Reklama

Reklama

Matt Hunter, bývalý agent tajné služby, žije v ústraní své chaty v Everglades na Floridě. Jednoho dne ho vyhledá jeho bývalý kolega – zpravodajec – a chce po něm, aby se vrátil do akce. Tajná služba má totiž podezření, že se do USA vrátil bývalý ruský terorista Rostov. Matt však nabídku odmítne. Netuší ale, že sám Rostov, kterého při jedné z posledních akcí nechal Matt žít, má zlé sny, ve kterých se mu objevuje právě Matt. Rostov se rozhodne, že dřív, než spustí svůj nový tajný plán, zabije Matta. Rostov se svými lidmi přepadne Matta v jeho chatě. Nenadálý útok však Matt přežije. Rostov se svými lidmi ale zabije Mattova přítele, Johna Eagla. Matt je naštvaný a nabídku tajné služby přijímá. Najde si jednoho z bývalých Rostovových lidí a dostane z něj, že Rostov chystá něco velkého. Matt po muži Rostovovi vzkáže, že nastal čas, kdy ho zabije. Mezitím se do USA nepozorovaně vylodila velká skupina Rostovových lidí. Ti vzápětí na pokyn svého šéfa, který chce ovládnout USA, rozpoutají sérii teroristických útoků, při nichž útočí na pokojné rodiny v jejich domech, vraždí obyvatele přestrojeni za policisty a všemi možnými způsoby se snaží vyvolat nepokoje. Když Rostov se svými lidmi a poskokem Nikkem zaútočí v nákupním centru, se zlou se potážou. Matt už totiž ví, kde chce Rostov zaútočit, a do nákupního centra vtrhne. Divokou střelbou vyřídí útočníky a poslední dva prchající teroristy pronásleduje v autě. Pomáhá mu při tom novinářka, která mapuje útoky Rostovových lidí. Mattovi a novinářce se podaří zachránit i ženu, kterou prchající teroristé vzali jako rukojmí. Spojené státy jsou otřeseny, do ulic najíždí Národní garda. To však teroristům nebrání v tom, aby se převlečeni právě za členy Národní gardy nepokusili zabít ještě více Američanů… (TV Prima)

(více)

Recenze (88)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Matt Hunter (Chuck Norris) dostane nabídku, vrátit se do služby, protože Rus Mikhail Rostov (Richard Lynch) se vrátil do USA, ale odmitá s tím, že ho mohl zabít již dříve, ale nedostal povolení. Rostov na Huntera nezapomněl a vydává se do Everglades na Floridě se třemi airboats (loď poháněná velkou vzduchovou vrtulí umístěnou vzadu) s úmyslem ho zabít. Matt tento útok přežije, ale je zastřelen jeho přítel a proto se po tomto incidentu vrací, aby Rostovu bandu terorizující nevinné občany zastavil... Chuck Norris nemá ve snímku tolik osobních soubojů, ale o to více střílí a jeho hlášky také stojí za to a samozřejmě nechybí poctivé reálné exploze. Chuckův syn Eric dělal na filmu jako kaskadér a bratr Aaron jako koordinátor kaskadérů. Na příběhu se podíleli Aaron Norris a James Bruner, který dělal s Chuckem Norrisem scénář. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Opravdu zetkový trash, kde je špatně pomalu všechno. Chuck Norris nehraje, ani pomalu nemluví, záporák je král béčkařů 80-90. let Richard Lynch, na Ameriku útočí armáda teroristů a režisér nezvládá. Zito natočil před tím dva slashery, takže se první půlhodiny dostavuje slasherová nuda, vše se odehrává v noci a nechybí ani klišé o užívajícím si páru, který je něčím zabit jako předzvěst útoku. Za brutální a nekorektní akci dávám dvě hvězdičky, ale upřimně natočit něco tak velkolepého jako útok tanků a pěchoty na zakuklené teroristy, aby to vypadalo směšně to se povede málokterému režisérovi. Bazukový souboj na konci u toho jsem se už fakt vyprskl smíchy. ()

Reklama

helloween93 

všechny recenze uživatele

Poslední film, který jsem viděl v roce 2021, byl Invaze U.S.A. od béčkaře Josepha Zita (Friday the 13th Part 4, Missing in Action). Jde o reaganovskou propagandu z produkce Menahema Golana, kdy se oddíly sovětských milic vedených Richardem Lynchem vylodí na Floridě a formou sabotáží terorizují celou USA a zabíjí bezbranné civilisty. To nemůže Chuck nechat jen tak, vyrazí do akce a vždycky se zrovna spawne tam, kde je potřeba a s uzinama u pasu likviduje zástupy padouchů. Hlavní záporák se kvůli Chuckovi budí ze spaní, Chuck bez náznaku jakéhokoliv herectví sype jednu hlášku za druhou, na padouchy hází trhaviny, v ulicích jezdí vojenská technika Národní gardy a finální souboj s padouchem je s bazukami. Vidět to jako kid, tak je to hned za Komandem a Missing in Action, jenže tenkrát mi to minulo. Jelikož mám rád tyhle military filmy z 80s rád, jakkoliv jsou debilní, dávám 3* ()

topi 

všechny recenze uživatele

Když jsem film v rychlodabingu viděl poprvé někdy na začátku 90. let, tak jsem hltal každou scénu a nejvíce mě v hlavě utkvěla závěrečná scéna, která je opravdu kultovní!!! Když jsem snímek viděl teď po létech, nepřestával jsem se bavit a užíval jsem si perfektních stříleček a hláškujícího Chucka! Ten co řekne, tak je hláška, jak prase! Paráda! Prostě klasické akční béčko osmdesátých let, kde prostě nemá cenu řešit nesmyslnost příběhu, ale bavit se při výborných akčních sekvencích a neustálým střílečkám! Na scénáři se podílel i sám Chuck Norris a někdy je to fakt dobrá sranda. Zajímavostí určitě je, že na speciálních efektech se podíleli mistři Tom Savini a Greg Nicottero. Režisér Joseph Zito, jak je u něho zvykem, tak to do nás pere pod tlakem a to je jedině dobře!! Pro mě výbornej akční snímek zlatých osmdesátých let!! Chuck Norris byl pro mě po Árniem a Slyem na třetím místě osmdesátkových akčních hrdinů a tak tomu zůstává i dodnes! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Otravně nudný rádoby akčňák stvrzuje smutný fakt, že s výjimkou hrstky požitkářsky debilních perel jako sionistický macho flák "Delta Force" nemá kult Chucka Norrisse opodstatnění v jeho díle, nýbrž čistě v reflexích na ně. Snímek svou řemeslnou impotencí, zoufalou nedramatičností a scenáristickou pitomostí bohužel míjí nejen kategorii akčních fláků, i nechtěně směšných campů a zarytě směřuje ke dnu mezi tituly postrádající jakékoli důvody k jejich sledování. Největší pozornost na filmu si zaslouží roztomilé sekvence s pásovcem, což je v případě akčního filmu mrzutá bilance. Při tom snímek skýtá velký potenciál. "Invasion U.S.A." evidentně vznikala jako sumarizace (nejen) Chuckových nacionalistických postojů, které mistr posléze ventiloval v odstrašující ideologické masáži "Black Belt Patriotism: How to Reawaken America". Vyprávění je pojato jako propaganda upřednostňující dílčí významy před dramaturgickou koherencí či příběhem. Sekvence vylodění, kde v souladu se slasherovými pravidly umírá miliskující se páreček coby zástupné postavy pro mládež nebdělou ohrožení, či první útok na středostavovské předměstí ukolébané vánoční idylkou jsou famózní, ale fušerská realizace výrazně snižuje jejich potenciál (ve smyslu dramatičnosti, propagandy i campu). Postavu pana TotalGyma lze naopak chápat jako zosobněného ducha USA, ba dokonce Boha (jak naznačuje vševědoucí zarostlá tvář), neboť se jako vůle boží zjevuje bez předchozího odůvodnění kdekoli, kde dochází k nepravostem. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (10)

  • Společnost Cannon nechala ve střižně odstranit všechny příběhové prvky a pozadí postav, aby se film soustředil jen na akci a Chucka Norrise. (Mol)

Reklama

Reklama