Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Válečná nuda, v které se válčí pár minut na konci a jinak sledujeme spíše hromadu dilemat, které jednotka vyslaná na záchranu zajatců musí zvládnout. Herecké obsazení svou mladostí a dravostí potěší a to hlavně v podobě Jamese Franca. Jemu dobře sekundují Benjamin Bratt a Joseph Fiennes. Od válečných filmů čekám vždycky něco víc. Ať je to ohledně akce nebo plánování finální taktiky, ale 6tý batalion mé očekávání nesplnil ani zdaleka a pravděpodobně nebudu jediný válečný fanoušek, který si raději pustí Most přes řeku Kwai nebo Tenkou červenou linii(a to nemluvím o Zachraňte vojína Ryana). ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Chcelo by to byť vojnový veľkofilm, avšak pôsobí to veľmi televízne. Má to neskutočne dlhý úvod, ale neznamená to, že úplne nudný. Len sú tu občas momenty, kedy je dianie zdĺhavé a trochu zbytočné. Záver už ale klape ako hodinky a prináša to pravé vyvrcholenie. Však sa naň aj chystali. 60% Netflix ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nedokoukal jsem to. Nešlo to. Tak násilná snaha vyvolat v divákovi soucit a lítost nad osudem chudáků amerických vojáků zajatých v japonských táborech, to se prostě nedá. To jejich obrovské odhodlání, nasazení, čest a pospolitost, proti svinským, bezpáteřním, krutým a zákeřným Japoncům. Hlášky typu "Máte důvod válku přežít?" - "Ano, chci vidět jak se vzdáte."...Co Japonec, to hnusnej nesympatickej ksicht, naopak amíci jsou dělení na drsné hezouny a něžné hezouny....Ať jdou s takovejma válečnejma filmama do řiti. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jelikož se jedná o skutečnou událost z 2.světové války, nedá se ke snímku vymyšlet režisérem něco, co tam nebylo.To zaprvé. Film je o osvobozování amerických válečných zajatců z japonského zajateckého tábora na Filipinách. A pokud známe historii, tak víme, že se z hlediska války toho na Filipinách mnoho neodehrálo. Boje Američanů s Japonci byly po Pearl Harboru spíše válkou leteckou a námořní. Pozemních bojů bylo poskrovnu a to až tehdy, kdy Japonci prakticky ustupovali ze svých okupovaných pozic. Japonci jsou založením velmi krutí vojáci a s nepřítelem nemají slitování. Protože šli s Německem, tak jim nějaká Ženevská konvence byla cizí. Protože jsou Asiaté, tak jim Evropský způsob boje je na hony vzdálen. Na zajatce se dívají jako na zbabělce a tak s ním i zacházejí. To Američené věděli, proto se snažili své vojáky vysvobodit z jisté smrti. Neznám příklad, že by totéž Američané podnikli pro své zajatce z německého zajetí. A nyní k filmu : celou dobu mě udržoval v napětí a myslím, že to režisér John DAHL zvládl výborně. Zaujal mě mix fotek, které byly dokumentární a tudíž černobílé spolu s hranými-barevnými. Výkony všech herců se mi velmi líbily, neboť museli hrát tak, jak to bylo a nedělat ze sebe nějaké uchvacující filmové hrdiny. Tak je třeba tento fakt pochopit a dívat se na něj jako napůl film dokumentární. Dobrá práce. 5* ()

VojinRyan 

všechny recenze uživatele

James Franco v úlohe podplukovníka Henryho Mucciho, ktorý vedie svoju elitnú jednotku na záchrannú akciu do Japonského koncentračného tábora. Dej až moc jednoduchý, priamočiaro idúci rovno do ciela. Nie je čas venovať sa osobám v jednotke a ani nikomu. Čo je práve rozdiel medz inými vojnovými filmami. 55% - 3* ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Joseph Fiennes kvůli roli majora Gibsona zhubl o 20 liber a po celých pět měsíců natáčení si udržoval váhu přísnou dietou a pravidelným cvičením. (Karlos80)
  • Film byl dokončen už v roce 2002, ale jeho premiéra byla několikrát odsunuta, až se nakonec objevil v kinech v říjnu 2005. Jedním z důvodů byla i změna distributora. Walt Disney Company byl nahrazen Miramax Films. (Karlos80)
  • Kapitána Ebonga Josona si ve filmu zahrál jeho vnuk Richard Joson. (Karlos80)

Reklama

Reklama