Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (956)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Než se černoch proměnil v akčního hrdinu a Tom Cruise v Terminátora, byl to fajn thriller skoro jako ze staré školy. Dlouho přes polovinu možná i na čtyři hvězdičky, pak to šlo rychle do háje. Že mi Mannův styl výrazně nesedí, vím už od (nesledovatelného) Miami Vice, ale tomuhle jsem chtěl dát už dlouho šanci. Bohužel, díky nečekanému obratu ve stupidní akční radoby napínák v poslední čtvrtině, to nedopadlo. V podstatě ztráta času. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Michael Mann zkrátka od Posledního Mohykána neumí natočit špatný film. Tom Cruise nezahrál vůbec špatně, ale ještě lépe si vedl Jamie Foxx, ze kterého se stává velmi charakterní herec. Tento film je jasným důkazem, že lze i v dnešní době natočit kvalitní thriller i bez spousty výbuchů a efektů....... ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Fakt brilantní thriller s opravdu nebezpečnym Tomem "šedivou hlavou" Cruisem. Jeho postava nájemnej killer Vincent je opravdu bad motherfucker, to pochopíte ve chvíli jak sundá ty zlodějíčky co mu vezmou jeho brašnu. Ještě lepší než Cruise je ovšem Jamie Foxx a k němu není co dodat protože to zahrál fakt uplně nejvíc hustě a věřil jsem mu fakt všechno. V roli cool policajta potěší Mark Ruffalo a Peter "Vítejte v džungli" Berg. No a Michael Mann je fakt hustej režisér a kameraman by za tohle měl sklidit ovace. Takže ať se jde Michael Madsen vycpat (protože tenhle film nehorázně setřel) mě se to líbilo. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Život je někdy plný paradoxů. Může se třeba stát, že zdejší taxikář Jamie Foxx v úvodu filmu doslova přemluví zabijáka Toma Cruise, aby si sedl právě do jeho vozu. A pak se mu jednou provždy změní život. Vlastně jim oběma. Collateral má spád, atmosféru nočního Los Angeles, gradující děj, trefnou hudbu, která se každou chvíli mění (stejně jako nálada filmu) a jedna lepší scéna zde střídá druhou. Také je plný zajímavých postav, kterým samozřejmě vládne prošedivělý Cruise, jenž si s chutí střihl charismatického záporáka. Jeho výborný výkon ještě násobí skvělý dabing Vladislava Beneše, který dodává jeho Vincentovi koňskou dávku osobního šarmu. Nemám co vytknout - je to výborný film, bez hluchých míst a s originálním závěrem. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Stuart Beattie, Michael Mann, Frank Darabont | Hudba: James Newton Howard | Produkcia: Michael Mann, Julie Richardson | Distribúcia: DreamWorks, Paramount Pictures | Rozpočet: 65 miliónov $ | Tržby: 217,764,291 $ || Možno je to len touto nocou, možno je to tým, že si myslím, že predsa len niečo znamenáme v univerzu. Mne sa to fakt páčilo. Malo to šmrnc. Prekvapilo, šokovalo, a nenudilo. Čo viac môžeme potrebovať? Kultovosť? Každý večer to nemôžeme chcieť od plátna. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • Režisér Michael Mann pracoval jako taxikář, stejně jako jeho otec a dědeček. (Kulmon)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama