Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hustě osídlené galaxii vládne Aliance, která vznikla spojením sil pozemských velmocí USA a Číny. Válečný veterán Malcolm Reynolds je kapitánem plavidla s idealistickým názvem Serenity. Vydělává si na živobytí jako podřadný zlodějíček a nájemný převozník. Posádku jeho lodi tvoří jeho věrná kamarádka Zoë, její muž a zároveň pilot Wash, opravářka Kaylee a svalovec Jayne. V momentě, kdy na palubu přibere dva nové pasažéry, se dostane do mnohem větších potíží, než na které je připraven. Mladý doktor a jeho sestra River, která oplývá telepatickými schopnostmi, totiž prchají před tajnou vládní organizací, která se snaží z dívky vytvořit dokonalého zabijáka. Vesmírná loď na sebe upoutala nejen pozornost vládních sil, ale i galaktických pirátů a dalších nepřátel. Další nebezpečí se ale skrývá v samém srdci Serenity... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (722)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Abych volně citovala: každý, kdo Serenity hodnotí bez znalosti Firefly, je Liou coe shway duh bia-tze huh hoe-tze doo bun ur-tze. Mezi světové záhady, které nejspíš až do smrti nepochopím, patří skutečnost, že typický hollywoodský liberál Whedon natočil snad nejlepší obhajobu libertariánského pohledu na otázku svobody, vlastní vůle a možnosti nuceně napravovat nízkost a přízemnost člověka (btw tomu, že Malcolm Reynolds je v podstatě klasický benevolentní patriarcha, a všichni včetně feministek ho přesto žerou, se svou neskutečností rovná už jen hipsterská obliba Tonyho Starka). Pátá hvězda málem unikla o vlásek, přesněji řečeno o zbytečný a neemocionální kůl zaražený na úplně blbé místo. Nezbývá než doufat, že teď po Avengerech nějaké studio konečně Whedonovi zaplatí dvojku. Do té doby si se svým novým oblíbeným drsoněm už nějak vystačím. PS: pokud bych si měla vybrat scénu, z níž se mi spodní svaly stahují nejvíc, pak volím úvodní čtyřminutový, dokonale hudebně podbarvený a pro Whedona zřejmě typický nepřerušovaný záběr na přistání Serenity, průlet rozpadající se lodí a perfektní představení členů posádky. Na tohle už ani ti Avengeři nemají. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě špatné, ale ta inspirace z jiných slavných děl je očividná. Především mluvím samozřejmě o Star Wars, neboť již samotný kapitán je v podstatě takový Han Solo z Wishe. Mimo to zde velmi jasně vidím i další filmy jako je například Star Trek a nejrůznější zombie apokalyptické scénáře. Nicméně, tak starý film to zase není a přesto jsou speciální efekty naprostá katastrofa. Co se příběhu týče, ten je velice všední a spíše nezáživný. Za nejsilnější stránku považuji několik velice charismatických herců, kteří tahnou celý film na svých bedrech. Především tedy hlavního záporáka filmu, Chiwetela Ejiofora a pak také mladou senzibilku. Tajemná River, jakožto nejslibnější postava, bohužel po celou dobu dostává jen zoufale málo prostoru a tak nemá šanci výsledek výrazně ovlivnit. Zbytek posádky na mne působí jako typické uskupení nejlepších přátel jakékoli komedie na Netflixu. Máme zde totiž všechna etnika a chybí pouze gay a nebo transvestita. Přes všechnu kritiku přiznávám, že mne závěr celkem zasáhl, ale o čtyřech hvězdách jsem neuvažoval. Je to totiž prachobyčejný průměr. 50% PS: O existenci seriálu Firefly, z nějž tento film vychází, jsem se dozvěděl až tady na ČSFD a tak je nutné tuto recenzi brát s jistou rezervou člověka, který k dílu nemá žádný vztah. PSS: Poznámka k finální vesmírné bitvě; ptám se, k čemu těm dravcům proboha pomůže točit nepřátelskými loděmi ve vakuu na provazech kolem dokola jako naprostí šílenci (čímž bezpochyby jsou, tak jsem si možná rovnou odpověděl)? ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Myslím, že řada lidí zmatena sledovala film, protože je nikdo nevaroval.... že vznikl jen proto, aby násilně ukončený seriál dokopal k alespoň trochu uspokojivému uzavření. Firefly byl unikátní kousek nepodobný ničemu (scifi western) a opravdu je k vzteku, že nevzniklo víc dílů. Serenity vysvětluje, dokončuje, rozplétá a splétá, což nutně oslabí pro neznalé dopad filmu (protože nemá klasickou stavbu expozice atd.). A jak se to povedlo? No, seriál byl košatý, hutný, a jeho hlavní zbraň byla právě to, že nechal velké množství věcí nevysvětlených, otevřených, záhadných. Tady byl úkol opačný, a ne vše z toho mi chutnalo. Pro některé osoby "lame end", který jsem jim nepřál. Některé komplikované vztahy hrozně zploštěny, aby je bylo lze během pár minut doodbýt. Záhady, nejasnosti, slepeny k sobě a vyřešeny jedním vrzem. Ale jinak solidní výkony, dobře zvolený záporák, dokonce místy i švih a vtip jako ze staré Firefly. Ale jo... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Koukám, že od lidí, kterým se původní seriál líbil, dostává tento film rozporuplné hodnocení. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem se na Serenity podíval hned, co skončil poslední díl seriálu, ale mně tento film přišel jako opravdu parádní způsob, jak udělat z nouze (předčasné zrušení seriálu) ctnost (dovyprávět něco, co jste měli připravené). Opravdu mě potěšilo, že se tento film soustředí především na "Reavers", takže jsme se o nich konečně mohli dozvědět něco víc, ale ne na úkor toho, abychom se opět shledali s původní posádkou a s párem nových postav. Je sice fakt, že tento film je napsán tak chytře, že i divák, který se na Firefly nedíval, si jej může pustit, nicméně nebude to pro něj mít takový efekt, protože tohle je především o té posádce a o tom, jak se s nimi důstojně rozloučit. Proto chápu ta nízká hodnocení od lidí, kteří seriál nikdy neviděli - pro nás ostatní bude Serenity něčím, za co jsme vděčni. Že jsme dostali příležitost ještě jednou se podívat na jednu loď, s kterou jsme sice nestrávili tak moc času, ale o to více nám (teda, alespoň mně) přirostla k srdci. Konečně chápu, proč je Joss Whedon považován za krále nerdů. 100 %. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nebejt té poslední nabušené půl hodinky a těch dost nařachaných hlášek,tak by to bylo o stupeň dolů. Neviděl jsem totiž seriál,takže nevím jaké byly vztahy mezi postavami,takže jsem se občas trochu ztrácel. Dále zde bylo až moc nudných míst, u kterých se mi chtělo skoro spát. A navíc na mě tento film působí pořád tak trochu televizním dojmem. Prostě průměrná sci-fi určená pouze fandům ()

Galerie (66)

Zajímavosti (31)

  • Jeden z videoklipů hrajících na monitorech Mr Universe v jeho základně je reklama Blue Sun z epizody „The Message" seriálu Firefly (2002). (Galadriel)
  • Mini-gun postavy Jayne dostane na konci filmu přezdívku „Lux“, podle herce Adama Baldwina je odkaz na věrného fanouška a správce chatu (LuxLucre) Kerry Pearsona. Pearson, který zemřel na komplikace cukrovky, byl známý díky fandovskému filmu, ve kterém vystupovaly postavy ze seriálu Firefly (od r. 2002) v kresleném stylu á la Mestečko South Park (od r. 1997). (Galadriel)
  • Když posádka poprvé přijede do přístavu, Jayne brnká na kytaru „Ballad of Serenity“ – úvodní znělku ze seriálu Firefly (2002). (Galadriel)

Související novinky

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

01.02.2017

Když se řekne Serenity, řada si lidí si vybaví filmové zakončení seriálu Firefly. Od téhle klasiky ale uběhla řada let, takže si může "vyrovnanost" půjčit do názvu zbrusu nový projekt. O co přesně… (více)

Nová bondovka hledá záporáka a bondgirls

Nová bondovka hledá záporáka a bondgirls

06.04.2014

Joss Whedon (Avengers) už před deseti lety věděl, že má Chiwetel Ejiofor velkou hereckou budoucnost. Záporák z jeho sci-fi akčňáku Serenity se nedávno blýsknul v otrokářském dramatu 12 let v řetězech… (více)

Režisér „Buffy“ debutuje na plátně

Režisér „Buffy“ debutuje na plátně

26.09.2005

Režisér Joss Whedon až doposud pracoval na seriálech, z nichž asi největší popularitu si získala Buffy, přemožitelka upírů. To se však změní už tento čtvrtek 30. září, kdy se na plátnech amerických… (více)

Reklama

Reklama