Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (62)

Aky 

všechny recenze uživatele

Film o absurdní zabedněnosti lidí, ba víc než lidí - většinové společnosti - stupidně trvajících na dogmatech vrchností předepisované víry bez ohledu na to, že bije do očí, jak jsou poučky neslučitelné se zdravým rozumem. Známý jev vyhnaný do krajnosti. Jenže předobrazem jsou skutečné události, skuteční pitomci. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ťažko to nazvať historická dráma, skôr by sa hodilo stredoveká komédia. Čo aj trochu zráža dolu zvolený námet. Nejde ani tak o komické situácie a ich početnosť ako o nastavenie postáv (napr. kňaz - smilník, naivná prostitútka či karikaturizovanie prostých ľudí) a celkovú atmosféru, ktorá by svedčala skôr komédii ako vážnemu dramatickému žánru. Čo však neupriera snímku na nápaditosti, nuda väčšinou nehrozí a na svoje si príde aj mužské oko v podobe viacerých nahotiniek. Aj keď sú celkovo herci fajn, Firth v hlavnej roli ma veľmi nepresvedčil. Z atraktivity (temného) stredovekého zasadenia alebo súdneho prostredia sa dalo vyťažiť podstatne viac dramatična i napätia. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý na mladučkého Firtha. Nesklamal ma. Ide o zaujímavý snímok, výbornú zápletku a dej, aj tá historičnosť a dobový charakter mi nevadili. Jediné čo v mojom prípad berie body tomuto filmu je, že ... že .... akosi ... to správanie, gestá, činnosť mi pripomínala "ľudí dneška". Dialógy na súdnom konaní, milovanie v posteli (nie žeby som bol znalec onoho aktu v XIV. storočí ale .. aj tak), také to "šparchanie" a doberanie si jeden druhého, to všetko malo spôsoby konania ľudí dneška a nie XIV. storočia. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem rikitiki. Tohle je hraní si na středověk, resp. dělání si prdele ze středověku, vysmívání se té tehdejší tuposti. K tomu se vezme jen něco, co se nám hodí do krámu, aby byl ten výsměch co nejlepší. Děj, kostýmy, chování postav, to vše mi zde přišlo hodně slabé, a některé situace zbytečně přehnaně zveličené, aby se jó moderní člověk, civilizovaný člověk pobavil. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší a rozhodně nejpravdivější film ze středověku. Dneska tyhle procesy působí velmi absurdně (ostatně jako i ve filmu samotném), ale zároveň je to velmi znepokojující, když si uvědomíte, že se to opravdu dělo. Je to realistické, námět samozřejmě výtečný, zpracování na jedničku, atmosféra špičková. Herecké obsazení, protože je britské, je naprosto perfektní (bez výjimky) a Colin Firth rozhodně podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Originální film a navíc takhle kvalitní, co víc si přát? Absurdita, černý humor a idioicie lidí se tady nachází ve velkém, ale zároveň se tady hraje i na vážnou notu a ta kombinace funguje, takže já jsem spokojen. Středověké drama, jak má být. 75%. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Kromě studií v Londýně se film natáčel i ve francouzské středověké vesnici Pérouges. (biker)

Reklama

Reklama