Reklama

Reklama

Dobrodruzi z vesmíru

(seriál)
  • Japonsko Učúsen Sagittarius (více)

Epizody(77)

Obsahy(1)

Kreslený japonský seriál, v ktorom hlavní hrdinovia Topy, Rana, Sibet, Gerard a Anna (Sibeta si možno niekto pamätá ako PIPA) putujú vesmírom v kozmickej lodi Strelec a prežívajú rôzne dobrodružstvá. V seriáli vystupujú rôzne civilizácie, planéty a postavy. Na svojich cestách sa stretávajú s nebezpečnými pašerákmi, vojakmi a samozrejme s mimozemskými príšerami... (elCampo)

(více)

Recenze uživatele Kri-kri k tomuto seriálu (69)

Dobrodruzi z vesmíru (1986) 

Okomentovat tento jedinečný seriál není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o můj nejoblíbenější animovaný seriál, bylo by hříchem k němu nenapsat komentář. Dobrodruzi z vesmíru jsou první Anime, které jsem kdy viděl a dodnes je považuji za raritu mezi animovanými seriály. V letech 1991-93 prolétli postupně TV stanicemi OK3, ČT i STV. Seriál byl sepsán a natočen tak, aby zaujal diváky všech věkových vrstev. Dětského diváka uchvátí poutavé a napínavé příběhy, které na různých planetách zažívá posádka kosmické lodi Střelec. Nespornou výhodou seriálu je, že každý příběh má dějovou linii v trochu jiném žánru a každý si tu najde to své. Střídají se zde příběhy akční, sci-fi, dobrodružné, ale i romantické a humorné. Dospělý divák zas pochopí a ocení hlubší myšlenku a poselství, obsažené v jednotlivých příbězích. V seriálu je kladen silný důraz na přátelství, lásku, mezilidské vztahy a skutečné hodnoty. Hlavní hrdinové, ale i epizodní postavy mají bravurně propracované charaktery se všemi pozitivními i negativními lidskými vlastnostmi. Jsou zde srozumitelnou formou probírána vážná společenská témata, jako např. protiválečná a protizbrojírenská politika, touha po absolutní moci a jiné rozmary vladařů, sociální rozdíly a kastovní systém, drogová závislost, otroctví, ale i to, že svět a lidstvo nelze vnímat pouze černobíle. Proto není divu, že Dobrodruzi jsou trnem v oku kapitalistickému vedení ČT i ostatním našim TV stanicím a je tudíž 100% jisté, že reprízy se na českých ani slovenských TV už nikdy nedočkáme.:( Přestože prvních cca. 10 dílů působí celkem nudně a leckterého diváka mohou odradit, postupně se děj stává napínavější. Každý další samostatný příběh srší originalitou a nápaditostí. Z hlavních hrdinů jsou mi nejsympatičtější Sibep a Topy (nejspíš proto, že jejich charaktery považuji za nejčistší). Z vedlejších postav samostatných příběhů mě nejvíc zaujala princezna Parbara (epizody 14-19), Pinta (ep. 25-26), Mína (ep. 50) a Lily (ep. 65-67). Dobrodruzi z vesmíru jsou nadčasový seriál, pro který je i 5 * málo a rozhodně má na mnohem víc, než současných 80%. Výstižný komentář napsal uživatel Trinculo. 100%Možnost hodnocení a komentování jednotlivých epizod! ()

Hledání profesorky Anny (1986) (E01) 

Topy a Rana, dva kosmonauti kosmické agentury Universal se po měsíci vracejí na Zem, jenže sotva se shledají se svými rodinami, šéf už má pro ně další zakázku - mají letět na planetu Vega III a přivézt zpět archeoložku Annu, která chce odhalit záhadu dávno zaniklého kontinentu Mu. A tak se hned v prvním dílu diváci seznámí s téměř všemi hlavními postavami legendárního japonského sci-fi seriálu, před třiceti lety vysílaném na programu OK3. Poznáme kapitána kosmické lodi Střelec Topyho, druhého pilota Ranu, mladého vědce Gérarda i profesorku Annu, po níž tato trojice bude v následujících epizodách pátrat. Na rozjezd to není špatné, akorát ta zpívaná pasáž mi připadala přebytečná. 90% ()

Sibep, tajemný mimozemšťan (1986) (E02) 

Střelec dorazí k planetě Vega III. V její atmosféře Topy a Rana vypátrají malou kosmickou loď s profesorkou Annou. Gérard se ji snaží přimět k návratu na Zem, jenže Anna je odhodlána odhalit záhadu kontinentu Mu za každou cenu, aby vědcům dokázala, že i žena může být nezávislá a uznávaná archeoložka. Po přistání Topy, Rana a Gérard odmítnou průvodcovské služby zelené potvůrky jménem Sibep, vzápětí jsou kvůli nedorozumění ohledně překladu pozdravu uvězněni. Druhý den ráno mají být popraveni, svoji tklivou písní je zachrání právě tajemná Sibep. Ostatní ji vezmou sebou a pokračují v pátrání po Anně. V závěru se Topy naposledy spojí se Zemí a oznámí Brigitě, že jejich dcera se bude jmenovat Živěnka. 90% ()

Topyho krize (1986) (E03) 

Topy, Rana, Gérard a Sibep se plaví parníkem do Kuněha, kde jak doufají, dostihnou profesorku Annu. U lodi přistane kosmická loď Kosmos-servisu, konkurenční společnosti Universalu. Jejich služby si objednala profesorka Anna, aby ji rychleji dopravili do Kuněha. Gérard se svěří Topymu, že Anně učinil nabídku k sňatku. Topymu se podaří dostat se na loď Kosmos-servisu, ale je odhalen a uvězněn. Topy se setká s Annou a snaží se ji přesvědčit, aby se vrátila s ním. Anna Topyho osvobodí, ale dříve než odpoví na Gérardovu nabídku je rozhodnuta odhalit tajemství kontinentu Mu. Když už to Gérard chce vzdát, Topy ho přesvědčí, aby vytrval. 90% ()

Létající hadi a mládě nestvůry (1986) (E04) 

Loď dopluje do Kuněha a kapitán pozve posádku Střelce na oběd, po němž se jim udělá značně nevolno. Autobus, kterým chtějí pronásledovat Annu odjíždí až ráno a tak si najdou na přespání hotel, jenže kvůli Ranově klaustrofobii jsou nuceni přečkat noc venku. Po setmění je přepadnou létající hadi a ihned poté je napadne obrovské zvíře podobné nosorožci, kterému z vaku vypadne mládě. Rana a Gérard se pohádají a Rana ostatní opustí. Topy je odhodlán vrátit obludě její mládě, což se mu nakonec podaří. Rozhodnou se pro Ranu vrátit, ale minou se s ním. Rana neodpluje a odjezd autobusu zmešká a stejně tak Topy a ostatní jsou přesvědčeni, že se Rana vrátil lodí ke Střelci. 90% ()

Laylala, podivná vesnice (1986) (E05) 

Topy a Gérard se vydali za Sibep doufajíc, že je vede do Piry. Rana se stane svědkem nehody stíhačky Kosmos-servisu a je předveden před kapitána Doriana, jenž Ranu obeznámí s jejich plány. Hodlají na Vega III těžit uran nacházející se pod vesnicí Laylala. Rana dostane za úkol obyvatele vesnice vyhnat, netušíc, že jde o Sibepinu rodnou vesnici. Sibep dovede Topyho a Gérarda do Laylaly a obeznámí je s těžbou vedenou pozemšťany pod vesnicí, důsledkem čehož obyvatelé onemocněli nemocí Beri-beri. Rana stíhačkou zaútočí na vesnici, ale zastaví jej Sibep hrou na podivný hudební nástroj. Rana předstírá, že je zasažen tajnou zbraní, vyskočí padákem a přidá se ke svým přátelům. 95% ()

Tajná zbraň profesorky Anny (1986) (E06) 

Profesorka Anna je zajata Nagirem, králem vesnice Merika. Ten jakmile zjistí, že Anna má znalosti z fyziky ji přinutí vyrobit pro něj válečné zbraně. Je totiž už řadu let ve válce s Gorbou, králem sousední vesnice Sovín. Situace je o to komplikovanější, že Nagirova dcera, princezna Melanie je tajně zamilovaná do Gorbova syna, prince Ivana. Svěří se s tím Anně a ta ji přislíbí pomoc. Namísto zbraní připraví velkolepý ohňostroj a přiměje oba vladaře k uzavření míru. Sice nijak originální ani zajímavá epizoda, nicméně oceňuji odvahu scénáristů pomocí metafor v polovině 80. let rozumnou formou přednést Studenou válku obohacenou o milostnou zápletku. 90% ()

Bez rozepří štěstí není (1986) (E07) 

Topy, Rana, Gérard a Sibep dorazí do vesnice Ganivi, jejíž obyvatelé hovoří pozemskou řečí. Před dvaceti lety k nim přiletěl otec Jakub a naučil je jazyku a technice Země i víře v Boha. Gérard si všimne náhrobku s nápisem "Profesorka Anna" a otec Jakub sdělí, že před třemi dny tato žena u jejich bran zemřela. Topy a Rana už se těší, že se budou moci vrátit na Zem. Gérard chce naposledy u hrobu Anny zahrát Dvořákovu Humoresku, kterou jej Anna naučila a otec Jakub přizná, že jim prve lhal. Anna je pravděpodobně stále naživu a chystá se zdolat horu Istack, odkud se dosud nikdo živý nevrátil. Během pobytu ve vesnici Topy a Rana zachrání manželství rodiny, u níž pobývali, naučí je se pohádat, aby se nemuseli rozvádět. 90% ()

Krásný život (1986) (E08) 

Topy a ostatní se přiblíží k tajemné hoře Istack. Jakmile je muž, jenž je přivezl opustí, osloví pozemšťany Nomád jménem Noris, dovede je ke svému kmeni a nabídne jim, že mohou přespat v jeho stanu. Navíc Nomádi na počest hostů uspořádají slavnost. Zatímco Gérard je nedočkavý vyrazit hledat Annu, Topymu se stýská po Brigitě a Živěnce a rád by se vrátil na Zem. Ranovi se naopak zalíbí kočovný způsob Nomádů a při představě veškerých výloh a účtů, které ho na Zemi čekají se rozhodne ve vesnici usadit natrvalo. Vzápětí však zjistí, že se málem přidal k bandě loupežníků okrádající cestovatele. Rana pomůže svým přátelům utéct před bandity a nazítří se všichni společně vydají zdolat horu Istack. 90% ()

Démon hory (1986) (E09) 

Topy, Rana, Gérard a Sibep šplhají na horu Istack hledat profesorku Annu. Jakmile dosáhnou vrcholu, napadne je smečka ještěrů. Podplují vodní jeskyní a vzápětí jsou zajati Alotou, vládcem království, které bylo založeno odštěpením od kmene Mugů. Topy a ostatní Alotovi zamlčí, že přišli pro Annu. Alota si prostuduje jejich myšlenky a kupodivu jsou mu jejich charaktery velmi sympatické. Prozradí jim, že všichni čestní, spravedliví a s pevnou vůli, kteří vyšplhali na vrchol hory museli zemřít a zmíní i Annu, že byla odsouzena ke svržení do žhavé lávy. Topy a ostatní Alotu opijí a Gérard na poslední chvíli Annu zachrání. Alota se probere a chystá se všechny vhodit do lávy, když vtom ohňostroj, který měla Anna v batohu vyvolá sopečný výbuch. Jako na vodním tobogánu pohodlně sjedou z hory a Alota je nechá odejít. 90% ()

Děti svým rodičům nerozumí (1986) (E10) 

Pozemšťané jsou náhle přepadeni a odvedeni svými konkurenty z Kosmos-servisu, profesorka Annu zůstane sama v džungli. Kapitán Dorian oznámí Topymu a Ranovi, že jejich agentura Universal vyhlásila bankrot a vše, co jí patřilo (lodě i zaměstnanci) nyní náleží Kosmos-servisu. Rana a Topy po rozhovoru se svými rodinami souhlasí, že budou pro Kosmos pracovat. Gérard se ale hodlá vrátit pro Annu a protože jej Dorian zadržuje coby šéfa výzkumného týmu, rozhodne se utéct. Topy a Rana mu chtějí pomoct, ale bojí se, že budou propuštěni. Dorian vše odhalí, Gérarda zadrží a propustí Topyho, ten se padákem snese přímo před profesorku Annu. 90% ()

Útok vznášejícího se muže (1986) (E11) 

Kosmická loď Kosmos-servisu přistane poblíž hory Ugari, kde hodlají těžit uran. Během porady Gérard seznámí posádku se svými výzkumy a kapitán Dorian vydá příkaz k útoku na Mugy. Velitele první stíhačky určí Ranu, ten z toho ani při dvojnásobném platu není nadšen. Mezitím Topy a profesorka Anna postupují k hoře Ugari pozemní cestou. U vodopádu se jim zjeví tajemný muž, jenž se vznáší ve vzduchu a varuje je, že dále nesmějí pokračovat, nenechají se však odradit. Před náletem Gérard vyzve Ranu, aby se vydal na pomoc Anně a Topymu, což posléze učiní. Právě včas, ve vesnici jsou totiž Topy a Anna napadeni oním tajemným mužem změněným v monstrum s mnoha chapadly. Poté, co na něj Rana zaútočí obluda zmizí. Dorian Topyho, Ranu, Gérarda a Sipep propustí, všichni přátelé se opět shledají. 90% ()

Sibepin ďábel (1986) (E12) 

Profesorka Anna vypráví legendu o bájném kontinentu Mu zničeném obrovským vzedmutím moře. Je přesvědčena, že Mugové z hory Ugari patřili k lidu kontinentu Mu. Ráno se posádka Střelce seznámí s panem Zilem, jenž prochází čekatelskou dobou, než jej Mugové přijmou mezi sebe. Léta žije sám v odříkání, proto není divu, že se během chvilky zakouká do profesorky Anny, ale Sibep mu svojí písní pomůže nalézt klid a harmonii v duši, sama se ale při vzestupu propadne do útrob hory. Nejvtipnější v této epizodě je noční scéna s Ranou a Gérardem a dvěma ještěry: "Rano, ty mě uklidňuješ, ani trochu se nechvěješ." "To taky není moje ruka!":) 95% ()

Sibepina prostá píseň (1986) (E13) 

Rami, císař bájného lidu kontinentu Mu prostřednictvím Sibepina těla naváže s pozemšťany kontakt, aby jim sdělil, proč je odhodlán je zahubit. Vykládá o tom, jak před dvanácti tisíci lety na Zemi obrovskou povodní zničil civilizaci, kterou předtím sám vytvořil. Rovněž jim vyčte sobectví, hamižnost, pokrytectví a neustálé válčení Pozemšťanů. V poslední chvíli Ramiho obměkčí až dojemná Sibepina píseň o přátelství a lásce mezi bližními a tak nechá Topyho, Ranu, Gerarda, Annu i Sibep naživu a vrátí je na místo, kde před několika měsíci se Střelcem přistáli. Jednoznačně nejlepší díl uzavírající úvodní 13-dílný příběh z planety Vega III. 100% ()

Parbara, princezna z Maglocku (1986) (E14) 

Touto epizodou začíná má oblíbená šestidílná minisérie o pátrání po setbě s roztomilou princeznou Parbarou. Zatímco se Gérard s Annou prostřednictvím Kosmos-servisu vracejí na Zem, Topy, Rana a Sibep jsou najati obyvateli planety Maglock, aby z planety Benthelém přivezli setbu, která umožní zachránit lid Maglocku od hladu. Jenže po setbě pátrá i dobyvačný lid planety Kalmis. K hledání setby se připojí i princezna Parbara. Fakt je, že obyvatelé Maglocku v čele s králem a princeznou posádku Střelce pěkně obelstili a zahráli jim na city, nicméně kdo by nechtěl pomoct krásné a nebojácné Parbaře?:) 100% ()

Zajatci kosmického hřbitova (1986) (E15) 

Armáda Kalmisu v čele s generálem Tartou zajme posádku Střelce a díky přítomnosti Parbary a Ranově strachu o život brzy odhalí jejich poslání. Král jim na oko umožní utéct, aby je pak Tarta mohl sledovat. Jenže Střelec se dostane do gravitačního pásma tří planet, z něhož je takřka nemožné uniknout a to ani když jim na pomoc nečekaně přispěchá Gérard, neboť i on shodou náhod směřuje bádat na Benthelém. Tento díl je jedním z mála odehrávající se převážně ve vesmírném prostoru a jak kosmický hřbitov, tak podivný útvar Altemira požírající uvězněné kosmické lodě jsou zajímavým zpestřením. 100% ()

V zahradě snů (1986) (E16) 

Střelec je zadržen armádou Kalmisu a všichni jen tak tak uniknou zastřelení. Jsou vsazeni do vězení a Tarta Parbaře sebere tabulku s pokyny k nalezení setby. Armáda Kalmisu přistane na Benthelému, díky výpadku proudu se posádka Střelce dostane ven a octne se v zahradě snů plné zvláštních květin, jejichž pyl vyvolává halucinace. Všichni jsou v transu, pouze Sibep nemoci odolává. Nakonec se jí podaří probrat Parbaru, která v halucinogenním snu dojde určitému prozření a uvědomění svých chyb. Povedená epizoda, poměrně i tajemně hrůzostrašná, zvlášť pro scény s halucinogenními květinami. Ke konci se navíc objeví i dvojníci. 100% ()

Mé druhé já a tvé druhé ty (1986) (E17) 

Tento díl už působí docela hororově. Dvojníci Rany, Gérarda a Anny stvořeni ze zlověstných klonovacích květin snažící se zahubit princeznu Parbaru, zrádný pohyblivý písek v poušti a k tomu jakási těžko identifikovatelná ozubená rostlinná příšera schovaná na dně písečné duny. A aby toho nebylo málo, generál Tarta je všem neustále v patách. Zkrátka sci-fi se vším všudy. Docela mě překvapilo, jak se mohla Sibep v tom sesuvu udržet jen za pomocí loutny zabořené v písku. A líbí se mi, že Parbara, poučena z prozření v zahradě snů tentokrát s nasazením vlastního života zachraňuje Topyho. 100% ()

Les pláče, země krvácí (1986) (E18) 

Hororová atmosféra pokračuje i v této epizodě. I když Tarta zneškodní dvojníky z rostlin (což mu Parbara poněkud neuváženě vyčte, přestože ji před nimi zachránil), objeví se další nástrahy Benthelému. Nejprve celý les ožije, začne vydávat strašidelné zvuky a pak zaútočí obří medúzy s mnoha chapadly. Zvláštní je, že medúzy mají zřejmě za úkol Parbaru chránit, neboť ji uzavřou do jakési klece, aby ji nezajali Tartovi vojáci. Přesto se i v tomto dílu najde několik vtipných momentů, např. když si Rana podává ruku s kostrou, poslepu prozkoumává lebku a jeho probuzení mezi medúzami. 100% ()

Všemocná zbraň (1986) (E19) 

Parbaře se s pomocí tabulky podaří získat setbu. Když se pak všichni vrací na Maglock, jsou opět zajati králem Kalmisu, jenž má v úmyslu Maglock zničit. Zde dochází k nečekanému zvratu, kdy se králi vzepře generál Tarta. Při jejich potyčce je setba vypuštěna a spojí se s božskou hvězdou, čímž se požehnaný déšť snese i na Maglock. Někomu může náhlé napravení Tarty a ke konci i krále připadat nevěrohodné, mně to ale nikterak nevadí. Navíc Tarta byl Parbaře vděčný za záchranu života. Pro mě je to pěkný závěr mé oblíbené série. 100% ()

Reklama

Reklama