Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp zavání po tom samém vyčpělém rumu, který z něho už tolikrát táhnul v Pirátech z Karibiku a na zlatou éru, kdy býval prvotřídní ozdobou indie filmů, tu dává vzpomenou jen velmi zřídka. Naštěstí tu je ještě famózní Giovanni Ribisi, pohledná Amber Heard a něco z ducha Huntera S. Thompsona, takže Rumový deník přeci jen stojí za zhlédnutí. Tak či tak Strach a hnus v Las Vegas je úplně jiná liga... ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Kniha je o hledání sebe sama a flašce rumu za dolar. Film je od základu jiný. Nejenže pomíchal a pozměnil charaktery a jejich motivace, uřízl děj v půlce, nasadil mnohem neatraktivnější podtext a přimíchal o jedny meskalinové kapky víc, než je zdrávo, ale hlavně je prostě nekonzistentní, nemastný, neslaný a vykouřil se mi z hlavy, než bys řekl pes vomrdal papeže. V obsazení bez diskuze vládne Giovanni Ribisi, příjemně překvapila Amber Heard (tímto se omlouvám za všechny své výroky vyzdvihující její kozy nad herecký talent) a Depp už není co býval. Knížka je rozhodně lepší než film a to i přesto, že jsem ji četl ve značně nepokročilém věku, Hunter už ovšem napsal lepší. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Očakávanie je jednou z mala vecí, ktoré zabíjajú film v očiach diváka. Ale aj napriek tejto hrozbe, ktorá nad nimi visí, sa nimi nechávame( do značnej miery) viesť. Hunter S. Thompson patrí k tým spisovateľom, ktorý vytvorili nový druh písania. Nazýva sa Gonzo žurnalistika a spočíva v tom, že si sadnete doprostred nejakej tej revolúcie, prevratu, demonštrácie, alebo obyčajného závodu áut, alebo bitky kohútov - zapálite si cigaretu a bušíte do stroja, dokým z neho nevylezie článok. Nesmieme zabudnúť, že na to aby boli slová autentické a krvavé musíte mať v sebe nebezpečné množstvo alkoholu a halucinogénov. Toto dotiahol do dokonalosti Ellisov Transmetropolitan. Johnny Depp sa nám predstavil v diele tohto autora - respektívne v jej filmovej adaptácií Strach a hnus v Las Vegas. Ten film sa stal kultovým a všetci fanúšikovia ľahkých drôg si ho vzápätí obľúbili. Ťažko povedať či som očakával pokračovanie. Ale každopádne som očakával niečo, čo ten film nie je. A pritom som bohužiaľ prehliadol to v čom je dobrý. V prvom rade si treba ujasniť, že drogy a alkohol nie sú v tomto filme až také dôležité. Je to skôr o akomsi hľadaní morálky, ktorá je zakopaná kdesi veľmi hlboko v hlavnom hrdinovi. Film má pomalé tempo, ktoré mu ale v zásade neubližuje. Vďaka tomu vás pomaličky vťahuje do exotického Portorika, kde sa miesi špina s krásou. Celé je to podfarbené Portorikánskou hudbou. Aj keď film nerieši nejaké veľké otázky a obsahuje až neuveriteľne málo dramatických scén, nedá sa o ňom povedať, že je zlý. Tá miera prirodzenosti s akou sa Paul dostával od začiatku príbehu po koniec vám ani na jednu sekundu nedovolila pochybovať, že sa tie udalosti skutočne stali. A to je vlastne hlavnou doménou tohto filmu. Možno sa nejedná o svetoborný film, ale rozhodne je to pohodová jazda, ktorá ma veľmi veľa svetlých miest, ktoré som akosi nedokázal všetky precítiť. Preto tie tri hviezdy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Taková pohodová oddechovka, kterou drží nad hladinou průměru perfektní super pijan Johnny Depp. Se svými kamarády vesele popíjí po domácku vyrobený lih, kapou si drogy do očí a mají se fajn. Jakýsi potenciál ve vzduchu poletoval, leč naplněn ani zdaleka nebyl. Vtipných momentů skutečně není mnoho. Naopak mi přišlo, že té otravné romantiky je více než by bylo zdrávo. Uvědomoval si to asi i pan režisér, a tak ji v jendnom okamžiku utnul Adolfovým proslovem, což byl právě ten jeden z mála vtipných momentů. Když se nad filmem zpětně zamýšlím asi tady nevykouzlím více než 2*. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Človek si predstavil kvalitnejší dúšok filmového špiritusu, ale dostal tento paskvil, ktorý je zlý ako najmenej kvalitný tuzemský rum! Rozkolísaný príbeh (ehm...má to vôbec nejaký príbeh?), ktorý chce obsiahnuť všetko a pritom za zapamätanie a pozornosť stojí pár scén - mimochodom každá z úplne iného žánru. To by nevadilo, pestré a neštandardné veci mám rád, kým majú aspoň nejaký význam a zmysel. Aký má zmysel tento film a čím chcel byť je pre mňa záhadou... komédia ani náhodou, drámu v tom vidí len človek s veľkou predstavivosťou a romantická línia je vycuvaná z prsta.Bez ohľadu na žánrovosť, s kvalitou si to nepotykalo ani v náznakoch.Postavy sú ako figúrky, ktoré niekto bezmyšlienkovito posúva hore - dole. K tomu totálne zabijácka stopáž, už dávno sa mi nestalo, že by som mal chuť to v polovici filmu vzdať a zaspať pri tom ako Nunka:))) Johnny Depp má v sebe stále Jacka z Pirátov...bohužiaľ sa to prejavuje aj na jeho herectve a najmä mimike. Filozofická otázka znie: kde je ten Pán Herec, ako sme ho poznali "pred tým" a bude ním ešte?! Oceňujem krásne exteriéry, ktoré aspoň potešia oko a ešte tú opancierovanú korytnačku...Myslím, že ** sú aj veľa, skôr 1,5*/5. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Krátce před podepsáním kontraktu o zachování mlčenlivosti mezi Paulem Kempem (Johnny Depp) a Sandersonem (Aaron Eckhart) se v dialogu objevuje zmínka o společnosti Jacuzzi, renomovanému výrobci výřivek, který navzdory období, kdy se film odehrává, vznikl až o 8 let později, v roce 1968. (Conspi)
  • Natáčení mělo původně začít už v roce 2004. (MeanWhile)

Reklama

Reklama