Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

Satan 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, maximálně autentické a zároveň tak neuvěřitelné. Scenáristicky naprosto přesné vyjádření tehdejších myšlenkových pochodů protkaných antisemitismem, arogancí moci, pokrytectvím a totální německou chladnokrevností a vypočítavostí. Na TV film velice zdařilé, jen škoda, že se nedořešilo pár zajímavě naťuknutých věcí (Heydrichova údajná částečná židovská krev, nahlodaný Colin Firth...) a v konečném důsledku tak filmu chybí drtivější dramatický závěr. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film, který se v akčnosti příliš nepřetrhne a většinou pouze sleduje v dlouhých, nepřerušovaných záběrech rokování několika mužů sedících kolem stolu. Nuda? Když se tato hrstka vyvolených baví o jednom z největších zvěrstev v dějinách lidstva a když tyto muže hrají herci jako Branagh, Firth a Tucci, tak ani náhodou. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

S príchodom snehu do dolnokubínskeho chotára som si umožnil opätovné zhliadnutie rekonštrukcie konferencie vo Wannsee. Dokonalo mrazivé, elegantne komorné, definične minimalistické. Jedna vila s jazerom a krásnou záhradou pokrytou snehovou prikrývkou, jedna miestnosť, absentujúci hudobný podkres, ansámbel prešpikovaný charizmou až do morku kostí (Tucci na trón, jak vždy!) a hodinová konverzácia ovplyvňujúca dejiny. Vizuálom odpovedajúce statusu televízneho filmu, no kvalitou (nielen scenára) ďaleko predchádzajúce väčšinu filmov od HBO a BBC. --- Tiež sa prikláňam k myšlienke, ktorú predniesol Slasherito – vidieť tento film len s nemeckými hercami a v nemčine (na štýl Der Untergang), to by boli iné grády! Čo môžem potvrdiť, pretože takýto už, našťastie, existuje! --- Prvých 15 minút (plus pár scén v strede a záver) vo mne evokuje isté neznáme pocity, ktoré slovami artikulovať neviem, no pri filmoch o druhej svetovej vojne ich žalostne vyhľadávam, žiaľ, bez úspechov... Nech žijú replaye! (28.12.2018) (03.12.2020) (5.12.2021) (6.12.2021) (9.12.2022) (19.1.2024) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o "čaji o páté", kde se jen tak mimochodem projednává jeden z největších zločinů proti lidskosti. Odosobněně, se společenskými úsměvy. Předpokládá se, že jste s historickými fakty seznámeni, a tak se příliš nepodává pomocná ruka. Z výsledku (myšleno filmového) mrazí více než byste řekli, že je vůbec možné, když se jedná čistě o "interiérovou konverzačku". Skvělí jsou hlavně herci; a to všichni bez výjimky. Ovšem Heydrich v podání excelujícího Branagha je kapitola sama pro sebe. ()

woody 

všechny recenze uživatele

V roce 2001 se natočilo několik filmů s válečnou tématikou, začala i sama válka(Bushovci s Ládinovci).Pár z těch filmů-Černý jsestřáb sestřelen, Země nikoho ad.- se staly oceňovanými a sbíraly Oscary.Ale to nejlepší s válečnou tematikou je televizní- seriál Bratrstvo neohrožených a Konference ve Wannsee- a ještě k tomu od jedné produkční společnosti, kterou snad nemusím déle představovat, HBO.Bratrstvo je seriál přímo o válce a sbíral ocenění.Konference- a to je na ní nejlepší -je komorní drama na pozadí války která popisuje setkání nacistických pohlavárů a jejich jednání o řešení problému židovské otázky.Herecké výkony jsou naprosto dokonalé není co vytknout, skvělému výsledku přidává i prostředí kruté zimy.Je to i přiměřeně dlouhé takže nuda určitě nehrozí.A herecký koncert Stanleye Tucciho jakožto Adolfa Eichmanna je nezapomenutelný, pro mě jsou ostatní v pozadí. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Písmo, ktoré vidíme na začiatku filmu na menovkách pohlavárov, bolo v skutočnosti zakázané Martinom Bormannom v roku 1941. Film sa odohráva o rok neskôr. (Real Tom Hardy)
  • Stanley Tucci bol jediný americký herec v produkcii. Zaujímavé je, že nebol tvorcami požiadaný upraviť svoj prízvuk na britský, aby ladil s ostatnými. (Real Tom Hardy)
  • Keď v úvode filmu narátor hovorí, že zomrel Hitlerov najlepší generál, odkazuje tým na poľného maršala Waltera von Reichenaua. Narátor tiež nesprávne uvedie, že zomrel na infarkt, hoci v skutočnosti dostal mŕtvicu. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama