Joe RothScénář:
Chris ColumbusKamera:
Don BurgessHudba:
John DebneyHrají:
Tim Allen, Jamie Lee Curtis, Dan Aykroyd, M. Emmet Walsh, Elizabeth Franz, Erik Per Sullivan, Cheech Marin, Jake Busey, Austin Pendleton (více)Obsahy(1)
Poté, co jediná dcera Blair opustila rodinné hnízdo, rozhodli se Luther a Nora Krankovi (Tim Allen a Jamie Lee Curtis) předejít vánočnímu smutku na výletní lodi a nadcházející svátky tak vymazat z kalendáře. Jejich rozhodnutí bojkotovat tradice ale obrátilo naruby celé okolí. Blair se totiž na Štědrý den ozývá a k večeři chystá přivést i nečekaného hosta - svého nového snoubence. Krankovi mají pouhých 12 hodin, aby se jim podařil zázrak: uspořádat společně se svými sousedy oslavu, na kterou se nezapomíná! (oficiální text distributora)
║Rozpočet $60miliónov║Tržby USA $73,780,539║Tržby Celosvetovo $96,572,480║ "Nič nové pod slnkom" - škoda niečo viac k tomuto počinu dodávať, ( 100x otrepaná vianočná príbehová schéma s blbými ako že vtipnými scénkami, nás čaká aj v tomto prípade ) /30%/ ()
Tvůrci se pravděpodobně shlédli ve vánočním dobrodružství rodiny Griswoldů a usmysleli si, že také natočení takovou vánoční komedii. Ovšem to by musela mít vánoční atmosféru a vtipné momenty - ani jednoho se zde zoufale nedostává. Přežitelné to je jen díky solidní Jamie Lee Curtis a Aykroydovi jinak bohužel je to celé od začátku do konce strašně nudné, nezajímavé a místy i otravné. ()
Smutný důkaz toho, že knižní bestseller od !!!Johna Grishama!!! může taky skončit jako jeden z těch filmů, který ne snad že by byl o ničem, kdyby se v něm ani ne snad VŠICHNI POŘÁD nechovali jako idioti, ale který by nebylo možné natočit, kdyby se v něm jednou jedinkrát někdo nezachoval jako idiot. Předlohu jsem nečetl, takže je klidně možné, že to tak Grisham prostě z čiré předvánoční srandy napsal, aby měl nějaké ty prémie na dárky, a že výsledek nemá na svědomí scénárista Chris Columbus ani režisér podivuhodně nevýrazných America's Sweethearts Joe Roth, ale taky tomu věříte tak jako já, že?:) Nemůžu pominout ani fakt, že je to celé z jednoho konce děsně crazy (a že se tam děsně srandovně padá, a že jsou tam srandovní postavičky jako policajt Cheech Marin), aby se to na druhém konci zvrhlo v totální sentimentální "jsme komunita a uděláme tomu všichni společně happy end" kýč , takže z toho všeho zbylo jen něco, co je k povzdechnutí nad komediálním umem Tima Allena a Jamie Lee Curtis, protože ten výsledek jich skutečně není hoden (a ano, mají na tom svůj díl viny, tak jako třeba i vedlejšák Dana Aykroyda). Prostě další zbytečná vánoční komedie, kterým se obvykle dává prostor o prázdninových dopolednách. A opravdu mě to ani trošičku neláká k přečtení předlohy, protože nevěřím, že by byla natolik míň odpudivá než tohle předměstské dobrodružství času vánočního s poučením, abych to nemusel vyhodnotit jako ztracený čas. 40% ()
První polovina skvělá - krásně ukazující zaprdlost amerických předměstí, sousedských vztahů a vůbec kulturu tak blízkou a přitom tak vzdálenou té naší. A hrozně jsem fandila hlavním hrdinům, aby svůj vánoční cíl splnili. Po telefonátu dcery se to ale celé zvrtlo v bláznivou taškařici, kterou jsme už viděli stokrát v jiných filmech a mnohokrát i lépe. Ale jako oddych při vánočním přežírání, pečení cukroví nebo zdobení stromečku je to dobré... 50% ()
Tvůrci se vcelku věrně drží příjemné knižní předlohy Johna Grishama, ale z pro mě nepochopitelných důvodů do filmu vkládají přehnaně bláznivé gagy, které sem příliš nepasují. Slušně navozenou atmosféru tím v průběhu filmu několikrát úplně nabourají. Jak už to tak bývá, kniha měla mnohem větší kouzlo. ()
- Ve scéně, kdy se Luther (Tim Allen) rozhoduje, zda dá svým sousedům letenky, ve sněhu u jeho domu nejsou žádné stopy jako u jeho sousedů, u kterých předtím byl, což dokazuje, že natáčení scény probíhalo přerušovaně. (Nevka)
- Toto je poslední film Toma Postona. (Valsadora)
- Snímek byl natočen na motivy bestselleru "Skipping Christmas" (Vánoce nebudou) od Johna Grishama. (tomeek)