Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (567)

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 10/10 Děj 6/10 Hudba 4/10 Efekty 8/10/// +neskutečné obsazení, podle mě jen kvůli hercům stoji za to film vidět, některé zajímavé postavy, pár vtipných hlášek se strany Tomáše Hanáka a samozřejmě pro mě zajímavé exteriéry, v tomto směru dobré -celkově jsem si však myslel, že se budu více bavit, smát a né tolik nudit, film má hodně hluchých nebo snad až bezradných scén, některé scény jsou moc zdlouhavé, jinak hudba této doby není pro moje uši a samozřejmě nekteré postavy (jejich představitelé) jsou celkem ohrané/// No tenhle snímek jsem chtěl fakt vidět, trailer mě celkem nalákal, bohužel u něj jsem se bavil více, než u tohoto filmu. Přesto si myslím, že je to kus odvedené práce a film si svoje místo v kinematografii najde, už jen proto, že takových snímků se netočí moc. Jen by mě zajímalo jak se na něj dívají sousedé za oceánem./// Celkem 67%/// ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Sklepáci mě teda nijak extra moc neberou, ale u tohohle fimu jsem se fakt bavil a některé vtipy mi skoro trhaly vnitřnosti. První film, kde mě bavil Pavel Liška, opět a znovu geniální výstup Milan Šteindlera, Etzler na závěr a Čtvrtníček s jeho "Roztrhni si kušnu hákem"..... Prostě paráda, na to, že to je Sklepácké. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Filmu se nedá upřít nadhled, Marhoulovi zas dávka odvahy natočit v našich luzích a hájích něco takového. Herecky je to pecka, až je vám líto, že takovej Čtvrtníček nebo Macháček nedostanou víc prostoru. Hanák by mohl z fleku hrát v Halyvůdu. Cibulková by nemohla hrát v Halyvůdu, a z fleku už vůbec ne. Spousta khůl hlášek a dialogů. Ale stejně je to taková blbost... :-) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Takový jakýsi sklepácký "Kameňák" pro pražské (pseudo)inťáky... Otravná, diletantská a k uzoufání nudná rádoby umělečtina, natočená zjevně prostě z plezíru, aby kluci s holkama zas vydělali nějaký ty prachy. "Promiňte, ale kdo zaplatí to pití..." ptá se barman v jedné z debilně upocených jakože (k)akčních scén a divák se ptá - kdože to zaplatil Marhoulovi a kumpánům tuhle >filmařskou< ubohost, plnou toporných hereckých kreací a stupidních dialogů, s imbecilním scatnářem, jako že parodujícím chandlerovská témata... Další důkaz toho, že nýmandům žádná finanční podpora nepatří, byť by své záměry sebelépe skrývali za žvásty o možném zániku české kinematografie. Král je nahý! - křičelo ditě v jisté Andersenově pohádce - a měli by snad už začít křičet alespoň ti soudní, co neparticipují na úpadku české filmové tvorby, kdy různé party (a že tady se tedy sešlo těch kémošů požehnaně) parazitují na podivných tocích financí >na kultůru< z veřejných zdrojů! Mazaný Marhoul! :-( - - - P.S. Fascinující je to množství udělených vysokých hodnocení >filmu< zde na ČSFD. Zvláště těch bez komentářů. Přemýšlím, zda jde o nesoudnost, nebo spíš nestoudnost nějakých těch kamařáčoftů a poplácávačů po ramenou z naší slavné stádní stolice, >mrdketingové< mulťáky, zdvíhající uměle procenta hodnocení nevyjímaje... - - - P.P.S. 20.6.2008 nám tuhle srajdu mazaně a veřejnoprávně opět naservírovalo to naše Čétéčko... Prý ČT (vedle MOČR!) zainvestovala >velkou sumou kačáků< další Marhoulův film "Tobruk". Suma sumárum - mysle v souvislostech (a s historickou pamětí) - Marhoul má holt filipa... Jenom tenhle se narodil trochu >vymaštěný< , že... :-//... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace legendární divadelní hry (kdo viděl, ví o čem mluvím...) divadla Sklep parodující klasické gangsterky Raymonda Chandlera se soukromým očkem Philem Marlowem alias Tomášem Hanákem v hlavní roli... Režisér Václav Marhoul, též vzešlý z kruhů kolem divadla Sklep, přistupuje ale k parodii z jiného směru, než jsme zvyklí od klasiků - pánů Brdečky a Lipského... Zachovává formální, tedy torzovité, vyprávění sklepáckého dramatu, přebírá zalidněný prostor řadou marginálních komických figurek (obsazen je tu snad každý, kdo v oblasti českého alternativního humoru něco znamená), stejně jako ponechává klasickou sklepáckou poetiku, plnou absurdna (,,Doslova se mi přilepili na paty..."), dadaismu i hraní si s jazykem (boss Perrugini - výborná slovní hříčka založená na české výslovnosti jména v 1. pádě:-) atd.), a přidává svůj díl imaginace a tvůrčího podílu - formálně co možná nejpřesnější postižení atmosféry a nálady žánru noir a gangsterek, obvykle s Bogartem v hlavní roli, a vykreslení klasického Hollywoodu 30. let... K tomu navíc přimísil moře filmových odkazů a citací z klasických filmových děl (v jednom z vedlejších ateliérů právě natáčí Ed Wood, basketbal na zastrčeném plácku hrají chovanci psychiatrické léčebny z Přeletu nad kukaččím hnízdem...), ale i z děl moderních (gangsteři ,,Zabili Kennyho", postavu ze South Parku, je tu i díky své četné citovanosti trochu sporná aluze na Matrix...). Marhoul si ale se svým filmem opravdu vyhrál do posledních detailů - pozorný divák v něm nalezne plno vtípků až kdesi v druhém plánu (kupříkladu prohozená zpětná projekce nesynchronizovaná se stylem jízd Phila Marlowa)... Většinu svých propriet ale tenhle film přebral z geniální sklepácké hry - bláznivý ředitel psychiatrického ústavu v podání Milana Šteindlera byl kdysi v divadle ještě potrhlejší, všechny ty Chandlerovské hlášky Tomáše Hanáka ještě zemitější (,,Vlhký vzduch studil jak popel vychladlého vztahu..." ... ,,Piju cokoliv...když je to whiskey..."), odstup a nadhled k parodovanému ještě výraznější... Ztrhané bránice se ale do filmu přenést nepovedlo...a to je, myslím, jediné mínus toho snímku. Všechny ostatní složky filmové stavby sedí dokonale - promyšlená a erudovaná režie, výborná kamera pana Smutného, typově přesní a dokonalí herci (zvláště Oldřich Kaiser v roli mafiánského bosse Perruginiho a jeho skupina gangsterů, ale i nesklepačka famme fatale Vilma Cibulková...mimochodem, tohle je přesně ten film, který si mnohem lépe vychutnají cizinci bez znalosti českého kulturního prostředí a bez v podvědomí uložených obličejů a stereotypů spojených s jejich typologií...), stylová hudba... Tedy téměř dokonalý Phil Marlowe... ,,Nikdo mi nerozumí, jsem záhadný..." ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Představitel titulní role Tomáš Hanák v čase premiéry snímku řekl: "Od Pražské 5 je to snad první film, o který se bojím. Je natočený ne pro něčí slávu, ale pro slávu filmu a z lásky k filmu. A všichni to z lásky dělají, už kvůli omezenému rozpočtu. Kamera, hudba, stavby, střih, zvuk, herci - všichni! A já, jestli jsem Marlowea nějak výrazně zvoral, tak si zasloužím kulku do tykve a požádám o ni Václava Marhoula, protože on tomu věnoval skoro deset let. Ale díky tomu ani zase nemusel moc radit. Naplno řval jen jednou, naštěstí ne na mě. Teploty v atelieru dosahovaly až 52 stupňů, přesto v některých scénách vypadám velmi chladnokrevně." (NIRO)
  • Bachaře si zahrál Vlastimil Zavřel a za svou roli nechtěl honorář. V závorce za jeho jménem je napsáno: "hrál zadarmo". (Terva)

Reklama

Reklama