Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 2

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (184)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Jámu a kyvadlo považuju zato nejlepší co z Cormana a Price vypadlo. Neuvěřitelně atmosférické, dobře pormyšlené a Price je prostě ďábel. Knihu ani povídku jsem nikdy nečetl(ale viděl jsem s tímhle už 4 filmy:-)). a prostě tohle je nejlepší. Je pravda že film dneska už nevystraší, ale Corman je prostě Corman. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Starobylý hrad s mlhou přede dveřmi, truchlící muž a jeho půvabná sestra, nečekaná návštěva se domáhá vstupu a má tolik otázek.. Knihu jsem nečetla, takže jsem odvyprávěný příběh přijala tak, jak mi ho tvůrci naservírovali.. Atmosféra snímku se mi zamlouvala, temná zákoutí, hrobka, spousta pavučin, tajná chodba a postupné odkrývání nevyjasněného úmrtí mladé ženy.. Posledních cca 15 minut je mrazivých, zejména samotný závěr, ty vyděšené oči, ty oči.. ()

Reklama

janek85 

všechny recenze uživatele

Hmmmm, tak u tohodle filmu mi šel opravdu mráz po zádech. Je to takové hororo-drama, spíš bych se mírně přiklonil k hororu. Celý děj se odehráva ve strašidelném zámku, kterého obklopuje velice strašidelná krajina. Začátek byl hodně moc zajímavý a dramatický, středem se nabíralo napětí, pomalu přibývalo hororových scén a přišel naprosto dramatický a hororový konec, který byl nejlepší části filmu. Konec mě fakt dostal. Tady byla nadmíru vynikající atmosféra, která byla klidná, tajemná a strašidelná, strašně moc se hodila k filmu. Tady musím nejvíce vyzdvihnout hudbu, jež dělala tu pravou kvalitu filmu. Hudba byla velice poklidná, nedávala najevo, že se staně něco nečekaného a byla hlavní složkou filmu, za ní se nebojím dát 2*. Scény byly více hororovější než dramatičtější, ale některé byly opravdu hororové ( rakev ). Taky musím upozornit na herecké výkony, které byly zvládnuté nad míru skvěle. Film je o větší část rozvinutější než kapitola z knihy. Většinou knihy jsou lepší než film, ale tady v tomto přípaně rozhodně ne. Proč? Film měl rozvinutější děj a měl ho i lepší a hororovější, kniha ho neměla tak rozvinutý, protože má jen jednu kapitolu, ale měla ho za to dramatičtější. Film Jáma a Kyvadlo byl jedním z nejlepších dramat-hororů, co jsem doposud viděl. A musím taky poděkovat uživateli Dan9K, od kterého mám tento film. Tenhle drama-horor si nezaslouží nic jiného než 5*. Zde na konec si ještě dovolím zacitovat z kapitoly:" Dolů, neustále dolů se šinulo. Dolů, neodvratně, neúprosně dolů! Dolů, stále tak nepřestajně, stále nevyhnutelně dolů!" 94% ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Celou dobu mě hodně znervózňoval herecký divadelní výkon Price. Doteď nevím jestli ho mám rád nebo ne. Každopádně jeho hlas strašně rád poslouchám. Tady mi nesedl možná i proto, jak byl labilní po jeho poslední vyrovnané postarvě v Havranovi. Ostatní herci téměř nemají chybu a film měl zajímavou atmosféru. 70% ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem jednou viděl horor na motivy mého oblíbeného Edgara s Vincetem v hlavní roli, sice jsem čekal trochu čistrokrevnější Jámu a kyvadlo, ale to by taky mohl mít film jen 20 minut, proto neuškodilo pár motivů vypůjčených z ostatních slavných Poeových povídek. A Barbara Steele je fakt perfektně démonická. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • !!!SPOILER!!! Když je Elizabeth uvězněna v železné panně a umlčena roubíkem, její ruce jsou očividně volné. Je tedy záhadou, proč si roubík nesundala a nevolala o pomoc, když Maxmilián a ostatní odcházeli ze sklepení. (liquido26)
  • Aby zvýšil význam kyvadla jako smrtelné hrozby, musel Corman při editování vystřihnout každý druhý snímek. Tím způsobil, že se čepel kyvadla na plátně pohybuje dvakrát tak rychle. (liquido26)
  • Rozpočet filmu byl 300 000 dolarů. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama