Chris ColumbusScénář:
John HughesKamera:
Julio MacatHudba:
John WilliamsHrají:
Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O'Hara, John Heard, Devin Ratray, Kieran Culkin, Tim Curry, Brenda Fricker, Eddie Bracken (více)Obsahy(1)
Jsou Vánoce a rodina McCallisterů se chystá na Floridu i se strejdou Frankem a jeho rodinou. Ráno zaspí, nastane zmatek, ale na letiště odjedou všichni. Přes letištní halu musejí běžet, aby letadlo stihli, a tak se stane, že Kevin nastoupí do jiného letadla než ostatní. Kevin až v New Yorku zjistí, kde je, a rozhodne se, že si užije i bez rodiny. Ubytuje se v luxusním hotelu, jelikož má u sebe otcovu tašku s penězi i s kreditní kartou a v recepci oznámí, že otec Peter dorazí později... Kevinovi rodiče Kate s Peterem už ale zjistí, že s nimi Kevin nepřiletěl, a jdou na policii žádat o pomoc. Tam Peter navíc zjistí, že jeho peněženku i kreditní kartou má Kevin. Pomocí kreditní karty mohou Kevina vystopovat – policie rozešle číslo kreditní karty jako hledané. Kevin se mezitím v New Yorku rozhodl navštívit hračkářství pana Duncana, který je velmi hodný a výtěžek z vánočního prodeje hraček chce věnovat na konto dětské nemocnice. Kevin je Duncanovým hračkářstvím nadšen a pan Duncan mu dá dvě hrdličky ze svého vánočního stromku. Jenže jeho hračkářství chtějí vyloupit lupiči, právě ti, s nimiž se Kevin setkal o loňských Vánocích. Když se s nimi setká, uteče do hotelu. Tam na něj už čeká vrátný, jelikož přišla výzva ohledně kreditní karty Petera McCallistera a Kevin musí z hotelu utéct zadním vchodem. Tam ale na něj čekají lupiči... Kevin uteče, zkusí navštívit strejdu, ale ten není doma a navíc se jeho dům přestavuje. Kevin skončí v nočním parku, kde ho vyděsí paní, která tam chodí krmit holuby. Nakonec se s paní ale spřátelí a rozhodne se zabránit lupičům ve vykradení hračkářství... (TV Prima)
Do stejné řeky se prý nedá podvakráte vstoupit. Tady se to ale povedlo, a přesun do New Yorku je jen drobný detail. Rozeberte si jedničku na prvočinitele a řekněte, který z nich ve dvojce není - odpověď zní: žádný. Víckrát už to ale opravdu nefungovalo;) Baví mě to skoro stejně jako jednička, i když vyměnit Johna Candyho za duo Tim Curry - Rob Schneider je (zásluhou toho druhého) dost špatný kšeft. 70% ()
Každý rok na Štědrý večer nás televize Nova obdarovala jednou komedií ze série Sám doma a nikdy jsem jí za to nenadával. Dvojka je výborná, i když je to vlastně jednička v bledě modrém, ale přesto rozesměje i po letech. Hned za Macauley Culkinem jsou oba zlodějové, s kterými se setkává už podruhé a opět jim ukáže, jak může být malý chlapec chytrý (a zákeřný). ()
Soundtrack John Williams: 1. All Alone on Christmas ,2. A Holly Jolly Christmas ,3. Somewhere in My Memory ,4. My Christmas Tree ,5. Sleigh Ride ,6. Silver Bells ,7. Merry Christmas, Merry Christmas ,8. Jingle Bell Rock ,9. Cool Jerk [Christmas Mix] ,10. It's Beginning to Look a Lot Like Christmas ,11. Christmas Star ,12. O Come All Ye Faithful , ()
Když vidím Sám doma jedničku a dvojku, tak to většinou znamená, že jsou Vánoce. Vánoce jsou zase svátky klidu a pohody. Jenže tyhle Vánoce je proložel v peřinách a horečce a za každou příjemnou komedii jsem byl hrozně rád. Když se pak v televizi objevil tenhle film, měl jsem nesmírnou radost, protože jsem se u něj vždycky příjemně pobavil a trošičku mi zlepšil náladu a připomněl ducha Vánoc. Jasný, dvojka je podstatou naprosto totožná jako jednička, ale hrozně hezky se na to kouká. Herci jsou super a samotná atmosféra je nádherně vánoční, i když ve filmu není příliš sněhu. Pořád je alespoň se na co těšit... ()
║Rozpočet $18miliónov║Tržby USA $173,585,516║Tržby Celosvetovo $358,994,850║ Na rad prišiel už len doslovný kopirák prvej časti ale aspoň obohatený o nové vtipné scénky, našťastie dalo sa to ešte zniesť, má to stále svoje čaro. /75%/ ()
- Telefonní operátorka hotelu Plaza, která přijme rezervaci od Kevina (Macaulay Culkin) z nahrávky, na které předstírá svého otce, si zahrála manželka režiséra Chrise Columbuse, Monica Devereux. Číslo, které Kevin vytáčí, je skutečné číslo hotelu Plaza. (10milda)
- Kevin (Macaulay Culkin) počas filmu nosí ruksak s menovkou "K. McCallister", avšak ruksak patril jeho otcovi (John Heard), takže správne tam malo byť "P. McCallister". (Real Tom Hardy)