Reklama

Reklama

Last Exile

(seriál)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Dva světy, vyprahlý Anatorey a zasněžený Disith, spojuje jedna obloha, ale závoveň odděluje velebouře zvaná Grand Stream. Anatoreyci a Disithané spolu vedou věčnou válku pomocí obřích parních vzducholodí ve jménu cti a rytířství, pod dohledem všemocné, neutrální a technicky vyspělé organizace nazývané Gilda. V jedné z Anatoreyských provincií žije dvojice mladých leteckých kurýrů Claus Valca a jeho kamarádka Lavia Head. Jejich otcové zahynuli při pokusu proletět Grand Stream a jejich dvoumístné plavidlo je jediným dědictvím, které po nich zbylo. Claus a Lavia chtějí za každou cenu pokračovat v poslání svých otců, i když je toto rozhodnutí zavleče přímo doprostřed nesmyslné války. (Karmin)

(více)

Recenze (18)

Karmin 

všechny recenze uživatele

I když vlastní příběh není (alespoň místy) příliš srozumitelný a řada důležitých věcí se vysvětlí až úplně nakonec, tento seriál má hodně jiných předností. Za prvé hudba, perfektně sedne ke stylu seriálu a v hlavě zní ještě dlouho. Za druhé charaktery. Některé jsou povedenější než jiné, některé se mohou zdát nemastné - neslané, nebo dokonce otravné, ale dohromady je jich tam dost, aby si každý vybral svého oblíbence. Tím mým je rozhodně Luciolla :-) Za třetí svět, kde se seriál odehrává. Má rozhodně své kouzlo, steampunková kultura Anatoreye a Disithu i nadpřirozené technologie Gildy jsou hodně promakané. Geniálnost celé myšlenky existence těchto tří civilizací se ovšem projeví až v závěru seriálu. Za čtvrté létání. Na něj je kladen velký důraz, 95% seriálu se odehrává ve vzduchu. Buď na palubě obřích bitevních lodí nebo v kokpitu jakýchsi pseudostíhaček, které dokáží být obzvlášť rychlé a obratné, když je třeba. V seriálu jsou vidět jejich závody (ne nepodobné závodům podů z první epizody Hvězdných válek) i vzdušné přestřelky. ()

Shrekito 

všechny recenze uživatele

Výborný steampunkový(i když o tomhle zařazení by se dalo polemizovat) sci-fi seriál o vzdušných strojích a jejich pilotech. Příběh dvou poslíčků, kteří se náhodou připletou do konfliktu mezi Gildou (asi jediný čistý sci-fi prvek v seriálu) a všemi obávanou lodí Silvanou, na kterou měli dovést určitý náklad. Postavy jsou docela sympatické, ale téměř jako vždy (tím myslím hlavně u anime) mě zaujali více vedlejší postavy než ty hlavní ( i když Lavie nebyla k zahození :-D) , těmi hlavně myslím pošahaného prince z Gildy Dia, vojenského střelce Shetlanda, "ledovou královnu" Taťánu(Ach, ano po Armostrongové z FMAB mě zaujala další ledovka) a malá Alvis je jedna z nejsympatičtějších dětských postav co jsem zatím viděl. U seriálu jsem se výborně bavil a i přes uspěchaný závěr musím dát 9/10. P.S. Po delším čase se mi to rozleželo v hlavě a za ten uspěchaný konec raději snížím na 8/10 ()

Reklama

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomu vyhýbal (ani nevím proč), nakonec jsem si to pustil jako osmnáctý (a poslední) anime seriál, během mé třítýdenní pauzy mezi dvěma semestry a hned taková pecka. Už po druhém, třetím díle mě to neskutečně chytlo a rád bych řekl, že mě to nepustilo až do konce, ale kolem dvacáté epizody (jakmile Gilda zaútočí na Silvanu) to jde k šípku. Tempo se zpomalí a začne to skoro přešlapovat na místě. Holt tv sezóna má v japonsku 26 týdnů (asi), tak se to nějak musí natáhnout. Jediné co mi ale šlo vyloženě na nervy, bylo neustálé opakování a ujišťování typu Dělám to proto, abych chránil Al., Ze začátku jsem chtěl chránit Al. nebo Tohle není hra. a Všechno bude v pořádku. A celá ta fantasy či mystery linie (bohužel často u anime serálů oblíbené téma) okolo Exilu a Al mě iritovala nejen ze své podstaty (mám rád realismus a minimalismus), ale i proto, že brzdila výborný seriál, kterému by k dokonalosti stačilo létání (Mijazaki-sama z toho musel být nadšený když [jestli] to viděl) a obyčejná válka, okořeněná o přechod od kavalírství (variace na válečnou strategii používanou nejen za napoleonských válek - všichni si pěkně stoupnou do řady a budou na sebe střílet) k používání lehkých letadel. 3D animace (hodně levná) v kombinaci s klasickou ruční kresbou hodně nehezky vyčnívala a trochu černobílé postavy tomu taky moc neprospěly (kam se hrabou na Mijazakiho s jeho chápáním dobra a zla). Kvízová otázka: A máte rádi happyend(y)? Srna v klidu pijící deset metrů od dvou holek (!), rodinka jak z žurnálu a hlavně: svět bez válek neexistoval, neexistuje a existovat nebude. Je v lidské přirozenosti nenávidět, leda by někdy v daleké budoucnosti genetické inženýrství naprosto od základů přestavěly lidské bytosti, to by ale ztratily přízvisko lidské, viz. NGE; Enderova hra. Odpověď: Já ne. - 80 % ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Snad mé nejobtížnější rozhodování. Naštěstí jen mezi těmi nejlepšími metami. Na jedné straně stojí skutečně zručně provedený kus práce. Vyvýžený děj po celou dobu si mě i přes absenci většího spádu dokázal poctivě držet. Animace se mi i přes používání odlišných počítačových prvků také líbila. Kvůli hudbě jsem seriál vlastně vybral, takže mohu jen chválit. Na hraně jsou postavy, ale vzhledem k super hlasům Al a Dia se musím klonit k chválám. Al je snad první malá dívka, která má v anime dětský a přesto sympatický hlas. Vše je perfektně skloubené, ale proč to není úplně ono? Prostě dramatické scény na mě zapůsobily uprostřed seriálu, ale ne na konci. Navíc politická jednání bych nejradši přeskočil, když venku je tak nádherná obloha pro létání. Ještě by mě zajímalo, jak by se film líbil Miyazakimu, protože ta inspirace je zřetelná. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Veľmi schopné anime obsahuje na rok 2003 naozaj veľmi slušnú animáciu (porovnajte s inými anime z týchto rokov). Dejovo počet dielov sedí a vlastne jediná moja chyba, bola tá, že som si nevedel zvyknúť na hlavných hrdinov a tí mali na hlavný príbeh dosť podľa mňa menší impact, ako by som chcel, proste mám pocit, že by sa nič nestalo keby tam hlavné postavy ani nie sú okrem nejakých momentov ku koncu anime. Aj vedľajšie postavy atď na mňa niekedy pôsobili trošku strnulo a nebola tam snaha o to ich nejako rozviesť, avšak to neznamená, že dané postavy nemajú hĺbku to som nenapísal. Nemal som teda len pocit, ktorý som potreboval a povedal si teda "ÍHA toto si zaslúži 5" a tento pocit som nemal ani raz za celé anime a nepomohli mi v tom teda vôbec hlavný hrdinovia čo je škoda. Anime obsahuje v drvivej väčšine vojnové konflikty vo vzduchu, príbeh je zaujímavý a niekedy sa trošku vlečie, ale to v tomto prípade považujem skôr za výhodu, ako nevýhodu. Takže celkovo som sa bavil a zo starších počinov jednoznačne podarený kúsok. ()

Galerie (549)

Reklama

Reklama