkcia: Joel Silver | Distribúcia: Warner Bros. | Štúdio: Village Roadshow Pictures, Silver Pictures | Rozpočet: 150 miliónov $ | Tržby: 427,343,298 $ || Žiadnu revolúciu do svetovej kinematografie tretí Matrix neprináša, to zvládla jedine prvá časť trilógie. Bitka v Zione je však viac než veľkolepá, na môj vkus možno až príliž - čo sa týka decibelov v kine. Herci skvelý, dej neurazí - aj keď s tým slnkom na konci som ešte stále na úrovni wtf? :) || Videno v Capitol Košice, 6.11.2003 || ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • Celosvětová premiéra proběhla 27. října 2003 v Los Angeles. (Varan)
  • Film se točil zárověň s předchozím Matrix Reloaded (2003). Současně se i připravovala počítačová hra "Enter the Matrix". (Elisebah)
  • 97% kulis ze druhého a tohoto dílu bylo zrecyklováno. Ze dřeva byly postaveny domy pro chudé obyvatele v Mexiku. (pornogrind)

Související novinky

Wachowští se vrací k Matrixu?

Wachowští se vrací k Matrixu?

04.03.2014

Studio 20th Century Fox se brzy vrhne do natáčení třech pokračování Avatara a u Disneyho chystají první ze tří nových epizod Star Wars. Velké sci-fi filmy jsou zkrátka v kurzu a pozadu nechtějí… (více)

Reklama

Reklama