Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1942. Německý postup je zastaven před Moskvou. Znepřátelené strany se chystají na rozhodující letní ofenzivu. Hitler plánuje operaci Blau - úder jižním směrem na Kavkaz. V cestě mu však stojí město Stalingrad. V létě se tak rozpoutá bitva gigantických rozměrů, během nichž se ze Stalingradu stalo město – hrdina. Bitva, která nakonec skončila totálním fiaskem německé armády umocněným mrazivou ruskou zimou, která definitivně pohřbila pod nánosem zkrvaveného sněhu mýtus o německé neporazitelnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (7)

  • První Ozerovův film, ve kterém je možno vidět oddíly NKVD a Lavrentije Beriju. (Spinosaurus)
  • Ve filmu jsou použity záběry ze všech Ozerovových předchozích válečných filmů. Hudba je pak remixem hudby z Osvobození (1969). (Spinosaurus)
  • Hlavný koproducent Warner Bros. si i napriek nesúhlasu režiséra Ozerova, vybojoval obsadenie herca Powersa Bootha do hlavnej úlohy generála Čujkova. (BlueNeon81)
  • Jurij Ozerov nedokázal získať dostatok finančných prostriedkov na film priamo v ZSSR, a tak zažiadal o koprodukčnú výpomoc v zahraničí. Vďaka prebiehajúcej perestrojke sa mu ako hlavného koproducenta podarilo získať americké štúdio Warner Bros. Produkčnú výpomoc zaistili Barrandov a Defa. (BlueNeon81)
  • Historicky prvá sovietsko-americká koprodukcia. (BlueNeon81)

Reklama

Reklama