Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Celému filmu dominuje brilantná Jodie Foster, určite si Oscara zaslúžila. Nie žeby bol film nejaký strhujúci, ale rozhodne je mimoriadne realistický a nenudí. Hlavne moja obľúbená Jodie Foster ma prinútila aby som si to pozrel a urobil som dobre. Skoro som zabudol spomenúť výborný výkon Kelly McGillisovej. Kvalitná dráma... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Znásilnění za siláckého povzbuzování dalších nadšených chlapáků, následné ponížení, výsměch a do toho škraloup z minulosti. A na druhé straně „práva“ všeobecná představa, že si za to každá může více či méně sama a koneckonců vždyť se jí vlastně až tak moc nestalo a když předtím ještě tak provokativně tancovala, tak co? Již tradičně výborná Jodie Foster v roli oběti fyzického a psychického násilí ve velmi nepříjemném filmu. ()

Reklama

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Děsivý námět s děsivým proroctvím, že každých 6 minut je znásilněna jedna žena. Jedni by řekli, že si Sára o to koledovala, byla opravdu provokativní a sexy, ale její ne bylo prostě ne. Přítomní skandující diváci vyloženě hecovali ostatní, už už to vypadalo na pěknou frontu. Jen Ken, dle prokurátorky senzitivní a vnímavý muž, nahodil znechucenou grimasu. Choval se jak zbabělec, ale ve jménu spravedlnosti nakonec svědčil proti nejlepšímu kamarádovi. Sára rozetla jeho dilema a podpořila ho v jeho smyslu pro pravdomluvnost. Zajímavá a u nás možná diskutabilní byla obžaloba těch, co lačně přihlíželi, tleskali.... Jodie Foster se tady ukázala jako rajcovní žába s přemírou sex-appealu, do své role se položila velmi dobře. Kelly McGillis mi přišla jako zarytá bojovnice za ženská práva a přitom velmi přirozená s reálným pohledem na svět. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jodie, Jodie, Jodie Fosterová...od malička výjimečná, a jestli ne úspěšná, tak alespoň známá. Její herecký výkon je jednoznačně to nejpozoruhodnější na celém filmu. Dosahuje takových kvalit, že pokud bychom se bavili jenom o něm (o výkonu), bylo by to na plné hodnocení. Bohužel, i když film vypráví o tématu (taktéž bohužel) aktuálním a rozhodně hodném nejenom pozornosti, ale hlavně řešení, nemůžu ho zhodnotit výš než na těch 60, maximálně 70%. Proč? Vše kromě Jodie je přinejlepším průměrné. Pánům producentům se evidentně nechtělo nacpat moc peněz do tématu tak kontroverzního a navíc "ženského". Hanba jim. BTW Johny_MH - STARLINGOVA, ne Sterlingova;) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster tu bola naozaj výnimočne presvedčivá, ale je to hlavne scenár, čo urobil z filmu celkom inú drámu oproti bežným súdnym prípadom. Celého objasnenia, čo sa vlastne stalo, sa dočkáme až na konci a to bol osvedčený spôsob, ako udržať diváka v strehu, aby sa nenudil súdnym procesom. –––– To nebylo jenom koukání, to byl zločin! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Andie MacDowell byla vůbec první volbou pro roli Sarah, jejíž postava byla podle Andie uzpůsobována. (D3VIL)
  • Jedná se o jeden ze tří filmů, který vyhrál Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, aniž by byl aspoň nominován v jiné kategorii. Další snímky jsou Tři tváře Evy (1957) a Misery nechce zemřít (1990). (GreatestFan)

Reklama

Reklama