Reklama

Reklama

Profesor George Falconer (Colin Firth) je vyschlou řekou. Po smrti svého dlouholetého partnera (Matthew Goode) nemůže přijít životu na chuť. Nezvedá telefony, zůstává v kontaktu pouze s jedinou kamarádkou (Julianne Moore) a svět se pro něj stal jen nepříjemnou rutinou. Každý den začíná s jedním cílem: nějak jej protrpět do dalšího. Dnešní den ale bude jiný. Všechno to skončí a nebo znovu ucítí smysl a chuť do života. Single Man režiséra Toma Forda, původně módního návrháře stojícím za oživením značek Gucci a Yves Saint Laurent, je příběhem o lásce a osamění, zdánlivě bezejmenných okamžicích a záblescích smyslu života. Filmově nádherné zpracování „padne“ jako na míru šitý oblek. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (550)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Opravdu citová záležitost zahalená v hávu dojemnosti a úvah, která se opírá o neuvěřitelný výkon Colina Firtha, kterému skvěle sekunduje Julianne Moore. Hra s barvami podtrhuje celkovou vizuální dokonalost, kterou načala dobře situovaná kamera. A do toho ještě hraje úžasná hudba (ještě teď si broukám Clock Tick), která pomáhá diváka více vtáhnout do děje. Je to možná další případ klišé - úvaha o životě a smrti. Ale s dobrým obsazením a režisérem se to dá zdolat a to se povedlo. Ten konec mě fakt dostal. Nečekané a úderné! ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Životní role Colina Firtha, který pro mě po letech začíná symbolizovat "někoho víc" než toho roztomile naivního chlapa v srandovním svetru z Deníku Bridget Jones. Role profesora George mu nesmírně sedla i se všemi těmi nuancemi, které z primárně smutného příběhu chlapa, který chce na konci dne spáchat sebevraždu, činí černě-komediální dílo a z něj zase drama o drsné realitě 60. let v USA. Jeden z těch méně alternativních a lepších filmů, které šlo letos na MFF v Karlových Varech vidět, a tipuji, že i jeden z těch nejzajímavějších, na které můžete do kina dorazit toto léto. Citlivá režie, nádherná kamera, krásná barevnost záběru, úžasný soundtrack. Colin Firth je k sežrání a jeho dům je po designérské stránce úchvatný. Jeden z těch filmů, které ve vás něco zanechají. Už se těším, až ho uvidím znovu. [Viděno na MFF Karlovy Vary 2010.] ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Jeden jediný den stačí na to, aby jsme si mnohé uvědomili. Co ztrácíme a co nalézáme. Nač se bát stáří... Vůbec na něj nemysleme a žijme přítomností. Zároveň z přítomnosti máme strach, ale život je boj, že? Krásně plynoucí minuty z pohledu "neviditelné" menšiny, doporovázený pomalou hudbou a změnou barev podle nálady hlavního hrdiny. Tolik společného a přece jsme si cizí... V jednom mám jasno, už nebudu se smrti bát. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

One man show v podání Colina Firtha. Naprosto a bez debat. Emociálně naprosto vyčerpaný profesor po skončení dlouholetého vztahu, který pro něj znamenal naprosto všechno. Tak rád by všem řekl o sobě pravdu, ale tahle společnost na to ještě není připravena. Bude, ale rozhodně ne v roce 1962. To až o hodně let později. Dnešní den, ten rozhodne všechno, možná ho zvládne, možná ne.... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Chapem, ze tento film vyvola opat raz reakcie typu "je to preumelkovane, nema to s realitou nic spolocne, pribeh nulovy, spracovanie na prd", ale to je omyl. S realitou vtedajsieho obdobia v prudernej Amerike, s hrozbou atomoveho hribu nad hlavami a otazkou zivota a smrti, to ma az prilis vela spolocneho. Ja osobne tieto filmy vyhladavam a presne viem, co od nich cakat, kde zasiahnu a ako sa k nim postavit. Okrem famozneho Colina podali vsetci herci skvele vykony, pomaly plynuci dej, ktory je skor zalozeny na pre mna silnom pribehu a vyrazovych prostriedkoch, doplna do kosti iduca, prenadherna hudba. Ja osobne som sa nenudila ani jednu jedinu minutku a praveze tie chvile, ktore boli "neme" vam povedia viac, ako ktorekolvek dialogy a monology. Ja vyjadrujem maximalnu spokojnost, dokonaly film. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (22)

  • Režisérský debut Toma Forda, který financoval celý film sám. (Stanislaus)
  • Colin Firth je jediný britský herec ve filmu, který hraje britskou postavu (George). Jeho amerického partnera Jima a studenta Kennyho ztvárnili britští herci Matthew Goode a Nicolas Hoult, zatímco jeho britskou kamarádku Charley si zahrála americká herečka Julianne Moore. (Martinibaby)
  • Colin Firth původně nebyl dostupný (údajně chtěl také sám roli odmítnout, ale nakonec si to rozmyslel) a do hlavní role byl obsazen někdo jiný. Potom se rozvrh filmu přesunul na jindy a Colin tak mohl roli přijmout. (Martinibaby)

Reklama

Reklama