Reklama

Reklama

Vítejte na hřišti pro dospělé, které je navrženo tak, aby uspokojilo všechny vaše představy, a kde jsou realističtí roboti naprogramováni na romantiku... násilí... cokoli. Vítejte ve Westworldu! Podnikatelé Peter Martin (Richard Benjamin) a John Blane (James Brolin) přijíždějí strávit dovolenou v zábavním parku imitujícím Divoký západ, kde nechybí tanečnice, hromadné barové rvačky ani přestřelky, ale všechno je bezpečné a neškodné. Když je však Blane postřelen robotem (Yul Brynner) a záhy umírá, Martin zjišťuje, že se něco příšerně zvrtlo. Všichni lidští provozovatelé jsou mrtví a roboti vyvražďují návštěvníky v tomto sci-fi thrilleru od scenáristy a režiséra Michaela Crichtona (Jurský park). (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

agathon 

všechny recenze uživatele

Viděno znovu po mnoha letech v souvislosti se startem nového HBO seriálu. Film hodně vychází z své doby. Osobně mne při opětovném zhlédnutí iritovalo, jak se v něm vlastně "nic" neděje víc než celou první polovinu, jak papundeklově to celé působí a jak zoufale to v závěru negraduje. Pokud ale Westworld beru jako další z řady sedmdesátkových "paranoidních" thrillerů a snahu nějak glosovat jednak skepsi vůči nekontrolovatelnému rozmachu moderních technologií a jednak dobový pocit, že tam "za oponou" někdo určitě nějak tahá za nitky, pak klobouk dolů. Film je vlastně skoro až cyberpunkově vizionářský a ve svých úvahách nad vynořující se inteligencí, neudržitelností kontroly nad složitými soustavami a vizí apokalypsy zrozené v původním nadšení z prorůstání lidstva a strojovosti neskutečně inspirativní věcí. Crichton tu navazuje na své tehdy již napsané knihy a předznamenává ty pozdější. Vlastně opravdu palec nahoru. A navíc mě moc baví ta ironická práce s kovbojským mýtem Yula Brynnera. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Westworld - svět ve kterém je dovoleno vše, za účelem odreagování se za nemalé peníze. Všichni, kteří tento svět obývají jsou roboti, jenž vypadají jako lidé a host si může vyzkoušet prakticky vše. Už ten nápad v sobě nese určité kouzlo a přitahuje diváky k tomuto světu (filmu). Vyrazte si s přáteli na dovolenou snů, do doby amerického Západu, kde si můžete postřílet pár kovbojů, popíjet whiskey na baru v salonu, porvat se se šerifem či sbalit lehkou holku. Dovolená snů v nejvychytanějším prostředí, kde se dbalo na každý detail. Na téměř každý detail. Jak už to tak bývá, někde se stane chyba a roboti přestanou poslouchat. Film je i přes své stáří kouzelný. Atmosféra, která vás pohltí od samého začátku, vás nepustí a donutí zírat na film a říkat si - jak tohle dopadne? James Brolin byl výborný a překvapilo mě, že se nedožil konce. Vsázel bych spíš na Richarda Benjamina. Ten se ale ve Westworldu rychle rozkoukal a choval se jako pravý kovboj. Hlavní hvězdou je ale pochopitelně Yul Brynner. I když nedostane tolik prostoru, tak vám utkví v paměti ze všech nejvíce. Jako robot je prostě dokonalý, nedovedu si zde představit kohokoliv jiného. V některých momentech mi dokonce připomínal Terminátora. Nevím, třeba se jím Robert Patrick nechal inspirovat. Závěrečná půlhodinka má opravdu grády a dojde i na pár lekaček. Takhle má vypadat sci-fi. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Určitě hodně netradičně pojaté sci-fi z prostředí divokého západu. Příběh sice zrovna dvakrát neoplývá akcí a napětím, ale při pohledu na staré dobré kovbojské souboje se divák cítí jako doma a zvláštní atmosféra dodává filmu pestrost. Nejlepší je ale Yul Brynner, který do děje se svým nekompromisním pohledem skvěle zapadne. Žádný nářez to tedy není, ale na to jedno zhlédnutí příjemná a originální podívaná. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Nezměrný potenciál spláchnutý do hajzlu bezkrevnou režií, které chybí jasná vize (celý ten svět budoucnosti je představen strašně lajdácky a zkratkovitě), cit pro atmosféru a výraznější řemeslná zručnost. První hodina je kvůli všemu zmíněnému rozvleklá nuda bez náboje. Poslední třetina už sice jakž takž zábavná je, ovšem žádných velkých zázraků se divák nedočká ani v ní. Doufám, že výpravný a hvězdně obsazený stejnojmenný seriál od HBO bude jinačí kafe... 50 % ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Tady se Crichtonovi hodne krivdi - ze byl hlavnim povolanim spisovatel a tohle byl jeho prvni film pro kina jeste neznamena, ze by zasluhoval kritiku za svou rezii a udajne neadekvatni tempo. Naopak pozvolna budovane prvni dejstvi s chytre satirickymi tony a napetim budujici prehnanou uvolnenosti podle me funguje lepe nez ono akcni finale. Ani jeho nedostatky ale nejsou tak uplne vinou Crichtona-rezisera, jako spis dusledkem toho, kolik pozdejsich zanrovych filmu (z nichz TERMINATOR je ten nejzjevnejsi ale zdaleka ne jediny) zde naslo inspiraci a zpetne ho tak udelalo okoukanym, ale i samotnym konceptem, ktery pres svou originalitu a hloubku nemohl nabidnout uspokojive rozuzleni. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (23)

  • Když jsou roboti naloženi na pás k opravě na konci dne, první z nich má na hrudi klobouk. V dalším záběru ho má na hlavě. (Marek06)
  • Jde o první celovečerní film, ve kterém byla využita digitální technologie CGI (Computer-generated imagery, počítačem generovaná grafika) pro pixelizaci obrazu. Snímky, složené z viditelných čtverečků, byly použity ve scénách, kdy kamera zabírá svět očima Gunslingera (Yul Brynner). (vesper001)
  • Když Peter (Richard Benjamin) pronásledovaný Pistolníkem (Yul Brynner) opouští Westworld, míjí ceduli s nápisem: „Leaving Westworld.“ Francouzský text na ceduli obsahuje dvě chyby: „Vour“ místo „Vous“ a „doivant“ místo „doivent“. (Marek06)

Související novinky

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno