Reklama

Reklama

Domina

(seriál)
Velká Británie / Itálie, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 51–59 min)

Tvůrci:

Simon Burke

Scénář:

Simon Burke

Hudba:

Samuel Sim

Hrají:

Kasia Smutniak, Isabella Rossellini, Nadia Parkes, Liam Cunningham, Roland Litrico, Alex Lanipekun, Peter Campion, Ben Batt, Matthew McNulty, Gerard Monaco (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Příběh se odehrává v době vlády císaře Caesara Augusta, ale je vyprávěn prostřednictvím neuvěřitelného skutečného příběhu jeho manželky Livie Drusilly. Ta přepsala pravidla toho, co může dívka od života očekávat, a stala se nejmocnější ženou tehdejšího světa. Příběh začíná v předvečer Liviiny první svatby, pokračuje jejím vyhnanstvím a pak návratem do Říma, kdy je odhodlaná získat zpět vše, co jí bylo ukradeno... Což se jí podaří šikovně tím, že se provdá za muže, který jí vše ukradl. Do svých třiceti let získá Livie zpět nejen svůj majetek a své postavení, ale mnohem víc. Jenže Livie brzy zjistí, že nestačí jen mít moc, musíte si ji rovněž umět udržet, protože po ní dychtí i další lidé. Hlavně pokud po sobě chcete zanechat odkaz jako všichni ostatní. (Viasat)

(více)

Recenze (6)

mira007 

všechny recenze uživatele

Miluju období starověkého Říma ve filmu, ale vždy mne zklame zobrazení toho světa, protože abych uvěřil, že vidím ten dávný svět, tak se do toho musí nasypat prachy jinak to vypadá směšně. Ne všechno má mnohamilionové rozpočty jako Gladiator, nebo Ben Hur a profi CGI efekty, ale tento seriál o manželce prvního císaře Augusta, mne aspoň mile překvapil, že ten vizuál - od kostýmů po interiéry a občas i exteriéry vypadají věrohodně a dobře se na to kouká. To je plus, jinak je tohle politické intrikaření, vraždy, domluvené sňatky, komploty spíš komorní drama v soft balení s nádechem telenovely s decentní nahotou, která neřeší faktografické detaily ( viz. něco o Němcích apod. ). Nic strhujícího, ale dalo se do toho ponořit a kochat filmovým vizuálem. Dokonce tady opět v menší roli potkávám Claire Forlani, která v posledním díle dokazuje, že umí přeci jen opravdu hrát. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Historicky dost nepřesné, ale o to autorům evidentně ani nešlo. Jako zábavný pohled na jedno období římských dějin a vzestup mimořádně inteligentní ženy to ale funguje. "Babička Livie" byla hrozná mrcha, ale v dané době, pokud chtěla přežít a zachránit svou rodinu, neměla moc na výběr. Zpracování je, bohužel, lehce podprůměrné, ale to jsem tak nějak očekávala. Kdo chce opravdu kvalitu, musí si najít starý seriál Já, Claudius. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jestli je to záměr netuším, ale Domina se dějově snaží vyplnit prostor mezi Římem a Já, Claudius a moc se jí to nedaří. Pokud jde o interiéry, kostýmy a celkovou výpravu, je vše v naprostém pořádku. Když vezmu v potaz scénář a režii, tak to občas dost drhne, tvůrci se bojí překročit hranici a nabídnout naturalističtější i odvážnější scény a s faktografií si tu také hlavu moc nelámou. Ale to všechno by se dalo přežít, pokud by nedostatky vykrylo správné obsazení. A to tu nebylo. Výše zmíněné seriálové hity, zejména Claudius, se mohly opřít o luxusní obsazení a strhující herecké výkony. V mnoha případech právě herci vtiskli historickým postavám svou tvář, takže když někdo řekne Livia, automaticky se mi vybaví Siân Phillips. Nicméně Kasia Smutniak není ten největší problém. Sice mi chvilku trvalo, než jsem si na ní zvyknul a na matku dvou výrostků vypadala až příliš dobře, což je vzhledem k jejímu faktickému věku paradox, ale nakonec mě začala bavit. Zbytek byl ovšem tragédie. Pokud nepočítám Claire Forlani, tak se jednalo o nevýrazné a snadno zapomenutelné obličeje, které mi splývaly dohromady. A pletlo se mi to až do závěrečného dílu. Některé scény jsem si musel přehrávat několikrát, abych rozluštil, kdo je kdo. Takhle mizerný casting už jsem dlouho neviděl. Netvrdím, že s lepším obsazením by byla Domina nějaká pecka, ale určitě by se zmohla alespoň na mírný nadprůměr. Takhle je to za 30% ()

Ludo444 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre nechápem miestne komentáre o historickej nepresnosti. Naopak toto mi príde veľmi dobré, povedal by som, že možno o level lepšie ako Rome. Samozrejme sú tu nejaké skratky a postavy trochu mimo, vymyslené motivácie atď., ale to je v rámci televíznej zábavy očakávané. Agrippa a jeho bromance s Oktaviánom (ten sa správne volá Gaius Julius Caesar) tu má konečne správnu váhu, Oktavián má svoje občasné nervové zrútenia, je to konečne Princeps.  Zaujímavý pohľad na Tiberia a čo mohlo spôsobiť jeho osobné problémy v budúcnosti. Kostýmy a výprava sú vzhľadom na pravdepodobný rozpočet super, ako keby som bol v Pompeii. Dosť ma bavia neustálne referencie na historické miesta použité v správnom kontexte - Pompeii, Via Appia, Ostia, Baiae. ... . Baví ma zmena v štýle dialógov medzi súkromným a verejným priestorom, aj keď občas je to trochu "plytké". Čo sa týka samotnej Lívie (a vlastne celej rodiny), tak očividne berie historické udalosti a do toho dáva mix historických fám a intríg. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Seriálu Řím (TV seriál) tohle nesahá ani po kotníky. Pan autor si zvejně nedělal hlavu vůbec s ničím, takže tam v 1.stol. před n.l. máme příjici, Německo, Belgii atd. A co udělali s císařem Augustem... Zjednodušeně řečeno jde o soap operu s nádechem lehkého porna - asi pro ženy? A ty dialogy jsou tak banální až to bolí. ()

Galerie (718)

Reklama

Reklama