Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyři maskovaní a dobře ozbrojení muži přepadnou vlak metra v New Yorku. Mají pečlivě připravený plán celé akce a brzy každého přesvědčí, že z jeho realizace rozhodně nehodlají ustoupit. Jako výkupné za zadržované cestující požadují milion dolarů, které mají být doručeny na určené místo v metru za pouhou hodinu. Kapitán dopravní policie Zachary Garber se pokouší v rekordním čase zajistit požadovaný finanční obnos a přitom hledá způsob, jak neznámé muže zastavit… Napínavý příběh o terorismu, který natočil na motivy knihy Johna Godeyho režisér Joseph Sargent, neztratil nic na své působivosti a zůstává aktuální i v dnešní době. Úlohu policejního kapitána Garbera ztvárnil americký herec Walter Matthau známý především komediálními rolemi ve filmech Apartmá v hotelu Plaza, Kaktusový květ, Průvodce ženatého muže, Dej si pohov kámoši. Snímek Přepadení vlaku z Pelhamu se stal jedním z inspiračních zdrojů Quentina Tarantina pro jeho Gaunery. O potenciálu filmu Přepadení vlaku z Pelhamu svědčí i to, že se dočkal nejednoho remaku, původní zpracování z poloviny 70. let ale dodnes zůstává nepřekonáno. (Česká televize)

(více)

Recenze (130)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Hodně slušný napínák s dobře napsanými postavami, výborným, stoicky klidným Robertem Shawem a celkově napínavým dějem. Ten konec mě ale malinko zklamal (asi jsem čekal trochu dokonalejší plán úniku, než hned první věc co by tak člověka napadla). I tak hodně dobrá podívaná. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mi moc líbila nová verze s Washingtonem a Travoltou a originál? Ač jsem to nečekal, ještě lepší. Thrilery s rukojmími, únosci, armádou poldů a vyjednáváním jsou mé nejoblíbenější a tady fungovalo naprosto všechno. 4 únosci co přepadnou vlak metra jsou tvrdí, neústupní ve vyjednávání, chytří a každej trošku jinej. Na druhé straně je taky pár zajímavých postav - vyjednávající velitel policie metra, jeden vtipálek, jeden blbec kterého zajímají jen vlaky a taky slabošský starosta. Výborní herci - Matthau, Shaw, Balsam, Elizondo. Je to celou dobu napínavé, nechybí ani nějaká ta přestřelka, policejní manévry v ulicích či nervydrásající scéna (řítící se metro). Zároveň je to chytré, místy vtipné a finále a to jak padouši dopadnou je perfektně vymyšlené. Nenašel jsem jedinou chybičku, takže s klidným svědomím 5*. PS: barevná jména postav sloužila jako inspirace Tarantinovi, který v sedmdesátkách "nakupoval" ve spoustě filmů. ()

Holina 

všechny recenze uživatele

Srovnávat starý a nový Pelham by asi nebylo fér, ale když už na to musí dojít, protože se to nabízí, dávám větší váhu novému Pelhamu - je prostě propracovanější. Sargent nenatočil špatný film, ale prostě to tak nějak není ono. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Originál lepší remaku. Takovému Tarantinovi se tenhle únos metra asi ve videopřehrávači taky párkrát protočil . 8/10 ()

Disease 

všechny recenze uživatele

I po těch skoro 50 letech to funguje parádně. Nejspíš proto, že to stojí na napětí a výborných ironicky černých hláškách. EDIT: Napodruhé za plný počet, ten humor je tu fakt parádní, aniž by to sklouzlo do komedie. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Z tohoto zajímavého tématu se určitě dalo vytřískat více, zajímaví herci, příběh, ale jako celek to tak nenadchlo. Líbil se mi způsob jakým na konci přišel detektiv na posledního zloděje. ()

djfun 

všechny recenze uživatele

"Kašlu na cestující, co by chtěli za těch podělanejch 35 centů, věčnej život?":) Dost jsem se bavil, no když je tam Walter Matthau, tak to nemůže bejt jen kriminálka...:) Přitom napětí nechybí, ale ty suchý hlášky a satira jsou nejvíc! ()

gulista 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce, takmer päťdesiatročné funkčnými dialógmi pretkané pútavé vyjednávanie medzi únoscami vyčkávajúcimi v metre a reagujúcim riadiacim centrom, kde spoiler! premýšľanie znamená odhalenie a pozorné načúvanie následné dolapenie. 75% ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Dobrá atmosféra je hlavním tahákem toho krimi, ve kterém exceluje Walter Matthau. Je až překvapující s jakou precizností jsou jednotlivé scény a rozhovory napsány. Výborná režie, herci i hudba. Málokdy se vám poštěstí shlédnout film, který svým zpracováním připomíná dokument a působí až neskutečně realisticky. V dnešní době plné speciálních efektů je tento film klasikou ve svém žánru. 80% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Je to neuvěřitelné, ale parta chlápků unesla v podzemí metro a požaduje výkupné. Vynikající námět pro vynikající film, který se stal klasikou. Se smyslem pro humor, je náležitě živý, nápaditý a akční. Nepostrádá napětí ani jistou nadsázku. Už od první minuty se stále něco děje. Není hluchého místa a tak snímek chytí a už nepustí. Svůj podíl na tom má i Walter Matthau, který své postavě dodal ohromné charizma a energii. Vizuálně se tu nezapřou sedmdesátá léta, ale to rozhodně není překážkou k filmovému zážitku i v současné době. V domácí videotéce má zasloužené místo. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Zručný a originální thriller ze 70. let s Walterem Matthauem o únosu metra. Robert Shaw jako záporák je záruka kvality, stejně jako tenhle thriller s notnou dávkou politické satiry. Vysílalo MGM. 4* ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Skvělá retro krimi ze starý školy. Robert Shaw jako nelítostný padouch s gentlemanským chováním a smyslem pro absolutní dodržování příkazů nenápadně kraluje celému filmu. Opravdu ještě stará škola, protože když se cool afrouš pokusí o rádoby hustý a vtipný připomínky, dostane pažbou po hlavě se slovy "Drž hubu negře"...to už se dneska nenatočí :) ()

darkreider 

všechny recenze uživatele

Mám rád tieto staré elegantné filmy s old-school hercami. Matthau a jeho žltá kravata dopĺňa stoický kľud a mierny flegmatizmus postavy. Po toľkých rokov a stále aktuálny film, to sa len tak nevidí. Gesundheit! ()

Hightower 

všechny recenze uživatele

Docela jsem už znaven snímky, kdy vždy zvítězí strana zákona. Byť je to zřejmě o to víc zajímavější, neboť jako v tomto případě, hrála roli hrdost a rýma svou podstatnou roli. Pomineme-li tyto dvě "chybky", potom by bylo uvěřitelné, že by tento zločin mohl být úspěšný. Strážci zákona vždy vítězí; zločiny jako únosy či vydírání nemají přemožitele při řešení, vzdejme hold policii ve Spojených státech. ()

Allan 

všechny recenze uživatele

Plné hodnocení nedávám pouze z důvodu poněkud rozpačitějšího rozjezdu filmu. Mám tím na mysli počátek samotného únosu, kdy oběti byly až přespříliš klidné, když vůz metra bezdůvodně zastavil uprostřed tunelu, začalo rozpojování vlaku a vůbec nikdo se ani nezeptal, co se děje. Za druhé, přístup vedení drah byl též velmi laxní a mám pocit, že ani v New Yorku 70. let, kdy ještě atmosféra globálního terorismu nebyla tak gradována, byla-li vůbec nějaká, by zkrátka nebylo možné jen tak zastavit metro a teprve po značné době zjišťovat, proč se tak stalo. To by bylo k výhradám. Teď už však jen slova chvály. S postupujícími minutami nabírá film tempo, asi stejně jako se rozjíždí vagon podzemky až do strhujícího finále. Někdo zde poznamenal, že ho vyvrcholení filmu zcela neuspokojilo. S tím já nemohu souhlasit. Bylo zcela v souladu s předchozími událostmi a odchod hlavního osnovatele únosu ze scény považuji za jeden z nejoriginálnějších co jsem kdy ve filmu viděl: "Je v tomto státě trest smrti?" "Co? Jo, trest smrti, ne, momentálně ne!" "ŠKODA!". Nemohu také nezdůraznit vynikající český dabing, který sice pochází z roku 2006, nikoliv tedy z "předrevoluční" dabingové školy, ale už dlouho jsem se s takovou chutí nezaposlouchal do dabovaného filmu. Trailer k tomuto filmu je k nahlédnutí ZDE. ()

druhaveta 

všechny recenze uživatele

Originální zápletka, věcně lakonický styl, neúprosně odtikávající tempo, pragmatičí zločinci, jejich suše vtipní protihráči z newyorského metra a hudba Davida Shirea: pravděpodobně jeden z nejlepších heist filmů sedmdesátých let. ()

šokin 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné a to hlavně díky Robertu Shawovi. Ten totiž odvádí podobně vysoký standard jako v Podrazu. Taky hudební podklad je zajímavý, v tom souhlasím s Huntem. Jinak, Tarantinovo trapné opisování nebudu vůbec komentovat. ()

sonoluca 

všechny recenze uživatele

Filmy a hlavně krimošky ze 70. let mají kouzlo už sami od sebe, takže když se k tomu připojí slibnej, ale hlavně dobře zpracovanej námět, podpořenej kvalitní režií, hláškujícím scénářem a kvalitníma hercema (Robert Shaw x Walter Matthau), máte vyhráno. Jak píše Rob Roy - útěk už bohužel nemá takový grády, jaký by si člověk představoval (finální scéna a "psí oči" jsou každopádně skvělý). Jsem zvědavej jak se s látkou popere nerozlučný duo Tony Scott & Denzel Washington ()

Související novinky

Zemřel herec Jerry Stiller

Zemřel herec Jerry Stiller

11.05.2020

Ve věku 92 let dnes ve Spojených státech zemřel komediální herec Jerry Stiller. Zprávu na svém twitterovém účtu zveřejnil jeho syn, hollywoodský herec a režisér Ben Stiller. Podle příspěvku zemřel… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Reklama

Reklama