Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (299)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Jakubov Rebrík je vcelku zaujímavou zmeskou psychológie, mystéria, napätia...všetkého možného ale ničoho poriadne. Celý čas sa filmu nepodarilo vtiahnuť ma do deja, môj limbický systém bol prakticky nedotknutý. Na filmy podobného razenia treba nasadiť nejakého (v dobrom zmysle slova) "režiséra-magora", ktorý dá tak zaujímavému námetu silu a údernosť- toto mi prišlo ako mysteriózny film pre "komerčného diváka". Adrian Lyne je dobrý remeselník, Robbins je dobrý herec, dobre sa na to pozerá...nič viac nič menej... ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Ano! Tohle se opravdu povedlo. Některé momenty, především ty hororové byly až neskutečně silné. To, co předváděl Tim Robbins, to byl výkon oskarových parametrů. Během filmu jsem si říkal, jestli to náhodou režisér Lyne trochu nepřekombinovává, ale na konci mi sejmul všechny moje námitky z rukou a myslím, že 5 hvězdiček se zde sluší dát. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těžko se komentují filmy jako je Jakubův žebřík. To, co se ve filmu dělo, je totální peklo. Někdy v půlce filmu to příběhově trošku sláblo, protože start to mělo víc než brutální. Závěr byl ale finišem se vším všudy a dlouho se mi nestalo, že bych na obrazovku civěl s otevřenou držkou, ze které stačilo málo, aby mi začaly odkapávat sliny hrůzou. Tento příběh tak dokazuje to, že je vlastně úplně jedno, jestli žijete v demokracii nebo totalitě. I domnělá demokracie jako je USA dokáže takové zvěrstva, jako testování žebříku na lidech, kteří o tom ani neví. Výsledek? Podívejte se na tento film. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

"Když se budete bát umírání a budete se života držet, uvidíte, jak ho z vás démoni vyrvou. Pokud jste se smrtí smířeni, poznáte, že démoni jsou ve skutečnosti andělé, kteří vás osvobodí ze Země. Bolí nás jedině to, čeho se nechceme vzdát, naše vzpomínky, naše pevné vazby." - Mistr Eckhart. Podobně byl tento pohled zmíněn i ve filmu a má vazbu na hlavního hrdinu. Příběh je o droze, která byla tajně použita na vojáky v americké armádě během války ve Vietnamu - tuto zprávu samozřejmě vláda popřela, ale víte, že je možné opravdu všechno. My tak ve filmu postupně sledujeme, jak postupně účinky drogy Jakuba v průběhu života ničí a přivádí mu nepěkné stavy a vidiny. Všemu se snaží ve spojení s parťáky, co s ním ve Vietnamu byli, přijít na kloub a oni postupně záhadně mizí. Bude Jakub úspěšný? ÚVAHA NAD INTERPRETACÍ: Možná, že v tom někdo spatří víc interpretací, ale po závěrečné scéně filmu mě napadla pouze jedinná. Jakub ve Vietnamu byl, experimenty s látkou na jejich četu byly použity, ale ve Vietnamu také zemřel. Vše, co vlastně pozorujeme je alegorická cesta Očistcem zasazená do našeho světa. Nebo možná spíš "cesta" šitá na míru Jakubovi odrážející se od jeho podstaty. Peklo je vlastně znázorněné ve scéně v podivné nemocnici. Jakub zřejmě neví, že je mrtvý či se s tím nehodlá smířit a trpí tak dlouho, dokud svoji smrt nepřijme (o jeho smrti vypovídá scéna s věštěním z ruky), ostatně nemá ani na výběr. Jedna z posledních scén se schody a malým chlapcem je symbolika spojená s Nebem, kdy Jakubova duše najde svůj klid a pevné místo v něm. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkový nápad i finální pointa jsou rozhodně super, ale celý snímek byl koláží převážně úmorně nudných psycho pasáží a já nepatřím mezi ty vyvolené, kteří jsou schopní cokoli z toho nějak docenit. Rozhodně to není zapříčiněno pouze tím, že dávám přednost knize před drogami. Taktéž se musím přiznat, že mi byl krajně nesympatický Tim Robbins v této herecké poloze a s překvapením sleduji, kolik "náročných diváků" nad ním probudilo k aktivitě svých 14 centimetrů. Před zhlédnutím snímku jsem si nevyhledával žádné informace, ale od tak vděčného tématu, jako je použití halucinogenů v armádě, jsem si troufl očekávat poněkud chytlavější a působivější podívanou s výrazně silnějším poselstvím. Bohužel jsme viděli jen jakési předsmrtelné křeče člověka, který byl ve špatný čas na špatném místě. Extrémně mě to nebavilo. Zejména první polovina filmu je úplně o hovně. Lepší hvězdička. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Je možné všimnout si, že všechny reklamy na zastávce metra Burgen Street jsou zaměřeny proti drogám. (Listeroman)
  • Rozmazaná tvář na dalším plakátu k filmu ilustruje novátorskou práci kamery, kterou Adrian Lyne ve snímku použil, a která odráží nejasnou hranici mezi skutečností a fikcí. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama