Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malebnou českou krajinou projíždí motoráček. Lidé uvnitř sedí, švitoří, nebo naopak mlčí, pokukují z oken nebo pospávají. Vlak se náhle porouchá a strojvůdce Miloš musí vystoupit z vlaku, aby poruchu napravil. Vlak stojící v mírném spádu se však samovolně rozjede zpět do výchozí stanice a vyděšenému Milošovi nezbývá než se poklusem vydat za ním. Cestující ocení, že zase jedou, ale záhy si uvědomí, že špatným směrem. Hlasitě protestují a dožadují se informací. Kabina strojvedoucího je neprodyšně uzavřená a nikdo se zpoza dveří neozývá. Mezi cestujícími se šíří první ataky paniky – že by to byl únos, pomsta nebo naprosté selhání systému? Kontakt s okolím prostřednictvím mobilních telefonů selhává a nepomáhá ani zoufalý křik z oken. Cestující za pomocí brutálních prostředků a myslivcovy pušky otevřou dveře obou kabin strojvůdce, ale dosáhnou pouze potvrzení svých nejhorších očekávání, a to - že motoráček nikdo neřídí… (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (597)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Mimořádná událost je velmi příjemným překvapením, které bude pro českého diváka možná dokonce o něco stravitelnější než Vlastníci. Je totiž přímočařejší a nabízí více „vtipných" situací. Humor neztrácí na kadenci, hudební doprovod je místy správně bizarní a herecky si vlakové drama také maximálně užijete. Pokud bych měl v posledních letech doporučit nějakou českou komedii, jednoznačně bych ukázal na „mimořádku". Těším se na druhé zhlédnutí a jsem zvědav, co Havelka připraví příště. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Scala-předpremiéra 30.1.2022 za účasti tvůrčí delegace/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 7/10 Kamera 9/10/// PLUS: nevím kde začít, ale nejvíc oceňuji zdařilé skloubení scénáře, režie, dialogů a castingový výběr hereckých představitelů, to vše je takřka bezchybné a obrovská kulturní encyklopedie tvůrců nám představila nádherný film MÍNUS: možná mladší ročníky si film tolik neužijí a jak podotkl někdo mě blízký "myslím si, že za dvacet let se diváci u tohoto filmu už smát nebudou, protože ho nepochopí a nebudou znát kontext" jo a ten zmiňovaný trol na té předpremiéře, to asi myslel vážně, ale pokud je to jediný nespokojený divák v sále, tak je to myslím jasná kvalita filmu/// Shrnutí: Páni, tak tohle byla vážně mimořádná událost. Nejen atmosférou a způsobem, jaké reakce film v divácích vytvářel. Když to vztáhnu na sebe, tak více jako polovinu filmu jsem se hlasitě smál a dobrých dvacet minut jsem smíchy probrečel. Neuvěřitelný. Uznávám, že kolektivní zážitek tomu určitě pomáhá, takže až se na to někdo bude dívat sám v televizi, tak možná z toho nebude mít takový dojem. V kině je to ovšem zřejmě největší divácký zážitek za hodně dlouhou dobu. /// Celkem 93%/// ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Herce Jiřího Havelku příliš nemusím (a lví podíl na tom má jeho výkon v seriálu Až po uši), ale scénárista a režisér Jiří Havelka si mě rozhodně získal. Výborně jsem se bavil u jeho Vlastníků a zpočátku to vypadalo na stejný výsledek i tady, pak ale celá záležitost jaksi zaskřípala, takže jsem se v závěru rozhodoval mezi třemi a čtyřmi pěticípými. Na začátku jsem byl nadšený, protože sestava v lokálce byla téměř dokonalá, ne, téměř škrtám, byla dokonalá, komunikace mezi jednotlivými postavami byla jako ze života a Romana Jany Plodkové všechno skvěle glosovala. Zklamání přišlo až s teroristickým útokem. I tento nápad mě zprvu bavil, pak do něj tvůrci ale příliš zabředli a celý snímek to zpomalilo a zbavilo zábavnosti. Naštěstí se všechno ještě před závěrem vrátilo do správných kolejí (:-D) a já jsem mohl jít do vyššího hodnocení. Vidět alespoň jednou za čas českou komedii, u níž se můžu zasmát je fakt radost, přestože musel pro výsledek Václav Kopta málem potit krev:-) Divný ale obětavý andrtejkr Jaroslava Plesla byl skvělou figurkou. / "A ty máš vrtulník?" "No, já jo, ale nerad ho pučuju." / "Krizový štáb zasedá nostop, mnohdy i déle." / Poučení: Nepij bez dovolení z cizí termosky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Inšpirácia Divokými historkami, takže absurdná poviedka s absurdnými postavami, pričom absurdným je už fakt, že všetko sa deje v "nebezpečne" unikajúcom vlaku, z ktorého by pohodlne vyskočil aj beznohý. Mnoho dialógových vsuviek a replík veľmi vtipných, celkovo dielo naozaj podarené, nápadité a trefné. A záverečný fľusanec médiám, ktoré z každého hovna urobia senzáciu, bol v tomto celom najtrefnejší. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Filmů s vláčkama prostě není nikdy dost, zvláštně pak když je v Česku kvalita filmů na takový úrovni jako kvalita kupé ve vlakovým spoji mezi Třebíčem a Brnem...... Nový snímek Jiřího Havelky, Mimořádná událost, který je inspirován podle (ne)skutečné události, je pozoruhodný počin. Jiří Havelka sice tentokrát nedokázal napodobit onu mistrovskou teatrálnost a specifickou spontaneitu, s níž exceloval a zabodoval jak u diváků tak kritiků ve svým předchozím projektu Vlastníci, ale stále jde o velice komorní a "divadelní" film – akorát krom onoho divadelního rozměru (nebo chcete-li formálních proporcí) či dramaturgicky sevřeného konceptu pracuje s širší anekdotickou premisou, národními stereotypy, skečovým trapnohumorem (který má až nečekaně dobrý timing) a karikaturními postavičkami. To vše v celkové tvůrčí synergii utváří hodně jízlivý výsměch české povaze, společenskému skepticismu a mediální senzacechtivosti, který však chtě nechtě jede pouze na půl plynu (a k tomu všemu ještě pozpátku). Navíc vedlejší podzápletky a celková rovina politický satiry působí vcelku zbytečně, repetitivně (což jde jakž takž odpustit poněvadž zde figuruje jako leitmotiv) a jsou až moc velkou pěstí na oko, která nezapadá do mechanismu tohoto vláčku, který nikdo neřídí.... Vzhledem ke kvalitám tuzemský filmotéky je tedy trošku nefér Mimořádné události kdeco vyčítat, protože kvalitních českých filmů je v současnosti jak šafránu – jenže tuto kritiku si zkrátka zaslouží. To však nemění nic na tom že jde o hooodně zábavnou frašku s bezchybným hereckým ansámblem, která spíš funguje jako kolektivní zážitek (zda za to může právě letní kino asi hraje svou roli), a která je víc než svéráznou a neméně zajímavou kuriozitou v rámci český kinematografie – ta cynická a přesto pravdivá výpovědní hodnota tam prostě je a mnohdy umí provokativně tnout do živého. Nebudu ani lhát když řeknu, že lepší disstrack na Český dráhy a čecháčkovskou malichernost delší dobu neuvidíte.... Palec hore za cameo Lindy Bartošový, perfektní běžící džouky a popkulturní reference na Jardu Baldu a bábu pod kořenem. Vysočina je skutečně unikátní kraj. UŽ! ...... [VERDIKT: 8 jednokolejek z 10] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (27)

  • Ve filmu se objeví jelen, který ukradl myslivci pušku. Jedná se o odkaz na skutečnou událost, která se stala v honitbě Horní Planá na Českokrumlovsku. Po jelenovi pátrali policisté. Puška byla nalezena po čtyřech měsících, policie následně rovněž ukončila pátrání po jelenovi. (LilinkaW)
  • Hlavní kulisou filmu je motorový vůz řady 810 (původní označení M152.0), který pro natáčení poskytla společnost KŽC. Tento „kolejový autobus“, známý snad ze všech tratí v ČR, byl vyroben v počtu 680 kusů. Ve filmu jsou zmíněny 3 jeho přezdívky, ale reálně si jich vysloužil víc: Orchestrion, Šukafon, RegioMouse, Autobus, Motorák, Čugála, Rachotina, Cukajdó, Skleník, Akvárko, Plevel, Šukomyš či Krabička. (Foxhound#1)
  • Když myslivec míří na instruktora autoškoly puškou Mosin-Nagant, má nejprve páku závěru směrem nahoru, což by odpovídalo tomu, že po předchozím výstřelu vyhodil nábojnici a už nemá nabito. V dalších záběrech už ale páku vidíme v poloze vodorovné, připravené ke střelbě, aniž by byl vložen náboj. (Veena.cz)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama