Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

raimi 

všechny recenze uživatele

Hrůza. Absolutní depka ze světa, kde nikdo nemá radost, nesměje se, každá postava je moula, trouba, kakabus nebo hajzl. A NIC se tam neděje. Hlavní ženská postava je subinka, s kterou všichni manipulujou a ona beze slova všechny poslechne, ať už jí nakážou cokoliv. Krakonoš asociál, co je furt zalezlej doma a vyřezává si tam fajfky. Hlavní hrdina, šupáckej trouba a cuckold, kterej se nechává neustále podělávat. Depresivní hudba, šnečí tempo, zádumčivá atmosféra. Na zdeptání zlobivejch dětí ideální. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Stalo se něco v co jsem snad už ani nedoufal, po mnoha letech máme opět kvalitní pohádku. Všechna čest, jak slovák Peter Bebjak uchopil český mýtus zvaný Krakonoš. Bavilo mě zaměření na charaketery lidí se špetkou přirozených fantasy prvků. Samozřejmě v pohádce nesmí chybět ani láska, ale i ta tady byla napsanou s krásnou decentností.  Stejně jako odlehčená složka příběhu, kterou obstarávala především postava Ondry Sokola i ta nebyla nějak přexponovaná a nádherně zapadal do kontextu celého vyprávění. A to nejlepší ? No Krakonoš, přesněji řečeno David Šmehlík, protože ten ho trefil parádně, věřil jsem mu jak krutost, tak smysl pro spravedlnost, tak veškerý jeho emoce, opravdu exceletní výkon a vlastně nechápu proč ho už dávno nemám v TOP českých herců, nevybavuji si nic, kdy by on nezahrál dobře. Samozřejmě je trošku smutný, že českou pohádkovou scénu musel ozářit slovenský režisér, ale zase z hlediska castingu představil i nové neokoukané tváře a tenhle svěží závan jen a jen vítám. Takže super, mám fakt radost, že jsem si po delší době zase užil dobře napsanou, zahranou i zrežirovanou vánoční pohádku. Pokud tady někdo srovnává Krkonošské pohádky a Krakonošovo tajemství, doufám že stejně srovnává i Dr.No a Není čas zemřít a bude nadšeně tleskat, když se natočí Ptáci úplně stejně jako je kdysi natočil Hitchcock bez kapky vlastní invence, pak OK, pokud ne je to tady jen trapná póza. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jako vánočním pohádkám ČT moc nefandím, tak tahle se celkem povedla. Otázkou je, jestli se to dá považovat za pohádku. Přišlo mi to takové dost vážné. Díváme se na Krakonoše úplně z jiného úhlu, než jak ho známe z večerníčku. Dost se tu řeší i jeho minulost a původ. Herecké obsazení je opravdu povedené. Chválí se hlavně projev Davida Švehlíka v roli Krakonoše, a to hlavně ze strany dam. :D Určitě je příjemné as na tuto postavu a legendy s ní spojené podívat i z jiného úhlu pohledu. "Je to lhář a podvodník!" ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Krakonoš si libuje, hory doly slibuje." Potměšilý a nevýchovný, ale v jednotlivostech zábavný prequel krkonošské klasiky, aneb kterak Rýbrcoul, coby téměř holobrádek, nejprve potřásal parohama, tatata...takovýma, naivní vrchnosti nasliboval hromadu jablonecké bižuterie XXL rozměrů, načež udělal jen křišťálový fakáč, lstí u sebe zotročil děvčátko z hor a nakonec číhal na krkonošských útesech (heh???) a zíral střídavě do kraje či do Trhliny, zatímco mu za zády do chaloupky lezla škodná (za castingovou chybou, krasavicí Liduškou, lidově zvanou Ohrňpysk) a aby té hrůzy nebylo málo, tak opodál v jeskyni cupitala podivná digitální myšosrnka. Tohle vše si do bloku pilně zapisoval badatel Jiráček, bohužel nehraný Ondřejem Havelkou (ten by mi do role sednul, jak prdel na národopisný hrnec). KVÍZOVÉ OKÉNKO: [][] V 84 minutě krkavec na plotě omdlel, protože: A) Mu došlo, že brácha se polepšil (čti zblbnul). B) Došlo mu, co starý mládenec Krakonoš myslel tou péčí o zahrádku (Liduščina "zahrádka", čili bobr). C) Došlo mu, že kvůli darovací listině zůstane navěky chudý. D) Došlo mu, že kvůli chybějící stránce scénáře (Ptám se naposledy, komparzisti, kterej dobytek ji vytrhnul?!) zůstane navěky ptákem. [][] Uhodli jste, za D) je správně. Což je špatně, neboť děsně nespravedlivé. Kdo šlohnul šutr? Ha? Mladší brácha. Kdo lhal Krakonošovi? Ha? Mladší brácha. A kdo za to má trpět? Samozřejmě starší brácha. Přitom Adamovi jasně řekl: "Zalov v pytlíku, vytáhni největší bižu a odevzdej." Chudák Štěpán, za dobrotu na žebrotu. A pak že jsou pohádky výchovné. Jakožto starší bratr dvou mladších sourozenců nesouhlasím a protestuji. Čtyřikrát!  P.S. "Kočka musí z domu!" :-)) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ingrediencie by boli. Tie rozprávkové. Ale že budú spracované lacne ( koncesionárske poplatky zrejme nepomohli ), to je už vec druhá. Rozprávka, alebo skôr fantasy mýtus, kde sa nič dobrodružného nedeje ( teda ak nepočítate túlanie sa po lese ), kde mi herci prišli ako naturščici a kde triková technológia zaspala minimálne jednu dekádu. Kedy sa konečne za tie zbytočne utratené penízky natočí niečo, čo strčí do vrecka aj svetovú tvorbu? Niekedy sa to v týchto končinách vedelo. Ale teší ma jedno, že som vedel že to takto dopadne a nie som sklamaný. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • „Krakonošovo tajemství má podle mne v sobě všechny atributy současné atraktivní a žánrově rozmanité pohádky,“ uvedl režisér Peter Bebjak. (SONY_)
  • O pohnútkach natočiť rozprávku na túto tému prehovorila scenáristka Barbara Johnsonová: „Postava Krakonoša si zaslúži rozprávku, ktorá je jej venovaná trošku z hlbšieho, podrobnejšieho pohľadu, než ako ju poznáme z Večerníčkov.“ (Arsenal83)
  • Film měl největší sledovanost ze všech pohádek vysílaných 25. prosince za dobu měření televizní sledovanosti, tedy od roku 1997, a to 3,22 milionu diváků. Byly to téměř dvě třetiny všech lidí, kteří měli v daném čase zapnutou televizi. (Duoscop)

Reklama

Reklama