Reklama

Reklama

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku

  • USA Home Alone 2: Lost in New York (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jsou Vánoce a rodina McCallisterů se chystá na Floridu i se strejdou Frankem a jeho rodinou. Ráno zaspí, nastane zmatek, ale na letiště odjedou všichni. Přes letištní halu musejí běžet, aby letadlo stihli, a tak se stane, že Kevin nastoupí do jiného letadla než ostatní. Kevin až v New Yorku zjistí, kde je, a rozhodne se, že si užije i bez rodiny. Ubytuje se v luxusním hotelu, jelikož má u sebe otcovu tašku s penězi i s kreditní kartou a v recepci oznámí, že otec Peter dorazí později... Kevinovi rodiče Kate s Peterem už ale zjistí, že s nimi Kevin nepřiletěl, a jdou na policii žádat o pomoc. Tam Peter navíc zjistí, že jeho peněženku i kreditní kartou má Kevin. Pomocí kreditní karty mohou Kevina vystopovat – policie rozešle číslo kreditní karty jako hledané. Kevin se mezitím v New Yorku rozhodl navštívit hračkářství pana Duncana, který je velmi hodný a výtěžek z vánočního prodeje hraček chce věnovat na konto dětské nemocnice. Kevin je Duncanovým hračkářstvím nadšen a pan Duncan mu dá dvě hrdličky ze svého vánočního stromku. Jenže jeho hračkářství chtějí vyloupit lupiči, právě ti, s nimiž se Kevin setkal o loňských Vánocích. Když se s nimi setká, uteče do hotelu. Tam na něj už čeká vrátný, jelikož přišla výzva ohledně kreditní karty Petera McCallistera a Kevin musí z hotelu utéct zadním vchodem. Tam ale na něj čekají lupiči... Kevin uteče, zkusí navštívit strejdu, ale ten není doma a navíc se jeho dům přestavuje. Kevin skončí v nočním parku, kde ho vyděsí paní, která tam chodí krmit holuby. Nakonec se s paní ale spřátelí a rozhodne se zabránit lupičům ve vykradení hračkářství... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (49)

  • Ve scéně, kdy Kevin (Macaulay Culkin) prchá mokrým banditům do parku, je vidět na deštníku stánku s občerstvením název „Franknfurter“. Stejně tak se jmenoval vesmírný transvestita z filmu Rocky Horror Picture Show, jehož ztvárnil Tim Curry, zde recepční hotelu Plaza. (Veronixxx)
  • Severoamerické tržby byly 173,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 359 mil. (NIRO)
  • Dům Kevinova (Macaulay Culkin) strýčka Roba McCallistera, ve kterém nachystá Kevin v závěru filmu pasti na zloděje, se ve skutečnosti v New Yorku nenachází. Scény byly natočeny v Brownstone Street, Universal Studiu v Los Angeles. (SeBig)
  • Youtubový kanál Screen Junkies požádal lékaře o analýzu jednotlivých zranění Mokrých banditů z nastražených pastí. Oproti prvnímu dílu by je tentokrát ve skutečnosti čekalo o něco více smrtí. Lékařův verdikt byl následující: Harry (Joe Pesci) by zemřel 6x (zásah klíči do hlavy, těžké popáleniny po výbuchu kerosinu, 2x rána litinovou trubkou, pád z velké výšky, zásah padajícími plechovkami s barvou), Marv (Daniel Stern) 10x (4x zásah cihlou do hlavy, smrt vysokým napětím, 2x pád z velké z výšky, pád pytle s cementem, 2x rána litinovou trubkou, zásah padajícími plechovkami s barvou). (Foxhound#1)
  • Ve filmu se krátce objeví i tehdejší podnikatel a pozdější prezident Spojených států amerických Donald Trump. O jeho cameu se režisér snímku Chris Columbus rozpovídal v rozhovoru pro magazín Insider: „Jako u mnoha jiných míst v New Yorku jsme i v hotelu Plaza museli zaplatit poplatek za možnost tam natáčet. A Trump tehdy hotel vlastnil. Postavit kopii lobby hotelu ve studiu jsme nemohli. Trump souhlasil, ale měl ještě jednu podmínku ‚Můžete použít hotel Plaza jen v případě, že i já budu ve filmu.‘ Takže jsme souhlasili, že ho tam dáme, a pak se při první testovací projekci stala zvláštní věc. Lidé jásali, když se Trump objevil na scéně. Tak jsem řekl svému střihači ‚Nech ho ve filmu. Je to moment pro diváky.‘ Ale násilně se nám do filmu vecpal.“ (CrypzzXD)
  • Koncertní síň, kde Kevin (Macaulay Culkin) sleduje hrající orchestr, by měla představovat Carnegie Hall nacházející se v New Yorku. Ve skutečnosti se však jedná o Orchestra Hall ležící v centru Chicaga. (oli009)
  • Scéna v letadle, kde muž sedící vedle Kevina (Macaulay Culkin) začne mluvit francouzsky, byla na francouzské audio stopě na DVD přeložena do španělštiny. (oli009)
  • Z lobby hotelu Plaza byl odstraněn koberec, aby se Kevin (Macaulay Culkin) mohl v jedné ze scén sklouznout po podlaze. Majiteli hotelu Donaldu Trumpovi se to však zalíbilo natolik, že se rozhodl koberec na původní místo už nevracet. (oli009)
  • Kvůli obavám herečky Catherine O'Hary, že se její postava Kate McCallister nesnaží dostatečně hledat svého syna Kevina (Macaulay Culkin), byly do filmu dodatečně přidány scény, které ukazují její obavy. O'Hara dokonce řekla, že si doma nacvičovala smutný výraz viny. (oli009)
  • Scéna, kdy odjíždějí letištní dodávky od domů McCallisterových na letiště, je totožná jako v prvním díle Sám doma (1990). (ledofredo)
  • Telefonní operátorka hotelu Plaza, která přijme rezervaci od Kevina (Macaulay Culkin) z nahrávky, na které předstírá svého otce, si zahrála manželka režiséra Chrise Columbuse, Monica Devereux. Číslo, které Kevin vytáčí, je skutečné číslo hotelu Plaza. (10milda)
  • Kvůli velké zimě během natáčení zamrzaly kamery. (Dom44)
  • Závěrečný účet na 967,43 amerických dolarů byl v přepočtu dle tehdejšího kurzu 28,256 Kč za 1 americký dolar 27 336 Kč. (jfilaa)
  • Lety AA-226 z Chicaga do New York City a AA-669 z Chicaga do Miami, díky kterým se Kevin (Macaulay Culkin) ztratil, zajišťovala společnost American Airlines. Letadlo s ještě nicnetušícím Kevinem přistává na letišti La Guardia v New Yorku na přistávací dráze číslo dva. V pozadí jsou patrné hlavní dominanty Empire State Building a Chrysler Tower. Chrysler Tower částečně zakrývá bílý kouř z tepelné elektrárny Ravenswood v Queensu. O několik vteřin později Kevin právě díky těmto budovám zjistí, že rozhodně není v Miami. Ale to už si užívá výhled z Yellow Cabu jedoucím po Queensboro Bridge na Manhattan. V Chinatownu si ještě pro jistotu koupí rachejtle, ale to už se kochá pohledem na Sochu svobody z Battery Parku. Další Kevinovou zastávkou na Dolním Manhattanu jsou budovy Světového obchodního centra. Z vrchu WTC 2, tedy jižní věže, se Kevin dívá na Brooklynský a Manhattanský most. Ale to už se hlavní hrdina přesouvá do Central Parku, konkrétně do jeho jihovýchodní část s jezírkem, kde se na rohu Central Park Street a páté avenue vcelku na úrovni ubytuje v hotelu Plaza. U fontány Bethesda, opět v Central Parku, Kevin úspěšně unikne Dlouhoprstým banditům (toto místo se stalo dějištěm natáčení spousty filmů). Pokusí se najít útočiště u strýce Roba v čísle 51 West na 95. ulici. Ale to už se dívá patrně do koncertní síně na Sedmé avenue, tedy Carnegie Hall. Mezitím, kdy Kevin zúčtoval s bandity, maminka (Catherine O'Hara) ho hledá na Time Square a později se sejdou u vánočního stromku v Rockefellerově centru. Exteriér Duncanova (Eddie Bracken) hračkářství v New Yorku byl ve skutečnosti v Chicagu na adrese 209 South La Salle Street. Jedná se o kancelářskou budovu v centru. (jfilaa)
  • Ve scéně, kdy Kevinova (Macaulay Culkin) matka najde syna před velkým vánočním stromkem v New Yorku, je v pozadí vidět i česká vlajka. (RedHot)
  • Jedním z mechanických pomocníků, které Kevin (Macaulay Culkin) použil, byl kazetový přehrávač s nahráváním audiozáznamů. Toto zařízení existovalo jen jako rekvizita vyrobená pro tento film, ale po premiéře po něm byla taková poptávka, že ho společnost Tiger Electronics začala vyrábět a uvedla na trh. (Akesha)

Reklama

Reklama