Reklama

Reklama

Bitva tří císařů, geniální stratég a spousta padlých. Bitva u Slavkova, nazývaná jako bitva tří císařů, se odehrála 2. prosince 1805 mezi vesnicemi Telnice a Tvarožná nedaleko Slavkova u Brna. Pro Francouze a celý svět je toto historické místo známé jako Austerlitz (podle Palackého vznikl tento název ze snahy převést do němčiny jméno obce Novosedlice). Slavná bitva pro Napoleona i Francii. O Napoleonovi byla natočená celá řada filmů. Jen Česká televize jich v posledních letech uvedla hned několik, např. čtyřdílnou minisérii Napoleon či film o jeho posledních letech na ostrově Elba. Poprvé uvádí slavný velkofilm Abela Gance Austerlitz, který natočil v roce 1960, a představuje Napoleona jako geniálního stratéga. Velkým světovým a především francouzským hvězdám vévodí mladičký a poměrně neznámý Pierre Mondy, který se později proslavil díky válečným komediím o sedmé rotě. Jeho Napoleon je oceňován kritikou i diváky. Velkolepá kostýmní podívaná byla natočena v Jugoslávii za podpory jugoslávské armády. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kostýmní drama plné intrik a zákulisních her, přičemž Napoleon Bonaparte jakoby byl spíše jejich obětí nežli strůjcem. Neboť vojevůdce - malý vzrůstem, leč velký duchem - se v dobách míru projevuje poněkud neuroticky a zbytečně sebou nechává manipulovat. Zato na bitevním poli - mezi svými vojáky, se cítí jako ryba ve vodě. Bohužel jeho schopnosti můžete plně ocenit až v samotném závěru, byť vyobrazená bitva se vyznačuje poněkud chaotickým zpracováním. Její výsledek je historicky doložený, tudíž očekávaný, leč z filmařského hlediska - stejně jako všechny předchozí scény - ne zcela uspokojivý. Slabší 3* ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Celý obsah filmu by se dal shrnout do jediné věty: "Kterak se Napoleon prokecal až ke Slavkovu." Po výpravné, kostýmové nebo kulisové stránce je film sice v pořádku, ale jinak je to od začátku až do konce nebetyčná nuda, postrádající jakoukoliv akci (závěrečná bitva u Slavkova je sice výjimkou, ale oproti o deset let mladšímu Waterloo je naprosto nezáživná, nepřehledná a o ničem). Představitel Napoleona byl typově obsazen poměrně dobře, při jeho gestech a typickému stylu chůze s rukama za zády, jsem opravdu měl pocit, že sleduji Napoleona, ale bohužel nějakým větším charismatem neoplýval. Z herců nejvíc potěšili Orson Welles jako vynálezce Robert Fulton, který se císaři snaží neúspěšně prodávat svoje vynálezy parolodi a ponorky a Jack Palance coby rakouský stratég Weirother. Celý příběh sleduje Napoleona od doby, kdy se stal doživotním konzulem. Scéna císařské korunovace, která mohla být vizuálně zajímavá je přeskočena a pouze zmíněna se zásadní chybou, že papež nasadil Napoleonovi korunu. Ve skutečnosti si jí N. nasadil sám, aby ukázal, že má větší moc než papež. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Obstojný snímek s výborným představitelem v titulní roli. Neurazí, ale fanoušky filmů s touto tématikou rozhodně ani nenadchne. V závěrečných bitevních sekvencích bije do očí jejich převážně studiová výprava, do realističnosti a dynamiky vynikajících Bondarčukových napoleonských opusů má "Austerlitz" opravdu hodně daleko a Pierre Mondy, jenž hraje jako o život to ani při vší své přesvědčivosti bohužel nevytrhne. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pierre Mondy jako Napoleon. Zpočátku jsem si na něj nemohl zvyknout, pořád jsem viděl jeho figuru hlavně z příběhů Sedmé roty nebo mě připomínal dokonce Funése. Proto jsem nemohl hned přivyknout charakteru jeho komediální tváře, po čase jsem se však do jeho role zažral. Film je hlavně o geniální Napoleonově válečné strategii a dokonalému matení protivníka díky svému lišáctví, mazanosti a předvídavosti. Dějově se snímek odehrává v rozmezí let 1798 - 1805. První půle ukazuje Napoleonovu osobnost v rámci politiky, spory s Velkou Británií, jeho drahé milenky, rodinné vztahy nebo jeho inauguraci na francouzského císaře. Druhá půle pak líčí přípravu na bitvu u Slavkova a její průběh, včetně úchvatného manévru, kterým Napoleon na zemi rozpráší a na zamrzlých rybnících utopí obě nepřátelské armády. Historicky se film drží faktů a je věrným popisem událostí Napoleonovy vrcholné éry a mimo desítky dalších postav předvádí spoustu generálů všech soupeřících armád, včetně zkušeného ruského vojevůdce Kutuzova. Velkolepé bitevní scény se střídají se studiovou produkcí, která díky kulisám působí víceméně úsměvně, avšak má svoje kouzlo. Bohužel slabý dabing za moc nestál, dovedl bych si představit, kdyby byl film nadabován v 70. letech naší tehdejší hereckou elitou. To by bylo žrádlo!!! ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Pierra Mondyho jsem zaznamenala jako úlisného poldu, který otravuje Alaina Delona v Bojovníkovi a v roli historického bojovníka, který sice vyhrál u Slavkova, ale nakonec ho porazily vlastní ambice, mě ohromil. Jeho Napoleon není žádný bůh sexu jako třeba Marlon Brando v Désirée, zato je vážně podobný idealizovaným, ale přitažlivým portrétům od Jacquese-Louise Davida. Rozvleklý děj – přes hodinu se mluví o bitvě, plánuje se bitva, chystá se bitva a nakonec se ta slavná bitva spíš prokecá než vybojuje – zachraňuje přehlídka hvězdného nebe: zabliká tu Jean Marais, Vittorio De Sica nebo Jean-Louis Trintignant, pro mě ale nejvíc zářil Orson Welles jako vynálezce Robert Fulton a Claudia Cardinale v roli Napoleonovy krásné sestry Pauline, která mimochodem vždycky byla i mou nejoblíbenější členkou Bonapartovic famiglie. Na tomhle jsme se náhodou s císařem shodli. :) ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama