Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle povídky "Vzácný přetisk 2F. Cent Belgien" z "Filatelistických povídek" Františka Langra napsal Jaroslav Soukup napínavý příběh, který nutí k zamyšlení nejen nad rolí, kterou může sehrát poštovní známka v lidském životě, ale také nad otázkou lidského svědomí, nad nejistotou, která provází každý výkon spravedlnosti. Téměř do konce příběhu netušíme, zda známka nalezená v kapse uniformy francouzského vojáka v první světové válce usvědčila nevinného, nebo odhalila skutečného špiona... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výborné televizní komorní drama z 1. světové války, které pojednává o závažném obvinění, které může vést k absolutnímu trestu. Existuje jediný důkaz v podobě poštovní známky a aktéři vojenského soudu mají jen několik hodin na rozhodnutí o vině či nevině obžalovaného. Odpovědnost se snoubí s nejistotou a každá minuta je nabitá emocemi. Skvělé obsazení, kterému vévodí trojlístek Tříska-Somr-Abrahám. V kategorii televizních her jeden z vrcholů první poloviny 70. let. Celkový dojem: 90 %. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Už dřív jsem to slyšel vyprávět a došlo mi, že to je věc pro mě. A taky že ano. Drama o morálním dilematu, perfektně napsané a perfektně zahrané. "Ich danke Ihnen, herr Kapitän." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Naše malé filatelistické Stezky slávy. Komorní drama z francouzských zákopů, kde vládne podezíravost, otravný zvuk orchestrionu a bolestné vědomí, že když se ocitnete ve špatný čas na špatném místě, není prostor pro presumpci neviny a moc logiky a rozumu je jen omezená.. Spoiler: Nářky směrem ke zvratu v ději se mi zdají poněkud nekorektní. Somrova postava neměla do slyšení u podplukovníka tušení o existenci důkazu v podobě známky a předtím dvakrát odmítla možnost, že by šacovala nějakého německého vojáka. Obhajovat se tímto směrem poté bylo zbytečné, jen by to vzbudilo další podezření a nakonec by stejně došlo k odhalení. V tu chvíli bylo prioritou napsat poslední dopis znovu. Korigovaný vědomím neodvratného konce a s nadějí, že bude doručen. Snad v něm nebyly zašifrované francouzské pozice a Třískův kapitán Billard nešel za pár dní taky ke zdi.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pane kapitáne, tahle válka přece nemá smysl. - Válka možná nemá smysl, ale spravedlnost smysl má. Vynikající scénář, vynikající herecké výkony, strhující od začátku do konce. 100%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Výborně gradující konverzačka s nezapomenutelným finálním dialogem Josefa Somra a Jana Třísky. Napínavé od začátku do konce. A ten dokola vyhrávající orchestrion... Skvělé. Co nejdříve se musím pustit do Langrovy předlohy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím k době vzniku to jest období šedivé normalizace se jedná o docela solidní televizní inscenaci. Inspirace Kubrickovými stezkami slávy, jak už tu bylo v některých komentářích zmíněno je patrná, ale jinak si film vesměs jde svou cestou sice pravda k očekávanému finále, což se teda tvůrci pokusili aspoň obzvlášnit tou nečekanou pointou, kterou nebudu prozrazovat, ale spíš tím dosáhli trochu podkopání některých předchozích věcí v tom filmu. Hlavně Somrova postava se v kontextu toho finálního odhalení chovala trochu nelogicky a mohl si vymyslet sto způsobů kde k té známce přišel. I tak, ale jednoznačně nadprůměrná a vydařená záležitost.70% ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Minimalistické, ale velmi silné drama z prostředí válečných zákopů. A pro mě jen další důkaz toho, že výborný film nemusí mít astronomický rozpočet a nemusí být přeplácán milióny výbuchů. Mrazivý zážitek navíc podpořily skvělé výkony pánů Třísky, Somra i Abraháma. Věřit či nevěřit, toť otázka… ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělá předloha zdařile převedená na obrazovku. Herci excelují, o to víc, že je opravdu o čem hrát. O právu odsoudit nevinného ve jménu vyšších ohledů, o svědomí, ceně života - to všechno ve vypjaté válečné situaci. V závěru to mohlo být možná o pár vět méně upovídané, ale i tak krása. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola herecká lahôdka v podobe Josefa Somra a Josefa Abrháma. Navyše som dostal aj veľmi zaujímavú detektívku, kde takmer do poslednej chvíle divák nevie, kto je naozaj za známku zodpovedný a kto je ten špión. Záver tiež núti k zamysleniu sa nad ľudskou malosťou a hlúposťou. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tahle válečná detektivka mi udělala spoustu radosti, perfektní atmosférou i tou zápletkou, ale především fantastickými hereckými výkony pánů Třísky a Abrháma, kteří ústy svých postav řešili závažné morální dilema. A Josef Somr? To je kapitola sama pro sebe, tenhle neprávem opomíjený výborný herec, stvořil človíčka plného strachu a nepochopení i člověka plného odevzdání a rezignace. Brilantní. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ako filatelistu vo výslužbe ma zaujímal príbeh, v ktorom má poštová známka väčší význam, ako ten, ktorý jej pripisujú katalógy. Príbeh a jeho spracovanie sa mi páčili, v náhlom záverečnom obrate nevidím nič neprípustného, herecké výkony boli, ako obvykle výborné, ale napriek tomu všetkému nenachádzam dôvod, aby som tento televízny film považoval za niečo viac, ako slušný nadpriemer. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Pochybnosti jsou někdy těžší než vědomá vina. Špičková televizní adaptace jedné z filatelistických povídek Františka Langera, odehrávající se během první světové války, si po celou dobu udržuje velmi působivou atmosféru plnou svíravého strachu a bezmoci a navíc se může pyšnit mistrovskými hereckými výkony Jana Třísky, Josefa Somra a Josefa Abrháma v hlavních rolích. V myšlenkovém úhoru sedmdesátých let vzniklo dílo vskutku nevídané hloubky a emocionální síly. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak musím poděkovat synovi, že mě na tento televizní film navedl, protože tohle bylo velmi hutně a uvěřitelně natočené, stále to drží pozornost a napětí, až do konce, herecky je to (až tradičně na Švorce) naprosto skvostné, a navíc to vzbuzuje řadu myšlenek o tom, co je ve které době normální, a jestli v době války mají pojmy jako rodina a výchova dětí nějaký smysl. Proto je tady vlastně ta melodie z flašinetu - tragédie i komedie se zde mísí s jarmarečností válečných jatek i rozhodování. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Taky se řadím k těm, kterým se výsledná pointa zdála poněkud méně věrohodná, podobně jako uživatelům 6thSun či Stegman. Nic to ovšem neubírá na strhujících hereckých výkonech tří hlavních představitelů a na síle úvah o vině a trestu a nesmyslnosti veškerých válečných šarvátek, které přitom člověku probíhají hlavou. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Až na ten zvukový doprovod to nebylo špatné. Občas mi připadalo, že se jim pletou 2 programy dohromady. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Stejně jako ve filmu Setníkův štít, tak i zde, prokazuje Jiří Bělka zvláštní cit pro vypjaté válečné vztahy a morální dilemata historických střetů. Neúspěch francouzské armády a neschopnost jejich důstojníků v První světové válce, měli mnoho nevinných obětí z řad domnělých zrádců a špionů. Bude tomu tak i tentokrát? Josef Somr, Jan Tříska i Josef Abrhám podávají skvělé výkony v tomto psychologickém dramatu z prostředí dosahu frontové linie. ()

Reklama

Reklama