Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zajímavá konverzačka, která dovede spolehlivě zabavit i přes absenci nějakého výrazného děje. Skvělé herecké výkony, pěkná kamera, scenáristicky drobet slabší poslední třetina, ale celkově velmi příjemný film. Závěr působí značně nejednoznačně, takže si každý může vybrat svůj výklad. Já jsem s tím svým spokojený, a tak mohu dát poctivé čtyřhvězdí. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ohromující, okouzlující, opravdové, inteligentní a tolik vzdálené a fantastické, stejně jako hlavní postava. Dokonalý scénář a dialogy, vesmírně charismatický Prot ztvárněn bravurním Kevinem Spaceym tak lehce a přirozeně, že jsem jím byla uchvácena, a absolutně mu věřila, že pochází ze vzdálené galaxie, a že dokáže všechny ty úžasné věci. Nezapomenutelné momenty, já byla naprosto dojata scénou, kdy se Prot na rodinné sešlosti setká s psíkem svého psychiatra, v podání taktéž výborného Jeffa Bridgese. Celému filmu dominuje kromě jiného kouzelná hudba. Ve spoustě scén, z psychiatrické léčebny především, mi svým posláním připomínal Přelet nad kukaččím hnízdem. Svět podle Prota Vás již na začátku pevně uchytí a nechá přemýšlet. Pohrává si s Vámi jako figurkou, nechá Vás bloudit ve složitých chodbičkách a věřte, že čím víc budete toužit znát pravdu či nějaké rozluštění, tím víc se od Vás bude vzdalovat. Závěr tohoto filmu je nevysvětlitelný a záhadný, stejně jako ten člověk s brýlemi, který tvrdí, že pochází z planety jménem K-Pax. Nebo spíše pro některé možná není žádný konec. Jen ten, který si vytvoříte ve své mysli... Zůstal by pro mě záhadou, dokud jsem si v diskuzi nepřečetla verzi, která celý příběh slušně vysvětluje. I přesto však tento snímek pro mě zůstane zapamatován jako originální a netradiční příběh, se spoustou myšlenek, které si každý divák přetvoří do toho svého vlastního "vesmíru..." ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Naozaj viete cestovať rýchlosťou sveta?“ – „Samozrejme. Ukážem vám to.“ – „Kedy?“ – „Práve som sa vrátil.“ SVET PODĽA PROTA je ukážkovo zvláštny film, ktorý publikum rozdelí na tábor rojkov, donquijoteov, ktorí chcú útočiť na veterné mlyny a veria na dvadsaťmetrových aligátorov pod mestami. Druhí budú v snímke vidieť smutnú psychologickú drámu o nevyliečiteľnom pacientovi s trocha čudným koncom. Prví mávnu rukou nad desivou scénou retrospektívy, ozrejmujúcou pacientov ťažký psychický stav a na otázku, ako sa film skončil, budú mať jasnú odpoveď a budú sa pri nej tajnostkársky usmievať. Čudný pavúk, tento film! Napriek tomu, práve preto, skvelý. Už to, čo predvádzajú strihač, kameraman a hudobný skladateľ, je miestami až pozoruhodne poetická. Najväčším kladom snímky však nie je ani tak kvalitný scenár, skúsené ruka režisérova alebo dobré herecké výkony (Spacey, Bridges, McCormack), ale posledné minúty, ktoré vám umožnia spoľahnúť sa na váš úsudok a rozhodnúť sa, ako sa film skončil. Dva palce hore o to viac, o čo viac je SVET PODĽA PROTA na pohľad nenápadný, až zakríknutý. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je K-Paxan mezi herci. Okamžitě putuje do mé 5-ky, protože to co tady předvedl je něco nepopsatelného. Jeho podání Prota je tak přirozené, nenucené, zahrané s lehkostí a nadhledem. Scénář je moc pěkný a nemá žádné vyloženě slabé momenty, nenudil jsem se ani vteřinu. Dokázaly mě upoutat už i úvodní titulky díky nádherně nadpozemské hudbě. Jeff Bridges v roli přihrávače taktéž přesvědčivý a ostatní osazenstvo blázince určitě nepůsobilo rušivě, ať už šlo o "královnu", "smraďocha" ... Momenty, kdy Prot kreslí oběžnou dráhu své planety, nebo když popisuje minulost v hypnóze, či když uzdravuje ostatní pacienty, to jsou momenty, které patří k tomu nejlepšímu z celého filmu. Překvapivě skvělá podívaná, která vynesla Kevina Spaceyho mezi mou TOP5 :) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve filmu se řeší jestli je Prot návštěva z vesmíru nebo psychicky narušený člověk. Já neřeším nic. Navštívil mě totiž mimořádně kvalitní, inteligentní a lidský film. Jenom mě trošku zarazilo jak všichni ti blázni chtěli na K-PAX. Já jsem taky blázen, ale jsem zde spokojený, možná jsem až moc velký blázen. Doufám, že Kevin Spacey na K-Pax nikdy nebude chtít, protože bychom přišli o skvělého herce. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Po závěrečných titulcích následuje ještě krátká scéna. (Dio_Padre)
  • Po svém zmizení se Prot (Kevin Spacey) objevuje na stromě. Na otázku dr. Powella (Jeff Bridges) kde byl, mimozemšťan odpoví, že cestoval na severu "Newfoundlandu a Labradoru". V Newfoundlandu Spacey shodou okolností v roce 2001 natáčel film Ostrovní zprávy. (don corleone)
  • Okrem známej scény konzumácie banánu aj so šupkou zjedol menej nápadne Prot (Kevin Spacey) aj jahodu s listom. (Autogram)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama