Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

adams89 

všechny recenze uživatele

Filmy natočené podle knižních zpracování jsou obvykle pro jejich čtenáře zklamáním. Je jen málo snímků, které se tomuto pravidlu vymykají. A právě jeden z nich je tato televizní verze slavného románu Na západné frontě klid, od německého spisovatele Ericha Marii Remarquea. Měl jsem z něj totiž možná ještě lepší dojem než z knihy a to je tedy co říct! Příběh je velmi dobře vyprávěn, tím mám hlavně na mysli přechody mezi realitou a vzpomínkami hlavního hrdiny Paula na střední školu a vojenský výcvik. Co se týče válečné atmosféry v zákopech, tak se jí jen tak nějaký film nevyrovná - vylíčení války je kruté, zároveň však ale i pravdivé, a navíc je doprovázeno vynikající depresivní hudbou. Až se chce místy i diváku brečet, jak špatně dopadla generace mladých kluků, poslaných ze školních lavic rovnou do krvavých jatek na frontu. Můžeme tak být jedině rádi, že už žijeme v jiné době a že tu zlou válku můžeme jen sledovat například v tomto výborném válečném snímku.80% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

působivé, hlavně při scénách na samotné frontě - nekonečném, brutálním, životem pohrdajícím masomlýnku ted už "ztracené" generace. Remarque měl pravdu, amorálnost a nesmyslnost války, její vliv na psychiku a životy, je hrozivý. 2SV je tomu velice děsivým příkladem. Po herecké stránce slušné, z děje pak snad ještě vystřihnu návrat do civilizace a neschopnost se adaptovat, důsledek to ždímající síle sakra blízké smrti. Zabij, nebo zemři. Trošku film ztrácí po technické stránce, ale kvůli poselství tentokrát formu zcela ignoruju. A scény nekonečných útoků na bodáky jsou působivé až až. PS: také zápusobila scéna noc s nepřítelem aneb všichni jsme lidé ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Od školských lavíc až po ostrieľaných vojakov v smrtiacich zákopoch. Televízna adaptácia slávneho Remarqovho románu, ktorú sme v rámci Literatúry na strednej školy mali možnosť sledovať na VHS prehrávači. Vtedy nás to ako študentov vôbec nebavilo, teraz to vie človek viac doceniť. Na televíziu fajn spracovanie, vojna odstrihnutá od "hero" pozlátka ponúka všetko, čo má. Typický protivojnový kúsok. Borgnine v pre neho netradičnej roli ako vždy výborný, Pleasence a Holm v menších úlohách rovnako. Na môj vkus má ale film prehnanú stopáž, hlavne v tých voľných chvíľach vojakov sa to vlečie. Ťažko povedať, čo zasiahne diváka viac, či sila predlohy, ale osudy hlavných protagonistov. ()

Tigran 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pustil hned po přečtení knihy a byl jsem příjemně překvapen, s jakým citem je celý osud hrdinů ztvárněn i v něm. Komorní atmosféra snímku slušela, jen v pár scénách bych (s citem a s rozumem) přidal na bitevní vřavě pro umocnění situací, ve kterých se hrdinové nacházeli, ale chápu, že na to asi nebyl rozpočet. Na druhou stranu vůbec není poznat, že se jedná o televizní film, dle mého názoru vypadá na svoji dobu úžasně a určitě by se skvěle vyjímal i na velkém plátně. Knižní předloha byla více šokující a krvavá, i tohle tady docela chybělo, ale výsledný dojem je vynikající díky povedené režii a kvalitnímu scénáři, který se drží předlohy a nejsou v něm nasázeny nesmysly, jak se často u filmů točených podle knihy stává. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná televízna adaptácia známeho diela. Od začiatku dokonca tu srší veľký dramatický náboj a kontrast medzi skutočným utrpením na fronte a zidealizovanými predstavami pospolitého nemeckého ľudu, ktorých nabubrelé sebavedomie ku koncu vojny dostalo riadne zabrať. Máme možnosť sledovať osudy spolužiakov, ktorí sa zo školských lavíc ocitli rovno v zákopoch. Vojna ich rýchlo mení na mužov, berie im ideály, domovy a aj životy. Ako postupne ubúdajú vanie zo snímku chlad a smútok až do trpkého konca. 80/100 ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Nádraží, na kterém byly vykládáni ranění vojáci, je stará budova dolního nádraží v Karlových Varech, druhé nádraží je Bečov nad Teplou. (michael.sold)
  • Film je adaptací stejnojmenného románu Ericha Marii Remarquea, německého veterána první světové válk, který ve svém díle použil vlastní zkušenosti ze zákopů. (x_silver)
  • V čase 1:53:15, kdy vojín Paul Baumer (Richard Thomas) nese kýbl a pod útokem ho upouští na zem, tak v následujícím celkovém záběru již kýbl chybí. (Snickors)

Reklama

Reklama