Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Film, který se nesnaží nic řešit a jen si tak v klidu mapuje zážitky několika vybraných postaviček v poslední školní den jednoho roku. Žádné tragické zvraty, nikdo nezemře, nikdo náhle neprozří, žádná ideologická konfrontace, žádná zásadní katarze. Několik mladých herců, které dnes bereme za hvězdy a několik vtipných okamžiků. Stačí to na lepší 3*? Mně ano. 65% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Klidně bych Omámené a zmatené nazval Americkým graffiti pro 70. léta. Je neuvěřitelné jak jsou si vlastně tyhle filmy svou výpovědí o mladých, kteří si užívají prázdniny podobné. Pro mě tohle vlastně znamená jakýsi návrat do školních lavic a vzpomínky na to, kdy jsem si poprvé dal se spolužáky pivo, udělal nějaký ten brajgl nebo se chystal poprvé políbit svou holku. 75% PS: Jeden z nejpůsobivěji sestavených playlistů. Slow ride, take it easy! ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Jedna noc v sedmdesátých letech, která může napovědět, kam povedou životní koleje v několika příštích zatáčkách. A nejsou to Americké graffiti. Naopak, Linklater má spíš než k Lucasovu pomníku mládí daleko blíž k bezstarostným epizodickým komediím typu Zlaté časy na Ridgemont High. Trvalo mi snad hodinu než jsem se vůbec dokázal trochu vcítit do těch pár postaviček a začal cítit zaujetí při jejich plánech či nezdarech. Ale až do konce jsem se toho otravného pocitu pouhé figurkovitosti a prvoplánovitosti charakterů nedokázal zbavit. Zábavné, díky soundtracku parádně poslouchatelné, ale dva roky před tímhle bych od pana režiséra čekal něco daleko trvalejšího. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy, rock´n´roll. Podle mého názoru velmi věrný pohled na dospívání po americku, opírající se o přirozené dialogy (aby ne, když jejich autorem je sám Linklater), retro nádech a tomu odpovídající herecké výkony (McConaughey příjemně překvapil). Je osvěžující, že se film nesnaží nic pitvat nebo řešit, jeho záměrem je sledovat 24 hodin ze života mládeže, vybavené více než malým množstvím alkoholu a marihuany (o sexuální nabuzenosti netřeba mluvit :) P.S. Afflecka jsem poznal až podle závěrečných titulků. 7/10 ()

bobby_jean 

všechny recenze uživatele

Ach, tolko casu sa pozerate na bandu sopliakov, ktori slopu a hulia a nazyvaju to uzivanim si zivota... K tomu este teatralne hrdina odmietne podpisat trenerovi listok, ze nebude hulit, lebo sak jeho slobodu mu nikto brat nebude :) velmi velmi stupidne, film by mal dat divakovi nejaky odkaz. Nie som si uplne ista, co si ma clovek zobrat z tohto... Obrovske plus je soundtrack, vdaka tomu sa to dalo vydrzat ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • V roku 2004 traja bývalí spolužiaci režiséra Richarda Linklatera (menami: Wooderson, Slater a Floyd) podali žalobu, ktorá tvrdila, že rovnomenné postavy z filmu sú na nich založené. Súd žalobu zamietol. (Real Tom Hardy)
  • O roli Bennyho se ucházel Vince Vaughn, ale protože se podle režiséra Linklatera příliš podobal Benu Affleckovi, roli dostal Cole Hauser. (Marek#33)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama