Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální fikce z produkce HBO o tom, jak by asi vypadal svět po vítězství Třetí říše. Jedním z míst kde se natáčelo byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Píše se rok 1964. Berlín se chystá na oslavu führerových 75-tých narozenin a obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy. Zatímco celý svět s napětím očekává tuto převratnou událost, SS detektiv March (Rutger Hauer) vyšetřuje záhadnou politickou vraždu. Přes naléhání Gestapa, aby pátrání ukončil, je March rozhodnut případ vyřešit. Spojí se proto s americkou novinářkou Cahrlie Maguirovou (Miranda Richardson), která pak náhodně sama rozkrývá své vlastní záhady. Společně odhalují tajemství, které by mohlo vést k pádu Třetí říše. V patách jim je Gestapo, oni však unikají, aby prozradili světu pravdu o ... Otčině.
Jedním z míst, která byla vybrána k natáčení filmu, byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Proto provázela natáčení Otčiny řada ironických momentů. Scény velkolepé oslavy Hitlerových narozenin se odehrávaly na Letné, tradičním místě různých shromáždění, vojenských přehlídek a prvomájových průvodů. Na místě, kde kdysi stával největší Stalinův pomník na světě, zdravily tisíce komparzistů převlečených za občany Germánie Hitlera. A kryt v kopci pod památníkem, určený dříve stranické elitě pro případ jaderného útoku, poskytl přístřeší davům komparzistů. Produkční Václav Eisenhamer poznamenal: "Vyrostli jsme ve státě podobném tomu ve filmu. Rozumíme tedy Marchovu příběhu." Celkově probíhalo natáčení v Praze 37 dní, od 5. března do 16. dubna 1994. (HBO Europe)

(více)

Recenze (95)

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Začátek se mi moc líbil, možnost vidět známe budovy, které se použily pro natáčení v Praze.I příběh je tak trochu zvláštní SS vyšetřuje zločiny a gestapo je tím nejhorším článkem režimu šedivého Hitlera, je to také boj americké novinářky o to pochopit umírání účastníků konference ve Wannsee. Jaké pěkné a moderní to všude je, důležité německé letiště je mezinárodním. Určitě je to zajímavý počin tohle natočit. Jinak Germánie je tu pořád s námi, ale v podobě EU. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další hodně zajímavej film na téma alternativní reality. Některý nápady v týhle špionážní fantazii jsou opravdu zajímavý. Levnější televizní zpracování mi nevadí. Film plyne slušným tempem a směřuje k šokujícímu odhalení které pochopitelně budete vědět dopředu pokud víte něco o konferenci ve Wannsee, ale v tom zase nevidím až takový problém když to do sebe všechno pasuje. A Hauerovi jsem fandil i v nacistický uniformě. Jenom dabing Petra Pospíchala mi na něj nepasoval. Kvalitně udělané řemeslo.80% ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jedná se sice o béčko, ale myslím, že je docela povedené. Původní knižní předloha mi byla sice sympatičtější, ale film je také docela koukatelný, už kvůli tomu utopickému námětu. Rutger Hauer hraje takový svůj standart, ani víc, ani míň. Je trochu škoda, že oproti knížce doznal filmový děj menších úprav, mohlo to být ještě o něco zajímavější. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem to vidět po dočtení knihy. Ne proto, že bych očekával excelentní zpracování, ale jen tak si zhmotnit některé momenty. Bohužel, je to opravdu špatné. Pochopím vystříhání některých postav, pochopím změnu některých postav ze špatných na dobré... snad bych unesl i alternativní konec. Ale takhle pltyké a blbé zpracování jsem fakt už dlouho hneviděl. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skvělá a mnohokrát zpracovávaná myšlenka dokonale zabitá provedením. Čili jak píše kolega Radek99, naopak nesouhlasím s kolegou monologem, protože existují i lepší fikce Hitlerova triumfu, přinejmenším musím jmenovat It Happened Here. Kdyby se Menaul více zaměřil na prostředí a situaci než na hlavní postavu, dalo se s tím něco dělat, vždyť tenhle námět si křiklavými nadpisy bulváru přímo říká o trhák. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Produkcia si lokácie v Česku starostlivo vyberala a vyhľadávala najmä ponuré, depresívne vyzerajúce budovy z éry studenej vojny. (Real Tom Hardy)
  • Převážná většina exteriérů Hitlerovy poválečné Germánie se natáčela v Praze. (korbitch22)

Reklama

Reklama