Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

A vida! Po čase jsem se zase mohl u "české" pohádky rozhvězdičkovat. A to jsem měl, nebudu zapírat, z celé záležitosti silné obavy. Velmi rychle se ale ukázalo, že si dala scénáristka přece jen více záležet na dialozích, a celkově jsem měl dojem, že se tady všichni snažili odvést práci, za kterou by se nemuseli stydět. A z mého pohledu se jim zadařilo, protože jsem se bavil, nemusel jsem v zoufalství skřípat zuby a nečekaně jsem si pohádku užil. Mám pocit, že budu muset začít brát jméno páně Bebjakovo jako známku kvality; to už nemůže být jen šťastná náhoda. No, a obsazení hlavní postavy bylo rozhodně správnou volbou, protože Švehlíci u mě pravidelně bodují. / Poučení: I Krkonoše mají svého Velkého bratra. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Jak příhodně okomentoval můj partner, "pustit si novou českou pohádku je jako pustit si plyn". Postavy jako by právě vyšly z barrandovské kostymérny, grading přehnaný do barevné nesnesitelnosti, která na sebe neustále strhává pozornost. Co mi vadí nejvíc, je problematické vykreslení vztahu mezi mužem a ženou – aneb když chceš získat ženu svého srdce, uvězni ji doma a vezmi ji veškerou svobodu. Když pohádka pro děti přebírá toxické, genderově stereotypní vzorce z českých mainstreamových romcomů, je to hodně špatně. _ Uvidím ještě jednu vánoční pohádku (a la skanzen) a začnu střílet. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jsem na tom podobně, jako mnoho dalších uživatelů, po dlouhých letech jsem novou vánoční pohádku nejen neodtrpěl, ale docela i užil. Je dobře, že paní scénáristka zapracovala do vyprávění i starou pověst o Rýbrcoulovi, Bebjak je čím dál univerzálnější režisér, Ondřej Sokol předvedl něco, čemu se dá říct herecký výkon a celkově snímek netrpí mnoha neduhy nově zfilmovaných pohádek. Chvíli jsem přemýšlel i o čtyřech hvězdách, ale na tyhle vánoční kusy se musí uplatnit trochu přísnější hodnocení. Dávám překvapených 70%. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Rozprávka má byť poetická, magická, čarovná. A ja som v KT nenašiel nič z toho. Záporné postavy čisté karikatúry, Blanka a Štěpán, uziapané a hysterické. Scenárom, vedením režiséra, hercami? Ktovie. A kladné postavy tým pádom úplne potlačené a málo zaujimavé. Pritom Leona Skleničková je objav, Jan Nedbal prirodzený talent a David Švehlík chodiaca charizma. Ale KT pre mňa ostáva jednohubkou bez charizmy. Žiaľ. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ingrediencie by boli. Tie rozprávkové. Ale že budú spracované lacne ( koncesionárske poplatky zrejme nepomohli ), to je už vec druhá. Rozprávka, alebo skôr fantasy mýtus, kde sa nič dobrodružného nedeje ( teda ak nepočítate túlanie sa po lese ), kde mi herci prišli ako naturščici a kde triková technológia zaspala minimálne jednu dekádu. Kedy sa konečne za tie zbytočne utratené penízky natočí niečo, čo strčí do vrecka aj svetovú tvorbu? Niekedy sa to v týchto končinách vedelo. Ale teší ma jedno, že som vedel že to takto dopadne a nie som sklamaný. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • „Krakonošovo tajemství má podle mne v sobě všechny atributy současné atraktivní a žánrově rozmanité pohádky,“ uvedl režisér Peter Bebjak. (SONY_)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno