Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ono až přijde na scény, kde Steve McQueen na nacistické motorce krosí louky a pole v podhůří Alp, mělo by vám už být rázem celkem ukradený, co všechno předtím ve filmu o skutečných útěcích z krajně střeženého zajateckého tábora nedávalo smysl a nad čím vším jste si říkali "jo, to určitě".... Je tu taky nabušenej Charlie Bronson a dalších pár frajerů, takže všeho všudy fajnová odsýpající tříhodinka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na Veľký útek som dlho čakal a primerane sa aj tešil. Počet filmov, ktoré som nevidel a sú v prvej dvojstovke ČSFD sa stále zmenšuje, takže vo mne vzbudzujú veľké očakávania. Po záverečných titulkoch som nebol sklamaný, len som mal pocit, že stačilo málo a mohlo to byť oveľa lepšie. Lenže Američania ostanú v nakrúcaní filmov z II. svetovej vojny asi nepolepšiteľní. To mal byť zajatecký tábor? Aj v pionierskom bol tvrdší režim a prísnejší dozor. Je iba prirodzené, že pri rozohraní takejto selanky pôsobí zastrelenie zajatca nanajvýš rušivo a neprirodzene. Pridaním hudby a sem tam nejakej pesničky (veď tam hral aj spevák John Leyton) mohli z toho ľahko spraviť muzikál. A keď som videl Sinatrov Von Ryanov expres bol som nútený obom nadeliť po tri hviezdičky. Aj tzv. odľahčovanie témy má svoje pravidlá. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vězeňské filmy jsou vždycky výborné, ale tento se vymyká, je totiž vynikající. Prakticky nejde sledovat scénu vynášení hlíny v kalhotech a nevzpomenout si na Shawshank. Škoda že Steve McQueena nebylo více. Sledovat ho jako amerického frajírka stojí za to. Mě se ale moc líbil James Garner. Nemá cenu se zkrátka bavit o kvalitách tohoto filmu. Myslím že čas prověřil dostatečně. Po 50 letech stačí jen zatleskat. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dobrodružných snímků jaký kdy byl natočen. Inteligentní scénář, nenapodobytelná atmosférá a geniální herecké obsazení včele s klaustrofobikem Charlesem Bronsonem, který zahrál jednu ze svých nejlepších kreací a Stevem McQueenem, který pro mě navždy zůstane jako frajer. Neříkám, že ostatní herci byli špatní, ale tihle mě zaujala nejvíce! Konec je krutý a nejednoho z vás určitě překvapí (ostatně tak jako mě). Jediné co mi vadilo je, že zajatecký tábor byl vykreslen hodně "kamarádsky". Společně se Sedmi statečnými nejlepší film Johna Sturgese...... ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Skvělý příklad filmu, ve kterém ani jeden z herců nehraje dominantní hlavní roli. Všichni, počínaje McQueenem a konče Bronsonem, dostávají stejný čas, při němž mohou vyniknout a ukázat,jak umí hrát. A musím říct, že všichni opravdu excelují a casting se opravdu činil. John Sturges se minimálně vyrovnal svému předešlému dílu Sedm statečných a ukazuje,že talentu měl opravdu dost a dost. Bravo! ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • James Garner mohl při realizaci své postavy Hendleyho 'The Scroungera' využít osobních zkušeností, posbíraných v Korejské válce. (džanik)
  • Stejně jako filmová postava Roger 'Big X' Bartlett byl i její představitel Richard Attenborough za druhé světové války bojovým pilotem RAF. (Charpy)
  • Když se zázemí studia Bavaria Film ukázalo jako příliš malé, produkční tým získal od německé vlády povolení natáčet v přilehlém lese Perlacher Forst. Po ukončení prací filmová společnost Mirisch Company zasadila kolem dvou tisíc boroviček jako náhradu za zničené stromy během práce na filmu. (džanik)

Reklama

Reklama