Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Pohádka

Zajímavosti k filmům (91)

Star Trek: Hluboký vesmír devět

Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) (seriál)

Barman Quark nebyl pro Armina Shimermana prvním Ferengem, kterého hrál. Objevil se už v epizodě Nejzazší výspa (1987) seriálu Star Trek: Nová generace, která Ferengy představila. Nebyl s tímto vykreslením Ferengů však vůbec spokojen a často říkal, že roli Quarka přijal také proto, aby napravil škodu, kterou Ferengům tento díl učinil.

Star Trek: Nová generace - Nejzazší výspa

Star Trek: Nová generace - Nejzazší výspa (1987) (epizoda)

Ferengové, kteří se poprvé objevují v této epizodě, měli být původně hlavními nepřáteli Federace. Tato myšlenka byla po odvysílání epizody zavrhnuta, protože na nich nebylo nic hrozivého. Wil Wheaton, představitel Wesleyho Crushera, to označil jako "pravděpodobně nejtrapnější představení záporáků v historii televizního vysílání".

Star Trek - Čas amoku

Star Trek - Čas amoku (1967) (epizoda)

Známý vulkánský pozdrav s roztaženými prsty vymyslel sám Leonard Nimoy. Inspiroval se přitom gestem používaným v rámci židovských kněžských požehnání, které si pamatoval z dob, kdy jako dítě navštěvoval se svým dědečkem synagogu.

Star Trek: Klec

Star Trek: Klec (1965) (TV film)

Po nevydařeném pilotním dílu "Klec" si stanice NBC vyžádala po Roddenberrym tři scénáře, ze kterých by vybrala ten pro nový pilotní díl. Rozhodla se pro scénář, který dnes známe jako díl "Kam se dosud člověk nevydal", protože byl nejakčnější a bylo v něm nejvíce vesmíru. Druhé dva scénáře nebyly opuštěny, natočily se podle nich díly "Muddovy ženy" a "Sláva Omegy".

Star Trek - Platónovy nevlastní děti

Star Trek - Platónovy nevlastní děti (1968) (epizoda)

Oproti všeobecnému přesvědčení nebyl polibek Kirka (William Shatner) a Uhury (Nichelle Nichols) prvním mezirasovým polibkem v historii amerického televizního vysílání. Zpěvačka Nancy Sinatra a zpěvák Sammy Davis Jr. se políbili v jedné estrádě již rok předtím, toto byl však první mezirasový polibek mezi fiktivními postavami. Podle Nichelle Nichols měl Uhuru také původně líbat Spock (Leonard Nimoy), ale William Shatner si vymohl, že to musí být on coby kapitán.

Star Trek: Do temnoty

Star Trek: Do temnoty (2013)

Khanova (Benedict Cumberbatch) posádka z Bottany Bay má 72 členů. Tolik jich bylo na Khanově lodi i v původním seriálu Star Trek (od r. 1966) v epizodě Vesmírné sémě (pokud počítáme živé osoby). V původním seriálu jich před nalezením pět zemřelo v důsledku selhání kryogenických jednotek.

Star Trek: Do temnoty

Star Trek: Do temnoty (2013)

I v tomto filmu se můžeme setkat s podsaditým poručíkem Hendorffem "Cupcakem" (Jason Matthew Smith), který v prvním filmu se svými kumpány zbil Kirka (Chris Pine) v baru. Zde doprovází Kirka, Spocka (Zachary Quinto) a Uhuru (Zoe Saldana) na klingonskou planetu. Postava téhož jména se vyskytovala i v původním seriálu Star Trek (od r. 1966). Byl jedním z "redshirts", kteří zahynuli v epizodě Jablko.

Star Trek: Klec

Star Trek: Klec (1965) (TV film)

V tomto pilotním filmu se objevuje termín hyperpohon, v originále „hyperdrive“, který byl později nahrazen známým termínem warp pohon. Hyperpohon následně proslavily filmy ze série Star Wars.

Star Trek

Star Trek (1966) (seriál)

Známá fráze "odvážně se vydat, kam se dosud nikdo nevydal", v originále „to boldly go where no man has gone before“, pochází z brožury Bílého domu z roku 1958 o vesmírném programu, kde se píše o lidských pokusech jít, kam se dosud nikdo nevydal. O několik desetiletí později v roce 1989 ovšem NASA v mottu k retrospektivním materiálům o programu Apollo použila frázi ve statrekové verzi jako přímou referenci. Fráze je mimochodem v angličtině gramaticky nesprávná.

Star Trek

Star Trek (1966) (seriál)

Slovo „trekkie“, které označuje fanoušky Star Treku, je jediným označením fanouškovské skupiny, které lze najít v Oxfordském anglickém slovníku.

Star Trek

Star Trek (1966) (seriál)

Hvězdné datum bylo původně vymyšleno, aby seriál nebyl spojován s žádným stoletím a vyhnulo se diskuzím, jestli se v té době mohlo dospět k té či oné technologii. Mnohem později, až byl vysílán seriál Star Trek: Nová generace (od r. 1987), bylo dopočítáno a stanoveno, že se původní seriál odehrává v letech 2265-9.

Star Trek

Star Trek (1966) (seriál)

Roddenberry původně zamýšlel, aby Enterprise byla ve warpu průhledná.

Star Trek

Star Trek (1966) (seriál)

DeForest Kelly coby doktor McCoy v seriálu řekne svou slavnou frázi "He's dead, Jim" a její další podobné varianty celkem 24krát. Větu "I am a doctor, not a..." zase 11krát.

Star Trek

Star Trek (1966) (seriál)

Ze seriálu pochází termín redshirt, který označuje osobu, jež zemře brzy po svém představení a slouží pouze ke zdramatizování příběhu. Říká se jim tak kvůli červené barvě uniformy. Nicméně v seriálu nenosily červenou uniformu všechny postavy z 59 účinkujících zmíněným způsobem, ale přibližně tři čtvrtiny.

Reklama