Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (827)

Nin 

všechny recenze uživatele

Kultovní snímek, který stále stojí za to vidět. Christian Bale je dnes už profláklý herec, který má za sebou spoustu zajímavých rolí, ale tahle... tahle patří mezi jeho nejlepší, není-li přímo ta úplně nejlepší. Je to fakt zajímavej psychouš, který se čím dál méně hlídá, a každá vteřina na plátně jeho přítomnosti je něčím zajímavá. Hodně mě zaujal způsob, jakým většinu času mluví s lidmi. Jako kdyby byl v nějaké reklamě, v níž jeho postava psychouše hraje (relativně věrohodně) jakéhosi úspěšného dokonalého muže. Celkově sebeprezentace je pro něho i jeho manažérské kámoše šíleně důležitá, až je to často (naschvál) komické. Například předhánění se v tom, kdo má nejlepší vizitku, či to, jak všichni nosí stejné oblečení, účesy i brýle. Ta stejnakost má poukazovat na problém se ztrátou identity, která pak u hlavního hrdiny čím dál víc eskaluje, protože už si ani nemůže být zcela jistý, co je pravda a co ne... Tady už nechci příliš spoilerovat, ale samotné finále je v tomhle ohledu sice zajímavé, ale zároveň je to taky něco, co se mi na filmu nakonec nelíbilo. Závěr mi připadá příliš dvojznačný a otevřený. Tvůrci se tím snažili respektovat původní knihu, ale ani oni samotná režisérka a scenáristka s koncem filmu nakonec nebyla spokojená. Americké Psycho není jen hororový úlet o manažírkovi, který rád vraždí a vypráví o popové hudbě, ale zatraceně dobře natočený a propracovaný film. S jiným koncem by pro mě byl film jasná pětihvězdičková záležitost. (8/10) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

To je srdeční záležitost :) ---- Knižní předloha je jedna z nejdokonalejších literárních parodií, napsaná jako luxusně se tvářící časopis pro pány. To jest, během celého vyprávění je všude extrémní product placement, u každé postavy se přesně líčí, co má na sobě od kterého návrháře a co to stálo a kde se to dá koupit, je tam spousta sexu a krve a občas je text úplně mimózně proložen např. dvoustránkovou recenzí na nové album Petera Gabriela a tak... Prostě, knihu mám velice oblíbenou, takže zavděčit se mi bylo velmi těžké. Na druhou stranu, jakoby to tvůrci tušili, obsadili C. Balea, který je velmi dobrý a pro tuto roli skvělá volba. Hvězda dolů za dost kompromisní, měkkou a zmatenou režii.. Hodnotím ten film asi z jiného pohledu než většina ostatních... je mi líto, fakt :) ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Od začátku do konce jsem myslel na Spalovače mrtvol. I Americké psycho je totiž takové podobenství, které rozebírá stav mysli hlavního hrdiny a zároveň stav společnosti, ve které žije. V tomto případě to je za všechny vlasy přitažený karikaturní obraz wallstreetské smetánky, jež s nesnesitelnou neúnavností věčně a beze smyslu tlachá, kontrastující s člověkem, který se z toho snobského stáda vyděluje tím, že je vraždící psychopat. Jenže zajímá ten jeho koníček někoho? Skvělý Christian Bale a mazaný scénář, který je pouze zdánlivě o ničem stejně jako všechny ty žvásty vedené u stolů v nóbl restauracích. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Tak toto je dosť drsný film, mrazivý, plný naozaj dosť dobrého čierneho humoru, ale pritom s takým nesmierne silným posolstvom. Priatelia, a ten Bale, ten to hrá, páni, ten to hrá . . . Po opätovnom zhliadnutí a poriadnom vychutnaní všetkých detailov, všetkých tých scenáristických hračičiek a všetkého zvyšujem z pôvodných štyroch na konečných päť hviezdičiek. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem slyšel už před lety, ale dokonale mě odradil svým béčkovým plakátem (jasně - přitom taková blbost, ale já na to prostě dám). Když jsem se k němu tedy konečně - po dlouhých 17 letech od jeho premiéry - dostal, zjistil jsem, že mě to hodně bavilo, byť toho béčkového dojmu jsem se částečně nemohl ubránit ani při jeho sledování, a ten film v mých očích snižují dvě věci: to, že to natočila ženská (navíc mně naprosto neznámá, a když se dívám na její filmografii, tak to mé mínění o ní nijak nezvyšuje, naopak), a za druhé fakt, že se v tom filmu nevyskytuje žádná hezká holka - všechny herečky do jedné jsou zde vyloženě nehezké, což je minimálně zarážející. Co mě tam naopak bavilo asi nejvíc, byla skvělá kamera, výtečný hudební doprovod (všechny repliky hlavní postavy o hudbě jsou strašně zajímavé a skvělé), a především pak v první řadě famózní herectví Christiana Bala, který je zde naprosto fantastický a očividně si tuto roli hodně užil. (Velmi pozitivně hodnotím i to, že byl době natáčení stejně starý jako postava, kterou ztvárnil - snad na nic nejsem víc alergický, než na to, když je příliš starý / mladý herec obsazený do role, které věkově absolutně neodpovídá). Překvapivě mě tam bavil i Willem Dafoe, ačkoli ho jinak moc nemusím. Ještě mě na tom filmu trochu zarazilo, že mě uvedl částečně ve zmatek - asi jsem to úplně nepobral, jak bych měl, ale nakonec mi to nebránilo si ho užít. Čili u mě dobrý. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (54)

  • Do role Batemana byl původně zvažován Leonardo DiCaprio. Ten si za chtěl za ztvárnění role přijít na 20 milionů amerických dolarů, s čímž nesouhlasila režisérka Mary Harron, která prosazovala Christiana Bala a která proto dokonce odstoupila od smlouvy. K filmu se později vrátila poté, co DiCapria Gloria Steinem přesvědčila, že je po filmu Titanic (1997) idolem dívek a role pro něj není vhodná. Sama Steinem si pak přála ve filmu ztvárnit Batemanovu matku. (Danny F.)

Reklama

Reklama