Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* V roce 1984 vznikli dvě pohádky dle předlohy Boženy Němcové Čertův švagr – televizní a filmová. Určitě je víc známější ta S čerty nejsou žerty, která vlastně už patří mezi klasické a oblíbené české pohádky. U mě ztratila po těch letech na kouzlu, ale přesto ji nechám krásnou macatou čtyřku. Nedivím se její popularitě, protože herecké obsazení i výprava je kvalitní a neposlední řadě je i dost vtipná. Chci se však trochu víc věnovat té televizní verzi, která taky není špatná a ve srovnání s filmovou je to chudý bratříček. I když jsou reálie papundeklové, triky jednoduché, ale mě to stačilo a má to své kouzlo. Možná tím, že to tady není o zábavě a naopak tu víc vynikne poučení z příběhu. Potěšilo mě taky, že je bez písniček a i když byste to do Havelky a Patrasové neřekli, tak své role zahráli slušně. Proto si myslím, že v rámci televizní tvorby patří tato pohádka do nadprůměru. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Pohádky o dobráckých čertech, o jejich pomoci spravedlivým, o pekle, kde je jako v ráji... Tady Lucifer dokonce spojuje mladému páru ruce, ještě že nemá štolu! Že se to takovými čerty v lidových pohádkách jen hemží, na věci nic nemění, tohle opravdu nemám ráda. - Jinak pohádka krásně udělaná, po všech stránkách jedna z nejlepších televizních pohádek. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Společně s bratrem jsme usedli k televizi a i když nám táhne už na třicet, tak jsme se rozhodli, že zhlédneme televizní pohádku a zpříjemníme si jedno nedělní odpoledne. Herecké výkony byly potěšující. Pana Ráže podezřívám z toho, jestli ve svém životě nebyl opravdu Luciferem:-) Dále chválím kulisy, ten umělý sníh mě ani tak nevadil. Překvapí výbuch na konci pohádky. Celkově jsem rád, že ČT odvysílala tuto pěknou televizní pohádku. Hodnotím 85% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých oblíbených TV pohádek (kterým dominuje Strach má velké oči), na kterou se rád vždy znovu podívám, a to nejen pro porovnání s filmem S čerty nejsou žerty. Některé dějové linky jsou sice divně skokem pohnané dopředu (kam zmizela Veruna?, loupežníci se jen mihnou, kdy viděla poprvé Adélka Petra a proč jako zámecká dcera chodí na vesnické pohřby? apod.), ale stejně se na to dobře dívá. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Opravdu milá televizní pohádka - i když "jen" televizní. Výtečné herecké obsazení, pěkná dvojice v podání Ondřeje Havelky a Veronika Freimanové. Zábavní záporní staroušci alias Libuše Havelková a Lubomír Lipský, Vladimír Ráž jako lucifer... Herecké osazenstvo opravdu povedené. Mně se dokonce líbil i ten umělý sníh, ten mám s touto pohádkou spojen od dětství. "Čertův švagr" je parafrází na mnohem známější pohádku "S čerty nejsou žerty". A musím říct, že já dávám přednost spíše této "popelce". ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama