Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (369)

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Pacino je geniální a jeho postavy mi bylo vážně líto a potom jak se k němu (a všem židům) ostatní chovali jsem mu i pomstu přál a on si ji podle mě zasloužil. Místo toho dostala přednost klasická shakespearovká převleková šaráda, se kterou člověk bohužel nic nenadělá, protože to holt takhle mistr napsal, ale u mě to sráží výsledný dojem. Všechny v tomto filmu Pacino zastiňuje (snad vyjma Ironse) a ostatní postavy a jejich zápletky jsou nezajímavé a občas dost směšné. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil, zvláště pak spojení působivé hudby s některými scénami (běhal mi dokonce i mráz po zádech). Jestliže má Kupec problém, tak je to v žánru. Kupec benátský není drama (jak je zde na csfd napsáno), nýbrž komedie. Radford se tohoto žánru drží jen z poloviny. Například scéna u soudu je velmi naturální a potřebovala by nejspíš trochu odlehčit (po této scéně přichází scéna s prstýnky, která je zde jakoby z úplně jiného filmu). Ale nakonec Radford udělal asi dobře, protože se nejedná zrovna o námět komediální, látka obsahuje antisemitismus (to byl problém této hry, po druhé světové válce ji nikdo nechtěl natočit). ()

Reklama

Silence 

všechny recenze uživatele

Po většinu času mě to hodně bavilo a konverzační a monologové perličky v shakespearovské angličtině byly pro moje uši úplným potěšením. Ten chlápek byl génius, že před více než 400 lety dokázal napsat dialogy, které i dnes fungují tak dobře. Hodně scénáristů by se od něj mohlo (mělo) učit. V tom také oceněji autory, že texty přizpůsobili tak šetrně, že neztratili právě to kouzlo a styl. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy u každé nové shakespearovské adaptace vyvstává otázka, zda bude natočena zmodernizovaně, muzikálově či převedena do teenagerské verze (všechny možnosti mi vyhovují), se Michael Radford odhodlal k odvážnému kroku - natočil film přesně podle předlohy. Proto mi chvíli trvalo, než jsem akceptoval vzletnost a mírnou rozvláčnost divadelních dialogů, ale jelikož Pacinovo božské herectví by mě dokázalo strhnout, i kdyby hrál v tom nejhloupějším filmu a stejně tak mi vyhovuje skromný výraz Fiennesův a smutný pohled Ironsův, zůstala po závěrečných titulcích vysoká spokojenost. V žádném případě se ale nejedná o film pro všechny, Shakespearova extrémní romantika je zde používána v hojné míře a kdo sentimentálním koncům nebo dialogům neholduje, mohl by film znechuceně vzdát snad ještě před jeho polovinou. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Shakespeara lze zařadit mezi největší génie dramatu. S jakou přesností vystihuje všemožné lidské charaktery, je obdivuhodné. A vynikající také je, když někdo podobně báječnou látku dokáže přenést do filmu. Michaelu Radfordovi se to povedlo. Jeho "Kupec benátský" je přesně takový, jaký má být. Nechybí pořádné drama, ale ani komediální prvky. Velký obdiv patří hercům, potažmo maskérům, protože Al Pacino je jako Žid Shylock k nepoznání. Výprava je snad rovnou na Oscara, dokonale nás přenese do Benátek 16. století. Prostě a jednoduše zas jeden film, který potěší srdce i oko divákovo. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Během premiéry filmu na festivalu v Benátkách bylo nedopatřením vytisknuto o 200 lístků více, a tak se do sálu nedostali všichni zájemci. I Al Pacino odešel s dlouhým nosem. (imro)
  • Režisér Michael Radford kvůli obavám distributora natočil několik scén ještě jednou. Proto se při uvedení snímku v televizi nedočkáme polonahých prostitutek, ale všechny jsou oblečené. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama