Reklama

Reklama

Pošťák vždy zvoní dvakrát

  • Česko Pošťák vždycky zvoní dvakrát (více)
Trailer

Mladý tulák Frank Chambers (Jack Nicholson) si najde práci pomocníka v zapadlém motorestu, který patří dobráckému Nicku Papadakisovi (John Colicos). Tam také pozná Nickovu mladší přitažlivou a neuspokojenou manželku Coru (Jessica Langeová). Po krátké době se z obou stanou vášniví milenci. Až tak vášniví, že se rozhodnou Nicka zabít a získat peníze z jeho životní pojistky. Jenže kvůli banálním drobnostem se první pokus o vraždu nezdaří. A navíc se na scéně objeví zástupce pojišťovny, který není žádný hlupák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že "Pošťák, který vždy zvoní dvakrát" nehraje v knize Jamese M. Caina - a v následných čtyřech fimových adaptacích - žádnou roli. Když ale pošťáka zaměníme za nějakou nehmotnou instancí, třeba osud, pak objevíme několik paralel. Nicka Papadakise bylo třeba zabít nadvakrát, a Nicka Chamberse odsoudili až za "druhou" vraždu, které se ovšem nedopustil. (A taky kočka se vrátila, byť převlečená za pumu). Šance je ovšem jen jedna, to jen pošťák vždy zvoní dvakrát.... A jen jednou se lze dostat do jedné vody či na vrcholek hory. V knize to hodnotí Cora následovně (překl. Jaroslav Kořán): "Žádní dva lidé nedosáhli toho, co my. A pak jsme se zřítili dolů. Nejdřív ty a pak já. Ano, jsme si kvit. Jsme tady dole spolu..." A později to potvrzuje i Frank: "Myslel jsem si, že jsme na vrcholku hory. Ale ta hora leží na náš, leží na nás od tý noci." Pozn. 1: Hlavní představitelé Jack Nicholson a Jessica Langová byli o 10 starší než románoví protagonisté, jejich charakteristiky odpovídají spíš mladším povahám, u tuláka Franka je to patrnější. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

To sa im to točili v osemdesiatkách erotické trilery, keď mali k dispozícii živočíšne herečky typu Langošky, Russelky alebo Turnerky. Len trochu nechápem, prečo, keď už tu máme dve veleznáme adaptácie románu, tak aj táto verzia sa odohráva v pôvodnej ére. Taká modernizácia a aktualizácia do osemdesiatych rokov s týmto istým osadenstvom by bol čerstvým vetrom do klasickej látky. ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

Režijně a scenáristicky hodně nevyvážené, příliš zkratkovité (David Mamet), Sven Nykvist nemá moc co točit. Je to celé postavené na výborném Nicholsonovi a Jessice Lange. Rafelson chtěl šokovat nespoutanou erotikou, to už dnes není moc aktuální, byť první milostná scéna na pekařském válu má slušnou energii. Ale není to nic co by z filmu dělalo klasiku. Raději si pusťte viscontiho POSEDLOST. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson je perfektní, ostatně jako skoro vždy. Má charizma a je to pan herec. To se o Jessice Lange říct rozhodně nedá. Nicméně Rafelson z počátku určil zajímavé tempo, které se ale nepodařilo udržet až do konce, děj se stal předvídatelný a nezajímavý. Na vině je scénárista, který si ohranou písničku moc nepřizpůsobil. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace Cainova románu je o dost svižnější než ta z roku 1946 a proto ji mám radši. Bohužel mi tam vůbec nesedí Jessica Lange, kterou jsem nikdy zrovna dvakrát nemusel. Tvůrci tohoto filmu nejspíš předpokládali znalost literární předlohy nebo aspoň starší adaptace, protože divák se zde nedozví, proč zrovna tento docela podivný název. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Film bol často nesprávne uvádzaný pod názvom The Postman Always Knocks Twice, teda Poštár klope vždy dvakrát. (sudruh sustruh)
  • Jedná sa o štvrtý film, v ktorom si Jack Nicholson zahral pod režisérskym dohľadom Boba Rafelsona. (sudruh sustruh)

Reklama

Reklama