Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

České pohádky se obejdou i bez princů, princezen, draků a dalších stvoření a Krakonošovo tajemství je toho důkazem. Český folklór nabízí též materiál pro (nejen) vánoční pohádky a jsem rád, že letos padla volba na Krakonoše. Odmítám srovnávat Bebjakův film s Krkonošskými pohádkami, protože druhý jmenovaný projekt měl seriálový formát a vznikl v úplně jiné době. Mohu ale říct, že jsem si jako divák užil obě televizní díla! Krakonošovo tajemství si mě oproti jiným tuzemským pohádkám z minulých let získalo tím, že v něm nevystupují žádné ukvičené a otravné charaktery, a že nabízí zase trochu jiný pohled na postavu Krakonoše, a přitom se nejedná o žádnou scenáristickou divočinu. Film v sobě hezky mísí milou romantiku s pohádkovými motivy, přičemž ve filmu dochází k souboji jak dobra se zlem tak i folklóru s vědou (o což se postarala postava Jiráčka). Hereckým tahounem filmu byl rozhodně David Švehlík, který sympatickým způsobem ztvárnil Krakonoše. Leona Skleničková byla též fajn, i když jsem v ní stále trochu viděl problémovou Gretu z letošní Stínohry (též od Bebjaka). Sokol byl rozhodně snesitelnější než ve dva roky staré pohádce O vánoční hvězdě. V neposlední řadě musím pochválit pěkné exteriéry a interiéry, a s výjimkou "myšky" film neurazil ani po trikové stránce. Tři a tři čtvrtě hvězdy! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

No o Krakonošovi som sa dozvedel veľké ťavie vemäno. Mne to ani neprišlo ako rozprávka, veľa depresie, pochmúrnosti, neveselosti a prefarbených vlasov, prípadne parochní. Dominika Morávková dostala možno jedinú šancu hrať v živote niečo ako princeznú a oni jej tam dali účes v štýle veľkonočný košík. Záver sa už trochu dal, ale aj tak prevláda zmätenosť. Tá vznikla už po prečítaní obsahu, rozumel mu vôbec niekto? ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Už prvá polovica vzbudila nádeje, že roky/desaťročia trvajúca vianočná rozprávková mizéria sa skončila a my sme našli svätý grál novodobej rozprávkovej tvorby. Potom tomu síce mierne došiel dych, na celkovom dojme to ale ubralo len mierne. Ak tu časom budú pribúdať ďalšie jedovaté hanopisy od miestnych neúprosných kritikov, pokojne prihodím aj piatu hviezdu. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Česká klasika daného žánru to věru není, dokonce by se dalo říct, že se tu dostáváme někam na pomezí pohádky a dobového filmu, což ovšem vůbec nic výsledku neubírá, spíše naopak, protože se zde nabízí neotřelý a tajuplný příběh o slovutném duchu našich hor, v němž vystupují zajímavé a výborně zahrané postavy, jak osvědčenými matadory, tak i neokoukanými tvářemi, v temněji laděném vyprávění, které mu nadmíru sluší. 80 % ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Uvědomoval jsem si, že není možné srovnávat s kultovním večerníčkem. Nicméně, když člověk vyrůstá na tom, že Krakonoš je hrozivý a impulzivní a Trautenberg věčně klející a křičící, působí pak Krakonoš v podání Davida Švehlíka unyle jako nějaký filozofující poustevník a jeho hlavní protivník, za nějž bychom asi označili postavu Prachaře, je nevýrazný trouba, jakého hraje skoro v každém posledním filmu. Nudný děj, kde se postavy motají a bloudí od ničeho k ničemu, nezachrání ani půvabné ženské postavy a Ondřej Sokol. Peter Bebjak by se měl raději věnovat krimi, to mu jde náramně. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • Natáčelo se na hradech Kost a Sovinec a na zámcích Hrádek u Nechanic a Doudleby nad Orlicí. Dále pak v Příchovicích, Úštěku a ve skanzenu Veselý kopec. Interiéry Krakonošova chalupy vznikly v kulisách brněnského studia České televize. (SONY_)
  • Jakub Prachař hraje v pohádce dvojroli Štěpána a jeho dávného předka, podle něhož je namalován i portrét v zámecké jídelně. (melica)

Reklama

Reklama