Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sam Dawson je laskavý, ale jeho duševní vývoj je zhruba na úrovni sedmiletého dítěte. Pracuje v kavárně a miluje písničky Beatles. Když tulačka Rebecca, která u něj krátce bydlela, porodí holčičku a uteče, stává se nečekaně otcem. Začne se o Lucy Diamond neobratně starat. Pomáhají mu přátelé, především laskavá sousedka Annie Cassellová. Dívenka roste a Sam, který se cítí být nejšťastnější na světě, ji bezmezně miluje. Zvládá všechny překážky, dokud si ho nevšimne až příliš aktivní sociální pracovnice Margaret Calgroveová. Když se chytrá Lucy přestane učit, protože nechce být chytřejší než tatínek a Sam na oslavě jejích narozenin ztropí výtržnost, tak Margaret zakročí a holčička je svěřena do ústavní péče. Sam na radu kamarádů hledá nejlepšího právníka, aby mu pomohl získat dceru zpět. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (368)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se vážně těšila a nakonec to dopadlo tak, že mi trvalo celé odpoledne jej dokoukat. Rozhodně se jedná o nadprůměrný kousek, ale přeci jen jsem podobných filmů už viděla dost a tady mě zážitek a dojetí vážně minulo. Sean Penn se mi ve své roli nelíbil a přestože to nerada přiznávám, jeho postava mi skutečně brnkala na nervy. Malá Dakota zde ještě neuměla vůbec hrát, v každém jejím výrazu jsem prostě viděla, že to hraje, že to skutečně necítí. Ale co chtít od sedmileté holčičky..Michelle Pfeiffer však byla naprosto výborná. Ale na větší hodnocení to u mně nestačí. Možná někdy jindy, v jiné náladě..... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jakou naději má milující otec a jeho dcera pokud neodpovídají společenské představě ideální rodiny? Nádherné, dojemné, strhující drama, možná nereálné, přesto nezapomenutelné. A to nejen díky vynikajícím hereckým výkonům Seana Penna, Michele Pfeiffer a malé Dakoty, ale především příběhem a řadou scén, které mě střídavě bavily, dojímaly a dostávaly do kolen. Dojímá, okouzluje a rozvíjí nešifrované a možná pro někoho příliš přímočaré úvahy nejen o rodině, lásce, rodičovství, ale také zažitém despektu společnosti k retardovaným, a to nejen ve scénách, kdy proti sobě staví prosťáčka Sama a jeho úspěšnou obhájkyni. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ano, tak tento film si zcela jistě zaslouží potlesk za scénář a hlavní roli. Tak procítěný a dobře zahraný lidský příběh jsem již dlouho u filmu nezaznamenal. A to nejsem zdaleka nejmladší. Tohle si zaslouží mých plných pět hvězdiček, i když je zde snaha človíčka dojmout viditelně zřejmá. Ovšem nevím, nevím, zda takto postižený člověk ve skutečném životě (ne jenom v dojemném filmu) je vůbec schopný vychovávat a něčemu naučit malé dítě. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Je to takové to dobre známe hranie na city. Malé dievča musí odísť od otca kvôli zlým a nechápavým ľudom. Ten sa jej nechce vzdať a snaží sa ako len vie. Všetci tak strašne chcú a dúfajú v dobrý koniec. Jediné šťastie tohto filmu je herecké obsadenie. Trojica Penn, Pfeiffer a Dakota Fanning to z klasického odpadu pozdvihli na sledovateľnú úroveň. Ide však o to aby ste na niečo také mali náladu, inak to nedopadne dobre. Že by som to však odporúčal ako kvalitne strávený čas, tak to naozaj nemôžem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Našiel som štyri podobné filmy. Rain Man dostal odo mňa 5 hviezdičiek, pretože ukázal neúspešný pokus o vyňatie postihnutého z optimálnych podmienok ústavného pobytu. Forrest Gump a Bol som pri tom dostali 3 hviezdičky, pretože ukázali zriedkavé, nereálne, ale dobre zahrané uplatnenie postihnutých v bežnom živote. A nakoniec Zelená míľa a Ja som Sam majú 2 hviezdičky, pretože prinášajú ilúziu, ktorá zachádza až ku škodlivosti. S výchovou detí majú problémy aj rodičia bez zrejmých obmedzeni, diskusie sa vedú o možnosti zveriť ich výchovu homosexuálnym párom, takže výchova dieťaťa retardovaným jedincom je mimo diskusie a argumentov majiteliek premočených vreckoviek. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (15)

  • Když měla Dakota Fanning natáčet smutné scény, myslela na to, jak jí umírá její rybička Flounder. (zajda404)
  • Sean Penn chtěl, aby soundtrack k filmu obsahoval jen písničky od Beatles, ale nepodařilo se mu na ně získat práva, takže oslovil různé umělce, aby zahráli písničky Beatles, které chtěl použít. Aby znovu nahraná hudba přesně seděla do filmu, museli hudebníci použít přesně stejné tempo jako Beatles. (HappySmile)
  • O několik let později po natočení snímku napsala režisérka a autorka scénáře Jessie Nelson na přání tisíce nadšených diváků filmu stejnojmennou knihu. (sator)

Reklama

Reklama