Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Recenze (272)

Olafson 

všechny recenze uživatele

Nic jsem o filmu dopředu nevěděl, takže jsem si hloupě myslel, že třeba půjde o horor / drama / mysteriózní / thriller (kde by mohl třeba hrát Iron Maiden svůj stejnojmenný hit), přičemž jsem nakonec viděl opravdu zábavnou muzikálovou komedii s více než zajímavými hudebními vstupy https://www.youtube.com/watch?v=ED5yq7lgQak. Zklamaný jsem tedy rozhodně nebyl. Není nad to, když Vám celá hospoda zazpívá o tom, jaká je dcera hostinského štětka https://www.youtube.com/watch?v=HbbVISOtI5w. Je to samozřejmě film poplatný době, kdy to bylo natočeno, ale je to skutečně zábavná jízda. Iron Maiden tam bohužel opravdu nehraje.. https://www.youtube.com/watch?v=Z3L3TWwdxpo ()

DominoTempus 

všechny recenze uživatele

Pokus o "horor" se společenským komentářem v 70. letech aneb Nahota všude. Oceňuji pohany, oceňuji většinu hudby, oceňuji podivnou atmosféru a oceňuji Muže se zlatou zbraní bez zlaté zbraně. A závěrečný zvrat je stejnou měrou překvapivý, jako brutální. Nicméně absolutní naivita zpracování, absolutní nelogičnost rozhodnutí hlavního hrdiny a až vynucená posedlost pohanů sexem tento film poněkud sráží. 6/10 ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Mysteriózna prkotinka o kresťanskom seržantovi a osade plnej prešibaných domorodcov, ktorých životným zmyslom je udržovanie vymyslených tradícii. Predsa len dnešné MIDSOMMAR je obohatené krásnou hudbou a monumentálnymi kamerovými zábermi. Tento originál sa na moje prekvapenie vôbec nesnažilo o sebaparódiu. Odzrkadľuje zdravý ľudský rozum pred blbosťou, zakrytou pred kultúrou sfanatizovaných individuí. Najlepšia postava je bezpochyby policajt Howie, ktorý jednoznačne prezentuje rozum a vyvoláva zápas medzi kresťanskou dogmou a tou pohanskou. Skutočne mi ho v závere bolo ľúto. Vytkol by som tie na hlavu postavené pesničky bez melódie či pointy. Častokrát som mal pocit, že vidím nejaký prešibaný muzikál. Ale vyplatilo sa. Teraz si idem pozrieť tú údajnú s*ačku s Nicholasom Cageom :). ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Viděn director's cut a byl to nádherný i děsivý zážitek. Perfektní vizuál, střih, scénář, detaily, písně (Gentle Johny nazpívali třeba i moji oblíbení Sneaker Pimps), kontrast křesťanství a pohanství, krásná Britt Ekland, prostě všechno úžasné. Stavby na ostrově vypadají britsky, ale palmy a ibišky nikoliv. Zajímalo by mne, kde se film vlastně točil nebo zda kvůli scénáři vysazovali rostliny na nějakém skutečném ostrově. Velmi mne překvapilo, jak promyšleně a uvěřitelně naturalisticky byly natočeny náročné scény (exhumace, jeskyně, závěr) . Každý záběr mne vtahoval víc a víc do archetypálního příběhu, do místa a času a mimo ně. Tvůrci také netlačili na pilu kterému náboženství drží palce. Seržant měl své klady, ostrované také. Ani závěr nedává odpověď, i když jsem čekal, že na konci titulků se objeví černobílá fotografie ze sklizně 1973 a divák bude vědět. Ale odolali tomu pokušení, za což jim patří palec nahoru. Jediná skvrnka na filmu je asi příliš dlouhá vysvětlovací scéna před samotným závěrem. Proč se museli handrkovat o úrodě, proč musel Howie ještě jednou vystartovat a začít se vemlouvat, to mi hlava nebere. Ale je to opravdu jen skvrnka. *** Čím více nad filmem přemýšlím, tím mi přijde vlastně víc a víc "křesťanský". Konec naznačuje, že zapření sama sebe a přijetí svého kříže vede do nebe. Když v to věříte. Budu se muset podívat brzy ještě jednou. ()

Hyperbolic 

všechny recenze uživatele

(Director’s cut) Divný bizarní film. Celou stopáží se nese taková zvláštní atmosféra, že to nedokážu popsat. Plný ostrov lidí, u kterých tušíte, že za nimi stojí něco zlého. Ďábelský (opět) Christopher Lee, který si zde roli očividně užíval, temně prostupuje filmem a ztvárnění "Man-woman, the sinister teaser" v průvodu, které symbolizuje jeho habaďůru na protagonistu. Edward Woodward zahrál policistu vcelku dobře, jeho nevěřícnost, že jsou ti lidé na ostrově zfanatizovaní, a nejspíše šílení, vnesla pár výborných scén. Velkým prvkem snímku je hudební podklad, psychedelické opakování a zajímavý výběr od 70kových písní po pohanské přivolávání úrody. Motiv Křesťanství a pohanství je zde taky často zvýrazňován a může poukazovat na fanatizaci (ne pouze lidí na ostrově, ale také postupný propad protagonisty do jakéhosi deliria víry, kde při finální scéně myslí pouze na Boha). U finální scény jsem skoro ani nedýchal, záběry a hypnotický tanec se zpěvem mě úplně dostaly. ()

Firko 

všechny recenze uživatele

Neocakavane a neplanovane je najlepsie! Ked som si pustil tento skvost, nemal som ani potuchy co vlastne idem pozerat.Bolo to ,,rande na slepo.´´ A ja som sa sialene zamiloval na prvy pohlad! Neskutocne spracovane dielo, ktorym som bol od prvej sekundy az do posledneho okamihu uplne pohlteny! Uzasne vykony nielen hlavnej postavy,ale vsetkych ucinkujucich, krasne zeny, neskutocne krasne piesne, dokonaly pribeh s dychvyrazajucim rozuzlenim a hlavne priroda! Prostredie v ktorom sa film odohrava je neskutocne krasne! dokonca som si prial pocas sledovania filmu byt tam, byt sucastou toho pribehu, zivota! Film tak prirodzeny, plynuly,relativne jednoduchy a pritom DOKONALY!...Proste film na ktory nikdy nezabudnem, ktory nechal v mojom vnutry,v mojej hlave hlboku stopu...101% ()

patsandor 

všechny recenze uživatele

Zajímavý skoromuzikál a střetu dvou rozdílných náboženství s dobrou pointou a krásnou Eklandovou. Remake s Cagem jsem neviděl a děsím se toho. Dodatek: Remake s Cagem a opravdu to nestojí za to, uplně se vytratila poetičnost, střet dvou rozdílných náboženství a hudební a taneční kreace. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

No rozhodně to originalitu má to se musí nechat.Jenže mě prostě nesedí to zpracování.Atmosféra je pěkná to jo a dokonce i proutěný muž je velmi pěkný, ale chybí tu něco.Prostě nějaký konec ze kterého vám upadne čelist.Těžko říct proč, ale z konce sem byl trochu zklamán.Prostě kecy o bohu a jiné mě opravdu neberou a nebýt jich byl by to vážně moc pěkný film.Jemné švihnutí muzikálu tomu dokonce i prospívá.Jen škoda té pobožnosti.Co se dá dělat.Přesto pěkný snímek plný originality,napětí a atmosféry. ()

bart-leby 

všechny recenze uživatele

Několik nesoustavných poznámek k filmu, který mě neskutečným způsobem dostal: Eric Cartman má svatou pravdu, když příležitostně hovoří o „zasraných hipících“… –– Podobné téma, tedy konflikt mezi rozdílnými kulturami se zcela odlišným hodnotovým systémem traktuje též film Černá smrt, ale ten i vzhledem k tomu, že se odehrává ve středověku, nepůsobí tak subverzivně a provokativně. ––  Počas závěrečného twistu jsem si vzpomněl na cikána Janečka z Haškova Švejka a v duchu si říkal, že nesmíme ztrácet naději, že se to ještě může obrátit k lepšímu a že podivná paganská komunita nakonec morálně zvítězí nad poněkud škrobeným a upjatým policistou z pevniny, který ve filmu symbolizuje přísnou a rigidní víru. Zkrátka jsem si přál, aby se ukázalo, že je to všechno jen hra a žádné obětování se nebude konat… –– Skvělý vtip celého snímku spatřuji v tom, jak je hravá, lehce opojná psychedelická atmosféra, která obklopuje život komunity, podržená skvělými tanečně-hudebními vstupu, v samotném závěru šokantně revidována, když se ukáže odpudivý a – měřeno dnešním pohledem – iracionální fanatismus místní komunity, byť z hlediska jejich víry jde o projev výsostně konzistní a souladný. ()

quasar 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trošku víc. Filmařsky takové nevyzrálé, nerafinované, v tomhle žánru naprosto s nevyužitým potenciálem. Ve svédobě to možná byla pecka, ale dnes mnohé záběry a scény působí naivně. Za mě 45% ()

Mamutol odpad!

všechny recenze uživatele

Máme tu další nadhodnocený odpad nikoliv horor nebo thriller. Kdyby byly záporný hvězdičky, tak napálím -5. ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele

Ten hlavní hrdina s tím nejvíc britským přízvukem hrál na konci velice specificky (snažil jsem se pouze nenapsat slovo "zvláštně"), no nevadí, protože The Wicker Man je jedna z největších bomb roku 1973, a to nejenom co se týče hororové produkce. Masky se velice povedly, to samé rozhodně jedinečná atmosféra, taktéž pár velmi podivných ale za to jedinečných a originálních scén. Herci byli občas dost otravní, nicméně jsem to nějak přežil, co mi vadilo možná trošičku více je fakt že jsem si nedokázal vytvořit žádný hlubší vztah s hlavním hrdinou... Příběh je fajnovej, takže na jedno shlédnutí je to určitě validní záležitost, někomu to sedne více, někomu méně (samozřejmost ale tady to platí více než je běžné). ()

ZeldaZ 

všechny recenze uživatele

"Ale co ten pravý bůh?" "Měl svou šanci, a řečeno moderní hantýrkou - podělal ji" Super dialog. Zajímalo by mě jaký měl mít film vyznění, zdali pocta pohanům či křesťanům. Osobně si myslím že to první, protože evropan nemůže argumentovat slovem "pravý bůh", protože křestanství není evropské.A stěžovat si na některé barbarské zvyky pohanů můžou tak maximálně buddhisti, protože to jsou asi jediní lidé kteří kvůli své víře nikoho nevraždili (-: ()

necrosrandist 

všechny recenze uživatele

To byla lahoda vážení! Tohle mi tedy vážně neskutečně sedlo. Znepokojivé, atmosférické, zvláštní. Rozjíždí se to sice pomalu, ale ten divný pocit, kdy policista hledá zmizelou dívku a místní si z toho nic nedělají, je, řekl bych, hodně sugestivní. V době vzniku to asi nikdo moc nebral, ale věřím, že dnes je to mezi filmofily vyhledávaný kousek. Závěr je ultimátní. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Extrémně zajímavá detektivka, odkvetlými 60. léty silně poznamenaná atmosféra a spousta nápadů, které by se dnes už nikdo neodvážil použít - a navrch ta zneklidňující otázka: Ke komu byste se přidali? ()

Chris_Mike 

všechny recenze uživatele

Zda se jedná o horor či ne, by se mohly vést dlouhé spekulace. Já osobně si dovolím oponovat CSFD a nazvu The Wicker Man, česky Rituál chcete li, hororem. V čem je tento film zvláštní? Je to atmosféra, taková ta, kterou mají pouze staré filmy, a to navíc jen některé. Navíc atmosféra malého, britského ostrova plného pohanů. Není to ten typ hororu, u kterého se vyděsíte. Ne, u tohohle je vám úzko. Film o lidském šílenství s excelujícím Christopherem Lee v roli lorda Summerisle. Hodnocení: 85% ()

Maudi 

všechny recenze uživatele

Totální psycho jízda v Artu se Símou a Kristou. Myslely jsme, že jdem na horor/thriller/detektivku, tak jsem si pro jistotu daly jedno rychlé pivo, ať to jakože zvládneme a pak jsme se smály skoro až do konce (ta závěrečná scéna byla teda dost děsivá). Ale jinak to ty songy totálně zabily. Anebo taky lidi v Artu, co se furt smáli. A chci takový průvody, šašky, šílenství a skákat přes oheň. Doporučuju! ()

RomanT 

všechny recenze uživatele

Sedněte si. Šok se nejlépe vstřebává s pokrčenými koleny. Já jsem měl bohužel celou dobu kolena natažená, a tak se mi nepodařilo tuto ujetou kombinaci Jana Husa a Monty Pythonu vstřebat. Dramatická atmosféra veškerá žádná, celé to bylo natočeno snad během jednoho odpoledne (už jen kdyby alespoň část děje zasadili do temné noci, tak by mysteriózno stouplo o 100%). P.S.: Policajti ve Skotsku nechodí ve dvou? ()

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama